Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Γερμανία – Γαλλία άρχισαν να πλήττονται από την κρίση στο Νότο

Η κλιμάκωση της κρίσης στον ευρωπαϊκό Νότο διαχέεται πλέον  και στην καρδιά, στον «πυρήνα» της  Ευρωζώνης, την ίδια ώρα που κλιμακώνονται και οι πιέσεις προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να βρουν μια οριστική και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα που απειλεί τη συνοχή της Ευρωζώνης και συνεπακόλουθα την πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Την ίδια ώρα, οι ισπανικές τράπεζες οδεύουν στις αγκάλες του ΔΝΤ, ενώ σήμερα - Σάββατο έχει προγραμματιστεί (στις 17.00) τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, με αντικείμενο την ισπανική οικονομία.


Οι περισσότεροι αναλυτές είχαν προειδοποιήσει πως η αναταραχή  στην ευρωπαϊκή περιφέρεια δεν θα μπορούσε να αφήσει αλώβητες τις κραταιές χώρες της κεντρικής Ευρώπης  και τώρα έρχονται και οι πρώτες απτές αποδείξεις.

Πιο χαρακτηριστικό στοιχείο η επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας με κυριότερη έκφανσή της την δραστική μείωση των εξαγωγών και των εισαγωγών κατά τον μήνα Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές  στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 4,8%, κάτι που συνιστά τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων δύο ετών και αποδίδεται στην αποδυνάμωση της εγχώριας ζήτησης. Αντιστοίχως και οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,7% ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη υποχώρηση κατά 1%.

Το εμπορικό πλεόνασμα  της Γερμανίας ενισχύθηκε βέβαια στα 16,1 δισ. ευρώ από 14 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, όπως ενισχύθηκαν και οι καταθέσεις των Γερμανών πολιτών στις τράπεζες . Αυτό το τελευταίο στοιχείο πάντως μόνο ως θετικό δεν κρίνεται, καθώς εκτιμάται πως δείχνει την ανασφάλεια των Γερμανών έναντι των οικονομικών προοπτικών της χώρας και της ΕΕ γενικότερα και φυσικά «αφαιρεί» καταναλωτική δύναμη από την πραγματική οικονομία και την εσωτερική αγορά.

Παρ’ όλ’ αυτά η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας προχώρησε σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για τη γερμανική οικονομία, προβλέποντας ρυθμό ανάπτυξης 1% για τη Γερμανία κατά το 2012 έναντι αρχικής εκτίμησης για 0,6%. Ωστόσο οι επιτελείς της Bundesbank τονίζουν ότι «το περιβάλλον είναι δύσκολο με βασική πηγή ανησυχίας την Ελλάδα και τις ισπανικές τράπεζες». Και οι αναλυτές της συμφωνούν πως η κρίση επηρεάζει πλέον και τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Με πιο χαρακτηριστική τη δήλωση του προέδρου της Bundesbank, Jens Weidmann, ο οποίος τόνισε ότι «σε γενικές γραμμές η οικονομική εικόνα στη Γερμανία είναι πολύ πιο ευνοϊκή από ότι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», για να συμπληρώσει όμως πως υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας για αυτές τις εκτιμήσεις, κυρίως λόγω των εξελίξεων στην Ελλάδα, αλλά και τον ισπανικό τραπεζικό κλάδο: «Εάν τα προβλήματα της ευρωζώνης επεκταθούν και σε χώρες εκτός ευρώ, τότε το αντίκτυπος θα είναι μεγάλος και για τη γερμανική οικονομία» ανέφερε ο επικεφαλής της Bundesbank.

Πρόβλημα και ύφεση «βλέπει» και η γαλλική κεντρική τράπεζα

Την ίδια στιγμή και ο δεύτερος πόλος της Ευρωζώνης, η Γαλλία, δείχνει να επηρεάζεται πλέον  από τις γενικότερες εξελίξεις  στον ευρωπαϊκό Νότο.

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ της χώρας. Βάσει των αναθεωρημένων εκτιμήσεων, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα καταγράψει συρρίκνωση 0,1% το δεύτερο τρίμηνο. Επισημαίνεται ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους, το γαλλικό ΑΕΠ είχε μείνει αμετάβλητο. Η αρχική εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας ήταν ότι η Γαλλία θα καταγράψει μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης και κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Η παρέμβαση Ομπάμα και τα σενάρια για το ρόλο της ΕΚΤ
Αυτά τα στοιχεία από μόνα τους πυροδοτούν πλείστα όσα καταστροφολογικά σενάρια. Αλλά πλέον στην υπόθεση φαίνεται πως εμπλέκεται δυναμικά ο παράγων … ΗΠΑ. Την Πέμπτη ήταν ο πρόεδρος της FED Mπεν Μπερνάνκε που προειδοποίησε για τις πιθανόν ολέθριες συνέπειες που θα μπορούσε να έχει για την αμερικανική οικονομία μια περαιτέρω επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης, την Παρασκευή όμως τη σκυτάλη την πήρε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος σε ομιλία του από τον Λευκό Οίκο προειδοποίησε την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να παραμείνει στο ευρώ, αλλά παράλληλα απηύθυνε μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβουν δράση και να προχωρήσουν σε λύσεις. Άμεσα. (δείτε εδώ).

Επί της ουσίας ο Ομπάμα ζητά από τους Ευρωπαίους – και δη από την Μέρκελ – να αντιμετωπίσουν πρωτίστως την τραπεζική κρίση, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, δηλαδή με ένα είδος προγράμματος TARP (Troubled Asset Relief Program). Όπερ σημαίνει με έναν συνδυασμό χορήγησης κρατικών κεφαλαίων στις τράπεζες, εγγύησης των καταθέσεων και εγγύησης των δανείων. Πάνω κάτω ένα «ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης τραπεζών», ό,τι δηλαδή επιμένει να αρνείται το Βερολίνο!

Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ που μετέδωσε το δίκτυο Fox Business, διόλου δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί κι ένα ταξίδι του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ  στην Ευρώπη για να «πείσει προσωπικά τους Ευρωπαίους ηγέτες»!!!

Την λύση ευρωπαϊκού TARP πάντως δεν την «βλέπει» ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του Δ.Σ της ΕΚΤ. Ο οποίος τόνισε ότι δύσκολα θα υπάρξει ένας νέος γύρος ενέσεων ρευστότητας προς τις τράπεζες μέσω φθηνών τριετών δανείων (πρόγραμμα LTRO), αλλά καθόλου δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον να μειωθούν τα επιτόκια της ΕΚτ σε μηδενικά επίπεδα…!
 
ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου