Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Ιστορική στιγμή: Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε συμφωνία για το Brexit


Σχέδιο συμφωνίας για το Brexit έχει επιτευχθεί μεταξύ Βρετανών και Ευρωπαίων διαπραγματευτών. Το σχέδιο συμφωνίας θα συζητηθεί αύριο Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στο υπουργικό συμβούλιο, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

«Το υπουργικό συμβούλιο θα συγκληθεί αύριο (Τετάρτη) στις 14:00, τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας) για να εξετάσει το σχέδιο συμφωνίας του Brexit που έχουν συνάψει οι διαπραγματευτικές ομάδες στις Βρυξέλλες και να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα», ανέφερε η κυβέρνηση.




«Η συμφωνία για το Brexit είναι έτοιμη»
Η συμφωνία για το Brexit είναι έτοιμη να πραγματοποιηθεί, γράφουν οι Times του Λονδίνου προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι οι παράμετροι της συμφωνίας για το Brexit έχουν «διευκρινιστεί» αλλά προειδοποίησε ότι η συμφωνία απαιτεί από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να ξεπεράσει τους διαχωρισμούς στην κυβέρνησή της.

Αν και οι εντατικές συνομιλίες με τη Βρετανία το Σαββατοκύριακο απέτυχαν να φθάσουν σε μια σημαντική πρόοδο στο ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit είπε ότι οι παράμετροι της συμφωνίας έχουν διευκρινιστεί μιλώντας στους υπουργούς εξωτερικών στο Λουξεμβούργο στο συμβούλιο γενικών υποθέσεων.

Η Μέι αναμένεται να επιδιώξει αύριο την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για τις παραχωρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου σε τρεις βασικούς τομείς που θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν μια συμφωνία αύριο:

Πρώτον, η συζήτηση περιστρέφεται τώρα γύρω από το λεγόμενο προσωρινό τελωνειακό καθεστώς που θα τεθεί σε εφαρμογή στο τέλος της μεταβατικής περιόδου, εάν δεν επιτευχθεί τελική συμφωνία για την αποτροπή της ανάγκης για σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία.

Δεύτερον, ένα άλλο δύσκολο σημείο αφορά τα αλιευτικά δικαιώματα. Σε αντάλλαγμα της προσφοράς στη Βρετανία μιας συμφωνίας τελωνειακής ένωσης που θα καθιστούσε πολύ πιο εύκολη την πρόσβαση στην ενιαία αγορά, οι ευρωπαϊκές χώρες επιθυμούν τα αλιευτικά δικαιώματα στα βρετανικά ύδατα. Η Βρετανία προσφέρει, αντίθετα, μια ρήτρα «καλής πίστης» για το εμπόριο αλιευτικών δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη μετάβαση του Brexit.

Τρίτον, υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα στον «μηχανισμό ισότιμων όρων ανταγωνισμού» που ζητά η ΕΕ ως αντίτιμο του προσωρινού τελωνειακού καθεστώτος. Η Βρετανία θα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τους ισχύοντες και νέους περιβαλλοντικούς κανόνες της ΕΕ, τα δικαιώματα των εργαζομένων και τους κανονισμούς περί κρατικών ενισχύσεων, γράφουν οι Times. 

Guardian: To Brexit έχει πλέον σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας

Η έκθεση για την ανεργία δείχνει μείωση του αριθμού των εργαζομένων από άλλες χώρες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, γράφει ο Guardian. Οι Βρετανοί υπήκοοι που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 448.000 και ανέρχονται συνολικά σε 29 εκατομμύρια. Οι υπήκοοι της ΕΕ που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 132.000 και πλέον ανέρχονται σε 2,25 εκατομμύρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από τότε που άρχισαν να υπάρχουν συγκρίσιμα αρχεία το 1997, τονίζει η βρετανική εφημερίδα.

«Η συμφωνία για το Brexit θα μετατρέψει τη Βρετανία σε αποικία»


Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζουν μια συμφωνία για το Brexit η οποία θα καταδικάσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε καθεστώς αποικίας, δήλωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

«Κανείς δεν ξεγελιέται από αυτό το θέατρο. Καθυστέρηση στη σκηνοθετημένη καθυστέρηση», έγραψε ο Τζόνσον στο Twitter. «Θα επιτευχθεί συμφωνία και θα σημαίνει την παράδοση του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Θα καταδικαστούμε να παραμείνουμε στην τελωνειακή ένωση και υπό τον ρυθμιστικό έλεγχο των Βρυξελλών. Ο κόσμος δεν ψήφισε υπέρ ενός καθεστώτος αποικίας», είπε. «Το μέλλον μπορεί να είναι λαμπρό μόνο αν αλλάξουμε πορεία τώρα». 




Σχέδιο δράσης για την περίπτωση μη συμφωνίας για το Brexit

Νωρίτερα σήμερα, σχέδιο δράσης για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit είχε δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, η Επιτροπή περιγράφει σε ειδικό έγγραφο έναν αριθμό δράσεων έκτακτης ανάγκης σε τομείς προτεραιότητας που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόκειται για τα θέματα διαμονής και θεωρήσεων, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τις αεροπορικές μεταφορές, τα τελωνεία, τους υγειονομικούς/φυτοϋγειονομικούς κανόνες, τη μεταφορά των προσωπικών δεδομένων και της πολιτικής για το κλίμα.

«Εργαζόμαστε για μια συμφωνία. Αυτή είναι η προτιμώμενη επιλογή μας. Αλλά είναι σημαντικό να προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια», δήλωσε από το Στρασβούργο, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, το Σώμα των Επιτρόπων ενέκρινε σήμερα δύο νομοθετικές προτάσεις για την τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας της ΕΕ στον τομέα των θεωρήσεων και της ενεργειακής απόδοσης, προκειμένου να ληφθεί υπόψη η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτές οι στοχευμένες νομοθετικές προσαρμογές είναι απαραίτητες, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων αποχώρησης.

Τέλος, δημοσιεύτηκε ειδικό έγγραφο στο οποίο περιλαμβάνονται εκτενείς πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές που θα επέλθουν -σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας- όσον αφορά τα πρόσωπα που ταξιδεύουν μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, και αντιστρόφως. Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, στην περίπτωση μη συμφωνίας, μετά τις 29 Μαρτίου 2019, θα χρειαστούν ορισμένοι έλεγχοι εισόδου και εξόδου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Τα εμπορεύματα που εισέρχονται στην ΕΕ από το Ηνωμένο Βασίλειο -και συγκεκριμένα ζωικής προέλευσης- μπορούν επίσης να υπόκεινται σε τελωνειακούς ελέγχους και σε άλλους συναφείς ελέγχους και περιορισμούς. Ορισμένες άδειες και πιστοποιητικά, για παράδειγμα, άδειες οδηγών ή διαβατήρια κατοικίδιων ζώων, ενδέχεται επίσης να μην ισχύουν πλέον. 



ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου