Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

"Η κυπριακή κρίση θα επηρεάσει την οικονομία της ευρωζώνης όχι της Ρωσίας"

Η κυπριακή κρίση χρέους δεν θα έχει αισθητή επίδραση στη ρωσική οικονομία, αλλά στην κατάσταση στην ευρωζώνη, εκτίμησε ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζόφ, λίγο πριν από τη σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Ρωσίας, που διεξάγεται στο Αικατερινμπούργκ της Ρωσίας και ήδη ασχολήθηκε εκτενώς με την κρίση στην Κύπρο, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Η κυπριακή κρίση χρέους δεν θα έχει άμεσα αισθητή επίδραση στη ρωσική οικονομία, αλλά θα έχει επίδραση στην κατάσταση στην ευρωζώνη. Είχαμε διατυπώσει ερωτήματα για τις μεθόδους εξόδου της Κύπρου από την κρίση, οι οποίες προτάθηκαν και υλοποιήθηκαν. Όλα αυτά έμοιαζαν να έχουν μπολσεβίκικη μορφή, να μοιάζουν με κατάσχεση περιουσίας», είπε ο Β.Τσιζόφ, συμπληρώνοντας ότι ο χρηματιστικός τομέας της Κύπρου υπερδιογκώθηκε όχι μόνο προς την κατεύθυνση της Ρωσίας, αλλά και της Ελλάδας και «όταν κονιορτοποιήθηκαν ελληνικές τράπεζες, κατέρρευσαν και οι κυπριακές».


Σύμφωνα με τον κ. Τσιζόφ το ελκυστικό προτέρημα της Κύπρου «με εταιρικό φόρο 10 %, ασύγκριτο ακόμη και με το 13 % της Ρωσίας» έχει πλέον χαθεί και ήδη από την εποχή της εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, δεν έπρεπε να αποκαλείται και ούτε ήταν υπεράκτια ζώνη.
Οι δηλώσεις Β.Τσιζόφ προηγήθηκαν της σημερινής επίσημης ημέρας εργασιών της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Ρωσίας στο Αικατερινμπούργκ, όπου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζητά την κατάσταση στη Συρία, της ενεργειακή συνεργασία και την απλοποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Προηγήθηκε χθες το ανεπίσημο δείπνο των ηγετών, όπου σύμφωνα με τον βοηθό του Ρώσου προέδρου για διεθνή ζητήματα Γιούρι Ουσακόφ «η συνάντηση διεξήχθη καθώς είναι “φουντωμένη” η κυπριακή κρίση χρέους και η δίωρη συζήτηση αφιερώθηκε μόνο σε αυτό το ζήτημα».

Κατά το σημερινό επίσημο μέρος των εργασιών αναμένεται, σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, να συζητηθεί η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας και ειδικότερα οι προοπτικές δημιουργίας ενός ενιαίου ενεργειακού συστήματος, βάσει του οδικού χάρτη ενεργειακής συνεργασίας έως το 2050 και «τα άλυτα ζητήματα του διμερούς ενεργειακού διαλόγου, μεταξύ των οποίων η μεροληπτική εφαρμογή του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου έναντι των ρωσικών εταιρειών και η επινοημένη αντιμονοπωλιακή έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την Γκαζπρόμ», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Ουσακόφ ο πρόεδρος Πούτιν δεν πρόκειται να ζητήσει από την ΕΕ να επιλύσει τώρα ένα θέμα, για το οποίο δεν είναι έτοιμη, δηλαδή την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τις σύντομες επισκέψεις σε ΕΕ και Ρωσία.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου