Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Επόμενο Κύπρος – Βρετανία και Brexit

Δήμητρα Λάντου 
Από το philenews

Κρίσιμη για την πορεία του Brexit είναι η Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 22-24 Μαρτίου. Το Λονδίνο στοχεύει να εξασφαλίσει συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο, η οποία είναι απαραίτητη για να δοθεί πολύτιμος χρόνος στην κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν καλύτερα για το Brexit.

Ωστόσο, όπως αναφέρει στον «Φ» ο διευθυντής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διμερών Σχέσεων με Ευρωπαϊκά Κράτη του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Γιώργος Σιακαλλής,
επίσημα στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να κατατεθεί το κείμενο της συμφωνίας αποχώρησης και μετέπειτα να αρχίσει η διαπραγμάτευση για τη μεταβατική διευθέτηση. Το θέμα της μελλοντικής εμπορικής σχέσης δεν έχει ακόμη απασχολήσει τις διαπραγματεύσεις Βρυξελλών-Λονδίνου, οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν επικεντρωθεί στη συμφωνία που θα πλαισιώνει το Brexit.

Μεταβατική περίοδος

Αγώνα δρόμου κάνουν οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών και του Λονδίνου ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 22 Μαρτίου. Η Βρετανία δήλωσε ότι θα τηρήσει τους κανονισμούς της ΕΕ για περιορισμένο χρονικό διάστημα μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο του 2019 και ελπίζει ότι οι λεπτομέρειες αυτής της μετάβασης ή της εφαρμογής της περιόδου θα οριστικοποιηθούν στη Σύνοδο Κορυφής.

Ήδη Βρυξέλλες και Λονδίνο αποκλίνουν για την έκταση της μεταβατικής περιόδου, με την ΕΕ να δηλώνει ότι η περίοδος αυτή θα πρέπει να ισχύσει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2020, -καθώς θα τεθεί σε ισχύ το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο στο οποίο η Βρετανία θα απουσιάζει- ενώ η Βρετανία συνεχίζει να πιστεύει ότι μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια μεταβατική περίοδο δύο ετών μετά το Brexit.

Επιστράτευση δικηγόρων

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, η Βρετανία θα χάσει όλα τα δικαιώματα ψήφου της ΕΕ, οι Βρετανοί θα σταματήσουν να συμμετέχουν σε συνεδρίες και επιτροπές στις Βρυξέλλες, αλλά θα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει όλους τους νέους και υφιστάμενους νόμους της ΕΕ. Το βρετανικό Κοινοβούλιο θα είναι επιφορτισμένο με αυτή τη διαδικασία για την φετινή χρονιά. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ξεχωριστή νομοθεσία στο βρετανικό δίκαιο ώστε η βρετανική νομοθεσία να είναι εναρμονισμένη με την ευρωπαϊκή- αυτή που ισχύει μέχρι σήμερα. Το κάθε τμήμα/υπουργείο της Βρετανίας επιστρατεύει ιδιώτες δικηγόρους προκειμένου να προλάβουν να ετοιμάσουν το τεράστιο έργο της μετάβασης στην εθνική νομοθεσία. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε πως η Βρετανία θα συνεχίσει να επηρεάζεται από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τα δικαστήρια της χώρας θα συμβουλεύονται τις ερμηνείες των νόμων από το Δικαστήριο ώστε να διασφαλίζεται η συνάφεια, όμως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θα είναι πλέον ο έσχατος διαιτητής σε οποιεσδήποτε διαμάχες προκύψουν ανάμεσα στη Βρετανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit.

Η στάση της Κύπρου

Για τις διαδικασίες που ακολουθούνται στις Βρυξέλλες και για τις θέσεις που επιδιώκει να «περάσει» η Κύπρος κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αναφέρεται στον «Φ» ο διευθυντής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διμερών Σχέσεων με Ευρωπαϊκά Κράτη του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Γιώργος Σιακαλλής. Τονίζει ότι η Κύπρος μπορεί και έχει τον ρόλο και τον λόγο ώστε να πιέσει προς υιοθέτηση των δικών της θέσεων κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

«Η Κύπρος μαζί με τα υπόλοιπα κράτη μέλη και την ομάδα εργασίας καθορίζουν την ατζέντα. Βλέπουμε κάθε φορά διαφορετικά κεφάλαια και το κάθε κράτος μέλος καταθέτει θέσεις με τις οποίες συμφωνεί ή διαφωνεί, παραθέτοντας τη δική της άποψη. Μετέπειτα, γίνεται συνάντηση με την ομάδα εργασίας, ετοιμάζεται μια κοινή θέση και εκείνη τυγχάνει διαπραγμάτευσης από την ομάδα Μπαρνιέ. Ως Κύπρος έχουμε περιθώριο να δράσουμε. Η ομάδα εργασίας βλέπει τις εθνικές ιδιαιτερότητες, οι οποίες μπορεί και να διαταραχθούν εάν υιοθετηθεί μια λάθος θέση. Βρίσκουν λύση στα όποια ζητήματα προκύπτουν προκειμένου να μην δημιουργούνται επιπρόσθετα προβλήματα. Για παράδειγμα σε θέματα οικονομικών υποχρεώσεων της Βρετανίας, γίναμε ξεκάθαροι ότι δεν θα μπορέσουν να τα επωμισθούν τα κράτη μέλη. Επιπρόσθετα, αναφορικά με τη διακίνηση πολιτών (Κύπριοι που σπουδάζουν, εργάζονται ή επιχειρηματίες που ταξιδεύουν), η Κύπρος θα πιέσει σε όσο το δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση καθώς δεν μπορούμε να διασαλεύσουμε τις σχέσεις μας».

Στη συνέχεια ο κ. Σιακκαλής αναφέρει ότι «η Βρετανία είναι η μεγαλύτερη μας αγορά για το χαλλούμι. Θα αποτελέσει τεράστια ζημιά για την Κύπρο αν δεν κατοχυρώσουμε τη διακίνηση του. Πρέπει να εξηγήσεις στην Ευρώπη τι σημαίνει χαλλούμι για σένα και να τους αποδείξεις με στατιστικά στοιχεία το πόσο θα σε επηρεάσει μια τυχόν δυσμενής συμφωνία». «Έχουμε μια ιδιαίτερα στενή σχέση με την Βρετανία και δεν μας συμφέρει η απότομη αλλαγή καθεστώτος. Δεν μπορούμε να καθορίσουμε από τώρα τις εμπορικές σχέσεις Βρετανίας- ΕΕ. Πρώτα θα πρέπει να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αποχώρησης και μεταβατικής περιόδου και μετά η μελλοντική σχέση. Ένα είναι το σίγουρο. Όσο πιο μικρές αλλαγές υπάρξουν (σε ΦΠΑ ή τυχόν επιβολή δασμών), τότε θα υπάρξει μικρότερη διασάλευση», επεσήμανε ο Πρέσβης.

Συμφωνία για τις Βάσεις

Για το μέλλον των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Μηνάς Α. Χατζημιχαήλ ανέφερε στον «Φ» ότι τρέχει μια διαπραγμάτευση του πρωτοκόλλου 3 της συνθήκης προσχώρησης στην ΕΕ. «Ουσιαστικά είναι μια διμερής διαπραγμάτευση μεταξύ Βρετανίας Κύπρου και των 27 χωρών μελών. Αφορά θέματα αγροτικής πολιτικής, επιδοτήσεις, εμπορικές σχέσεις, τελωνεία, φορολογικά ζητήματα κ.α. Αναζητείται η νομική φόρμουλα και ο κοινός στόχος είναι να παραμείνει το έδαφος των βάσεων στην τελωνειακή ένωση», επεσήμανε ο κ. Χατζημιχαήλ.

Ένα νέο είδος συμφωνίας;

Μέχρι στιγμής, η συζήτηση για το μοντέλο της μελλοντικής σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ επικεντρώθηκε σε δύο επιλογές - παραμένοντας κοντά στο μπλοκ και στην ενιαία αγορά όπως η Νορβηγία ή συμφωνώντας μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, εκδοχή αυτής της ΕΕ με τον Καναδά.
Πάντως, η Βρετανή πρωθυπουργός επέμεινε στη θέση της πως η Βρετανία και η ΕΕ πρέπει να επιδιώξουν ένα νέο είδος εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit. «Οι υπάρχουσες συμφωνίες της ΕΕ με τη Νορβηγία και τον Καναδά δεν προσφέρονται επειδή μπορεί να επηρεάσουν τις αλυσίδες της προσφοράς και να καταστήσουν δύσκολη τη διατήρηση ενός ανοικτού συνόρου ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας», είπε.

Ελευθεροποίηση διδάκτρων

Αναφορικά με τα πανεπιστήμια, οι φοιτητές που θα πάνε για σπουδές την επόμενη χρονιά δεν θα επηρεαστούν. Ωστόσο, σκέψη της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι είναι όπως απελευθερώσει την ανώτατη οροφή από τα δίδακτρα, προκειμένου να υπάρξει πιο ανταγωνιστική αγορά και οι τιμές των διδάκτρων να διαφοροποιηθούν από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο. Ερωτηθείς πάνω στο ζήτημα αυτό ο Βρετανός ύπατος αρμοστής Μάθιου Κιντ ανέφερε στον «Φ» ότι «τα τέλη ανέρχονται σήμερα σε 9.250 στερλίνες ετησίως, ενώ τα επιτόκια των φοιτητικών δανείων ανέρχονται στο 6,1%. Σε εξέλιξη βρίσκεται ανασκόπηση της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης για άτομα άνω των 18 ετών. Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, η αναθεώρηση πρέπει να ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους».

ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ;

Ένεκα του Brexit, εκφράζονται φόβοι ότι θα μειωθεί το τουριστικό ρεύμα των Βρετανών στην Κύπρο. Φορείς της αγοράς σημειώνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση επιτρέπει τη λειτουργία φθηνών πτήσεων και είναι ίσως ένας από τους πολλούς λόγους πίσω από την επιθυμία εκατομμυρίων Βρετανών τουριστών να επισκέπτονται την Κύπρο και άλλα θέρετρα της Μεσογείου κάθε χρόνο. Οι αλλαγές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους των αεροπορικών εισιτηρίων θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν την εναέρια κυκλοφορία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου.

Ο διευθυντής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διμερών Σχέσεων με Ευρωπαϊκά Κράτη του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Γιώργος Σιακαλλής τονίζει στον «Φ» ότι τα θέματα των μεταφορών θα τύχουν άμεσης επίλυσης και δεν βλέπει δικαιολογημένη την όποια αναστάτωση επικρατεί στους τουριστικούς φορείς. Να σημειωθεί επίσης ότι ο ΚΟΤ δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή ότι εκτιμά πως δεν θα μειωθεί ο αριθμός των τουριστικών αφίξεων από τη Βρετανία, ωστόσο, αναμένει ότι θα μειωθεί η μέση διάρκεια παραμονής τους. Τέλος, ο Βρετανός ύπατος αρμοστής Μάθιου Κιντ τονίζει στον «Φ» ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να διατηρήσει και να συνάψει νέες συμφωνίες αεροπορικών μεταφορών με τις χώρες της ΕΕ που θα επιτρέπουν τη συνέχιση των σημερινών συνθηκών με τις ελάχιστες δυνατές αλλαγές.

Κύπρος και Ιρλανδία θα επηρεαστούν

Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην Κύπρο, ο Βρετανός ύπατος αρμοστής Μάθιου Κιντ ανέφερε ότι η Κύπρος και η Ιρλανδία, θα είναι τα κράτη-μέλη που θα επηρεαστούν περισσότερο. Πέραν του 10% των εξαγωγών της Κύπρου γίνονται στη Βρετανία, ενώ υπάρχει σημαντική διασύνδεση λόγω και του χρηματοοικονομικού τομέα. «Θα πρέπει να υπογραφούν οι κατάλληλες συμφωνίες για να μη γίνουν πραγματικότητα οι όποιοι φόβοι υπάρχουν», δήλωσε ο κ. Κιντ.

Ο κ. Κιντ ανέφερε ότι μια μελλοντική εμπορική συμφωνία δεν θα πρέπει να επιδιώκει να αναστρέψει ή να ακυρώσει τις τρέχουσες θετικές πτυχές των εμπορικών σχέσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θέλει να δει την εισαγωγή δασμών ή φόρων. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι, όπως και τώρα, τα προϊόντα υποβάλλονται μόνο σε μία σειρά εγκρίσεων σε μια χώρα, για να δείξουν ότι πληρούν τα απαιτούμενα ρυθμιστικά πρότυπα».
Δήμητρα Λάντου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου