Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Πτώση... α λα ιταλικά στα χρηματιστήρια- Come-back για τον Γενικό Δείκτη στο Χ.Α.

Σε σοβαρές απώλειες υποχρεώνονται την Τρίτη μετοχές και δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών όχι μόνο δημιουργεί ανησυχία για τις εξελίξεις εντός Ιταλίας, αλλά αναζωπυρώνει τους φόβους των επενδυτών για την εξέλιξη συνολικά της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Υπό το φάσμα της ακυβερνησίας, και ενώ ο Berlusconi απέρριψε ήδη -με σημερινές δηλώσεις του- το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Mario Monti, οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου ξεκίνησαν με κατακόρυφη πτώση, ενώ οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών υποχρεώθηκαν σε limit-down και η διαπραγμάτευσή τους στην έναρξη των συναλλαγών ανεστάλη.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, είναι ενδεικτικό ότι τίτλοι μεγάλων ιταλικών τραπεζών, όπως των UniCredit SpA (UCG.MI), Intesa Sanpaolo SpA (ISP.MI) και Banca Monte dei Paschi di siena SpA (BMPS.MI) απέτυχαν να ξεκινήσουν διαπραγμάτευση στην έναρξη της συνεδρίασης.

Αυτή τη στιγμή η Intesa Sanpaolo υποχωρεί σε ποσοστό 8,41%, η UniCredit καταγράφει απώλειες 7,93%, ενώ η Monte dei Paschi υποχωρεί σε ποσοστό 6,02%.

Με δηλώσεις του στο πρακτορείο Dow Jones ο Vincenzo Longo, στρατηγικός αναλυτής της IG Markets στο Μιλάνο, εξηγεί ότι η πολιτική αστάθεια έχει κόστος για τα ιταλικά κρατικά ομόλογα, με τα οποία είναι «φορτωμένος» ο χρηματοπιστωτικός κλάδος της χώρας, και γι’ αυτό οι μετοχές του δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Μεγάλη έκθεση σε ιταλικά κρατικά ομόλογα έχει και η Assicurazioni Generali SpA (G.MI), η μεγαλύτερη -σε μέγεθος παγίων- ασφαλιστική εταιρεία της Ιταλίας, η μετοχή της οποίας κινείται επίσης πτωτικά σε ποσοστό 5,37%.

Η ουσία του μηνύματος των ιταλικών εκλογών, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές και οικονομολόγους, είναι η απόρριψη των πολιτικών λιτότητας, με τις οποίες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιχειρούν να υπερβούν την πιο σοβαρή οικονομική κρίση της Ένωσης από τη σύστασή της.

«Η πολιτική κατάσταση σε όλη την Ευρώπη είναι ουσιαστικά ένας αγώνας μεταξύ της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων, από τη μία πλευρά, και της ανόδου των λαϊκιστικών κινημάτων, από την άλλη», σχολιάζει στο πρακτορείο Bloomberg ο Alberto Gallo, επικεφαλής έρευνας της Royal Bank of Scotland. «Η λιτότητα είναι επώδυνη και αν δεν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις εγκαίρως υποβόσκει ο κίνδυνος της κοινωνικής αναταραχής και του λαϊκισμού. Αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, δεν έχει συμβεί στην Πορτογαλία ή την Ισπανία, αλλά είμαστε πολύ κοντά στο να συμβεί στην Ιταλία», προσθέτει ο ίδιος.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, η ιταλική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει το ενδεχόμενο λήψης μέτρων με στόχο να περιοριστεί η μεταβλητότητα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου του Μιλάνου.

Σε περίπτωση που πράγματι ληφθούν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, η διάρκεια ισχύος τους θα επεκταθεί και πέραν της σημερινής συνεδρίασης, αναφέρει η ίδια πηγή.

Αυτή τη στιγμή, ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ υποχρεώνεται σε απώλειες 4,07% στις 15.681,00 μονάδες. Στο Παρίσι ο γαλλικός CAC 40υποχωρεί 2,22% στις 3.638,80 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο γερμανικός DAX υποχωρεί 1,88% στις 7.627,00 μονάδες. Στο Λονδίνο οι απώλειες για τον FTSE100 διαμορφώνονται σε 1,42% στις 6.265,30 μονάδες.

Σοβαρές απώλειες καταγράφονται και στην Ισπανία όπου ο IBEX 35 υποχωρεί 2,89%, ο πορτογαλικός PSI 20 υποχωρεί 2,09%, ενώ και το ελβετικό Χρηματιστήριο κινείται στο «κόκκινο» με τον SMI να καταγράφει απώλειες 1,88%.

Come-back για τον Γενικό Δείκτη

Με σοβαρές απώλειες ξεκίνησαν οι συναλλαγές της Τρίτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με «φόντο» το αρνητικό κλίμα που δημιουργεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών, ωστόσο ο Γενικός Δείκτης καταφέρνει να ανακτήσει θετικό πρόσημο, παρά τις νέες πιέσεις στις τράπεζες.

Ο ΓΔ βρέθηκε να υποχωρεί νωρίτερα έως 2,52% στις 970 μονάδες, ενώ απώλειες ο δείκτης των τραπεζών κατέγραφε νέο χαμηλό 8 μηνών, με απώλειες 6,61% στις 159,54 μονάδες.

Το αποτέλεσμα της κάλπης στην Ιταλία, σε συνδυασμό με την αδυναμία των τραπεζικών μετοχών του Χ.Α., δημιουργούν αρνητικό κλίμα για τη σημερινή συνεδρίαση, σχολιάζει στο πρωινό της report η Beta Securities.

Όπως σχολιάζει η χρηματιστηριακή, τα επίσημα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών επηρεάζουν τη συμπεριφορά των επενδυτών, αυξάνοντας τη μεταβλητότητα και την αποστροφή ανάληψης ρίσκου.

Στο μεταξύ, συμπληρώνει η Beta, η χθεσινή καθοδική διάσπαση των 1.000 μονάδων από τον ΓΔ «γύρισε» σε πτωτική τη βραχυπρόθεσμη τάση του δείκτη.

Στον FTSE25, ξεχωρίζει ανοδικά ο τίτλος του ΟΠΑΠ που ενισχύεται 3,69% στα 6,74 ευρώ, ενώ με κέρδη 2,82% και 2,35% ακολουθούν οι μετοχές των Motor Oil και Jumbo. Πάνω απο 1% ενισχύονται επίσης οι τίτλοι των Μυτιληναίος, Coca-cola 3E και Τιτάν.

Σε αρνητικό έδαφος, η Εurobank υποχωρεί 7,41% στα 0,375 ευρώ, για τις ΕΤΕ και Alpha Bank οι απώλειες διαμορφώνονται σε 3,44% και 2,96%, ενώ πτωτικά σε ποσο΄τό άνω του 2% κινούνται οι τίτλοι των Τρ. Πειραιώς και Intralot.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 992,46 μονάδες με οριακές απώλειες 1,24%. Για τον δείκτη των τραπεζών, με το σύνολο των τίτλων του σε αρνητικό έδαφος, οι απώλειες περιορίζονται σε 3,80% στις 164,40 μονάδες.

Μέχρι στιγμής έχει διακινηθεί στο Χ.Α. όγκος 30,32 εκατ. τεμαχίων, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται σε 44,9 εκατ. ευρώ.

Συνολικά 99 μετοχές υποχρεώνονται σε απώλειες, 33 κινούνται ανοδικά και 17 διαπραγματεύονται αμετάβλητες.

ΠΗΓΗ capital.gr

 
GD 986.390-0.90%
ΟΓΚΟΣ: € 40,752,392.883



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου