Μια βροχερή μέρα τον Νοέμβριο του 2011 στις Κάννες η Άνγκελα Μέρκελ
αιφνιδίασε τον τότε Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Θαπατέρο προκειμένου
να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δύο χρόνια μετά ο
σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας εκδίδει βιβλίο με την
ταραχώδη εκείνη σύνοδο των G20 στο οποίο περιγράφει τόσο τις πιέσεις να
αποδεχθεί μνημόνιο η Μαδρίτη όσο και η Ιταλία καθώς και τις
προειδοποιήσεις των ηγετών προς τον Γιώργο Παπανδρέου για την πρόταση
δημοψηφίσματος.
Σύμφωνα με απόσπασματα του βιβλίου, που κυκλοφόρησε σήμερα στην Ισπανία,
τα οποία εξασφάλισε νωρίτερα το Reuters, ο Θαπατέρο παραθέτει σημεία
της συνομιλίας που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο λίγο πριν την έναρξη
της Συνόδου και αναφέρεται στο “όχι” που είπε για βοήθεια από το ΔΝΤ.“Με χαιρέτισε φιλικά και σχεδόν χωρίς καμιά εισαγωγή πέρασε στην πρόταση για την οποία δεν είχαμε οποιαδήποτε ένδειξη”, γράφει ο πρώην πρωθυπουργός και προσθέτει ότι “η Μέρκελ με ρώτησε αν ήμουν διατεθειμένος να ζητήσω δάνει 50 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ ενώ άλλα 85 δισ. ευρώ θα πήγαιναν στην Ιταλία”.
Όπως είπε: “Η απάντησή μου ήταν άμεση και ξεκάθαρη: Όχι”. “Το σύντομο διάστημα της διερμηνείας έμοιαζε με αιωνιότητα”, γράφει. “Τελικά μου είπε μιλώντας στα αγγλικά και κοιτάζοντας με στα μάτια: Εντάξει, καταλαβαίνω”, προσθέτει.
Η Μέρκελ αποδέχθηκε την απάντησή του και στη συνέχεια οι ηγέτες άσκησαν πολύ μεγαλύτερη πίεση στην Ιταλία προκειμένου να λάβει πακέτο διάσωσης, με την προοπτική ότι έτσι θα εξαπλωνόταν η κρίση που είχε ξεσπάσει στην Ελλάδα.
Ο Θαπατέρο μετά απ΄αυτή τη συνομιλία, θυμάται να έχει το κεφάλι του σκυμμένο στο υπόλοιπο της Συνόδου, προκειμένου να μην ασχοληθούν μαζί του.
Το βιβλίο του με τίτλο “Το δίλημμα” (“El Dilema” στα ισπανικά), είναι το πρώτο που γράφεται από Ευρωπαίο ηγέτη για την κρίση στην Ευρωζώνη.
Ο Ισπανός πρώην ηγέτης απεικονίζει τον πανικό των Ευρωπαίων ηγετών, των ΗΠΑ και του ΔΝΤ για το πως θα αντιδρούσαν οι αγορές στο πρώτο άνοιγμά τους μετά τις αποφάσεις εκείνης της Συνόδου. Υπήρχε, όπως γράφει, “μια αίσθηση βέβαιης ανικανότητας εκ μέρους των δημοκρατικών κυβερνήσεων σε σχέση με τις αγορές”
Στο δείπνο, που όπως λέει έγινε σε τεταμένο κλίμα, “κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν να επισείουν μεταπολεμικά παράπονα”. Για μια στιγμή, αναφέρει, φαινόταν ότι “ο δραματικός διχασμός της Ευρώπης του προηγούμενου αιώνα εξακολοθούσε να υπάρχει”.
Newsroom Enet, με πληροφορίες από Reuters
ΠΗΓΗ lougantina
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου