Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τάφο άγνωστης βασίλισσας στην Αίγυπτο


Ομάδα Τσέχων αρχαιολόγων ανακάλυψαν τάφο σε αρχαία αιγυπτιακή νεκρόπολη που ανήκει σε φαραωνική βασίλισσα, που κυβέρνησε πριν από περίπου 4.500 χρόνια και η οποία είναι άγνωστη στους ιστορικούς, σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Αρχαιοτήτων, όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή.

Ο τάφος βρέθηκε στο Αμπούρ Σιρ, που συχνά αποκαλείται «χώρος των λησμονημένων βασιλέων της 5ης Δυναστείας».

Η Αμπού Σιρ είναι μια νεκρόπολη του Παλαιού Βασιλείου, στην περιοχή της σημερινής πρωτεύουσας, του Καΐρου, που χρησιμοποιήθηκε ως κοιμητήριο εξεχόντων ατόμων της αιγυπτιακής αρχαίας πρωτεύουσας, Μέμφις. Το ελίτ νεκροταφείο είναι γειτονικού της Γκίζας το οποίο είχε καλυφθεί από πολλές πυραμίδες και άλλα μνημεία της 4ης Δυναστείας, οδηγώντας την 5η Δυναστεία των Φαραώ να αναζητήσουν άλλο χώρο για τα δικά τους ταφικά μνημεία.


Ο Αμπού Σιρ, αποτέλεσε, έτσι, χώρος αρκετών πυραμίδων και πολλών τάφων αφιερωμένων στους φαραώ της πέμπτης δυναστείας.


Ο νέος ανακαλυφθείς τάφος αναφέρεται σε μια γυναίκα του Neferefre, την οποία ο υπουργός αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Μαμντούχ αλ Νταμάτου, αποκάλεσε ως Khentakawess III, σύμφωνα με δημοσίευμα του International New York Times.
Δύο προηγούμενες βασίλισσες του Neferefre είχαν το ίδιο όνομα και είχαν εντοπισθεί, ωστόσο, η τρίτη ήταν άγνωστη.


Ο αλ Νταμάτου είπε ότι «πρώτη φορά έχουμε ανακαλύψει το όνομα αυτής της βασίλισσας που ήταν άγνωστη πριν την ανακάλυψη του τάφου της», πρόσθεσε ότι το όνομα και η κοινωνική της θέση είναι χαραγμένα στα τοιχώματα του τάφου.
Ο Neferefre που ονομάζεται και Raneferef, ήταν Φαραώ της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια της Πέμπτης Δυναστείας.


Ο επικεφαλής της ερευνητικής αποστολής, του Τσεχικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας, Μίροσλάβ Μπάρτα, δήλωσε ότι ο τάφος βρέθηκε στο συγκρότημα του ταφικού μνημείου του Neferefre και χρονολογείται από τα μέσα της Πέμπτης Δυναστείας (2994-2345 π.Χ.).
Στον τάφο, ο οποίος ήταν συλημένος από την αρχαιότητα βρέθηκαν περίπου 30 σκεύη, 24 από ασβεστόλιθο και τέσσερα από χαλκό.


-- © mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος

ΠΗΓΗ mikres-ekdoseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου