Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Επιστροφή στις 980 μονάδες

Του Βασίλη Γεώργα  από το capital.gr

Εκφυλίστηκε η ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας υπό την πίεση των πωλητών στις τράπεζες και την απροθυμία των αγοραστών να στήσουν αναχώματα στην υπόλοιπη αγορά μετά την νέα καθοδική διάσπαση των 1.000 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης δεν έχασε μόνο για άλλη μια φορά το –ψυχολογικό- σημείο αναφοράς του, αλλά με βασικό βαρίδι την Coca  - Cola (-4,52%) ενδοσυνεδριακά υποχώρησε σε νεότερα χαμηλά από αυτά της περασμένης Παρασκευής, γράφοντας ελάχιστο ημέρας στις 976,38 μονάδες όπου οι απώλειες του έφτασαν στο 3,29%. Στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης το εγχείρημα βελτίωσης της εικόνας σε επιμέρους μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης είχε ως αποτέλεσμα οι απώλειες να περιοριστούν στο -2,78% στις 981,50 μονάδες με τον τζίρο να διαμορφώνεται σε συγκριτικά χαμηλότερα επίπεδα σήμερα, ξεπερνώντας οριακά τα 72 εκατ. ευρώ.


Το εύρος της υποχώρησης από τα σημερινά υψηλά των 1.016 μονάδων μέχρι και τα ενδοσυνεδριακά ελάχιστα των 976 μονάδων αποδίδεται στην απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος και στην ένταση των πωλήσεων όχι μόνο στις τραπεζικές μετοχές, αλλά στο μεγαλύτερο εύρος του ταμπλό καθώς οι επενδυτές εξέλαβαν την αδυναμία της αγοράς να επιστρέψει πάνω από την αντίσταση των 1.025 μονάδων,  ως προανάκρουσμα νέου καθοδικού κύματος με στόχο χαμηλότερες τιμές προς τις 950-960 μονάδες (ΕΚΜΟ 100 ημερών). 

Η εικόνα με 123 μετοχές να κλείνουν στο κόκκινο έναντι 36 που έκλεισαν σε θετικό έδαφος είναι ενδεικτική.

Οι τράπεζες βρέθηκαν από νωρίς στο επίκεντρο των πιέσεων με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά 3,38% και να αναζητά στήριξη στον Κινητό Μέσο όρο των 50 ημερών ενώ συνολικά η συμπεριφορά της αγοράς φαίνεται να επηρεάζεται καταλυτικά από την ανάγκη συγκέντρωσης ρευστότητας μέσω ρευστοποίησης άλλων μετοχών.

Η Πειραιώς έκανε τη θετική έκπληξη στον κλάδο καθώς με ένα μπαράζ αγοραστικών εντολών στο τέλος της συνεδρίασης έκλεισε με σημαντική άνοδο 7,14% στα 0,1950 ευρώ. Από αύριο και για συνολικά τέσσερις συνεδριάσεις η διαπραγμάτευση των μετοχών της θα ανασταλεί προκειμένου να γίνει το reverse split και να υπολογιστεί το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση.

Στην Εθνική που εισέρχεται στην τελική ευθεία της αύξησης καθώς την Παρασκευή παύει η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων, οι πιέσεις οδήγησαν μέχρι και 5,8% χαμηλότερα τη μετοχή η οποία έκλεισε τελικά με απώλειες 2,8% στα 4,52 ευρώ. Το δικαίωμα βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση υποχωρώντας ενδοσυνεδριακά μέχρι και τα 0,15 ευρώ (-71,7%) για να κλείσει τη συνεδρίαση στα 0,23 ευρώ με απώλειες 56,6%.

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε και η Alpha Bank ενόψει της εισαγωγής των νέων μετοχών από την αύξηση κεφαλαίου, κλείνοντας με πτώση 6,20% στα 0,59 ευρώ.

Από τις μετοχές του FTSE 25 μόνο η Πειραιώς έκλεισε με κέρδη, ενώ στον αντίποδα ισχυρές απώλειες είχαν η MIG (-7,36%), η Βιοχάλκο (-6,28%), η Τέρνα Ενεργειαική (-5,70%), η Frigoglass (-5,61%), καθώς και οι Motor Oil, Τιτάν, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Σωληνουργεία Κορίνθου κ.α που έκλεισαν με απώλειες από 3% μέχρι 5%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση μόνο η μετοχή ΟΛΘ ολοκλήρωσε σε θετικό πρόσημο τη συνεδρίαση. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν η Τρ. Αττικής (-30%), τα Ελληνικά Καλώδια (-6,255) καθώς και οι Intracom,. Νηρέας, Υγεία κ.ά.

Αναλυτές σημειώνουν πως οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α καθώς περαιτέρω αδυναμία συνέχειας της ανοδικής κίνησης θα ενισχύσει σημαντικά το σενάριο ταλαιπωρίας της αγοράς και αναζήτησης στηρίξεων σε χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά.

 
GD 981.500-2.78%
ΟΓΚΟΣ: € 62,418,339.725



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου