Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Ψήφος αποδήμων: Ολοταχώς για υπερψήφιση και από τους 300 - Λέει «ναι» και το ΚΚΕ

Ισχυρές προϋποθέσεις να περάσει με 300 ψήφους συγκεντρώνει πλέον το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων καθώς το ΚΚΕ αίρει τις επιφυλάξεις του.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας μιλώντας στη Βουλή, ανέφερε ότι το κόμμα του είναι σύμφωνο με τις αλλαγές που προτείνονται στην αναθεώρηση του άρθρου 54 ωστόσο ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει ακόμη πρόβλεψη για την ύπαρξη πραγματικού δεσμού του εκτός επικρατείας ψηφοφόρου με την Ελλάδα.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων ο κ. Γκιόκας ανέφερε ότι «είναι θετικό που έγινε συζήτηση γύρω από τις προτάσεις του ΚΚΕ όμως η τελική μας στάση θα διαμορφωθεί από την κατάθεση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης και εφόσον οι προϋποθέσεις που βάλαμε καλύπτονται και συνταγματικά στο άρθρο 54 και φυσικά νομοτεχνικά στο σχέδιο νόμου».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ θύμισε τις τρεις προϋποθέσεις που θέτει το κόμμα του και οι οποίες είναι:

    Να υπάρχει πραγματικός οικονομικός και κοινωνικός δεσμός με την Ελλάδα όπως φορολογικές υποχρεώσεις και όχι απλά ενός ψυχικός δεσμός που κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχει.
    Να υπάρχει ένας ανώτατος εύλογος χρόνος απουσίας από τη χώρα.
    Να υπάρχει αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα του εξωτερικού που εγγυάται και την εγκυρότητα της ψήφου αλλά κυρίως εγγυάται το ουσιαστικό πολιτικό ενδιαφέρον και την συμμετοχή που πρέπει να εξασφαλίζεται σε μια εκλογική διαδικασία.

Με τα κριτήρια αυτά καλύπτονται και με το παραπάνω όσοι έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων».

Ολα τα κόμματα είναι θετικά, πλην του ΜέΡΑ25 για το οποίο θα γίνει προσπάθεια να μεταπεισθεί εντός του Σαββατοκύριακου.
Προσκλητήριο Θεοδωρικάκου στα κόμματα να υπερψηφίσουν

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος απηύθυνε προσκλητήριο σε όλα τα κόμματα για υπερψήφιση του άρθρου 54 του Συντάγματος που αφορά στην ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων

Κατά την ομιλία του στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο υπ. Εσωτερικών κάλες τα κόμματα «να αποδείξουν εμπράκτως ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη συμβολή των Ελλήνων του εξωτερικού στην προσπάθεια αναγέννησης που κάνει η χώρα».

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη τον παγκόσμιο ελληνισμό και για το λόγο αυτό κάλεσε τα κόμματα να υπερψηφίσουν την προσθήκη στο άρθρο 54, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος αντισυνταγματικότητας για τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που δόθηκε στη δημοσιότητα και θα κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή.

«Θα είναι ένα μήνυμα προς τους συμπατριώτες μας ότι η πατρίδα θέλει να κρατήσει ισχυρούς δεσμούς μαζί τους, ιδιαίτερα τώρα στην προσπάθεια για την αναγέννησή της. Και ο ισχυρότερος δεσμός σε μια δημοκρατία είναι η ψήφος του κάθε πολίτη», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις προσθήκες του άρθρου 54 είπε ότι «πολλές εξ αυτών είναι δυνητικές και όχι υποχρεωτικές γιατί είναι κρίμα να γίνει το λάθος που έγινε σε προηγούμενη αναθεώρηση και να δεσμεύσουμε αμετάκλητα νέες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες στο μέλλον».

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνει η Ελλάδα σύγχρονο κράτος και προϋπόθεση γι’ αυτό, όπως τόνισε, είναι η ύπαρξη πατριωτισμού. Έκανε αναφορά στις δυσκολίες της σημερινής κατάστασης με τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές και υπογράμμισε ότι «η εθνική ασφάλεια είναι όρος για την κοινωνική συνοχή»

Συγκεκριμένα είπε: «Όσο κι αν στην οικονομία, στην τεχνολογία, στους διεθνείς θεσμούς γίνεται πράξη η παγκοσμιοποίηση και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς, άλλο τόσο αναδεικνύεται ξανά η ανάγκη ύπαρξης ενός αποτελεσματικού εθνικού κράτους. Ενός κράτους που θα εκπροσωπεί τον πατριωτισμό αλλά και την εμπέδωση της ελευθερίας, της ασφάλειας και της κοινωνικής συνοχής.

Γι’ αυτό ο δρόμος προς το αύριο δεν είναι μόνο αυτός της οικονομικής ανάπτυξης. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει κράτος. Κι αυτό προϋποθέτει τον πατριωτισμό, την ενότητα των Ελλήνων και τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων σε θέματα που συγκροτούν τον πυρήνα ενός κράτους στην υπηρεσία των πολιτών. Αυτό στις μέρες μας έχει μεγάλη αξία. Αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε παγκόσμιες δυνάμεις, περιφερειακές συγκρούσεις και συμφέροντα, οδηγούν σε μεγάλες μεταναστευτικές κινήσεις. Σε τέτοιες καταστάσεις η εθνική ασφάλεια είναι όρος για την κοινωνική συνοχή. Και αυτό οφείλουμε να το σεβόμαστε εμπράκτως όλοι.

Η χώρα έχει ανάγκη, επομένως, εκτός όλων των άλλων, απ’ τον παγκόσμιο ελληνισμό. Πρέπει να κρατήσει στην αγκαλιά της όλους τους Έλληνες. Τα νέα παιδιά που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή έφυγαν στα χρόνια της κρίσης, για να κερδίσουν ευκαιρίες ζωής κι ευτυχίας ή απλώς για να έχουν μια κανονική ζωή. Αλλά και τους μεγαλύτερους σε ηλικία που έφυγαν πριν από δεκαετίες αλλά νοιάζονται για τη χώρα, την αγαπούν, την πονάνε και τη στηρίζουν με πράξεις.

Με πράξεις όμως κι εμείς, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, πρέπει να δείξουμε ότι θέλουμε τη στήριξη αυτής της άλλης Ελλάδας, που ζει εκτός των συνόρων της χώρας. Και ένας τρόπος με ιδιαίτερη σημειολογική αλλά και πρακτική αξία είναι να τους διευκολύνουμε στην άσκηση του δικαιώματος που έχουν να ψηφίζουν, όσοι, βεβαίως είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους».

Στηρίζοντας τη θέση της κυβέρνησης υπέρ της ψήφου των εκτός Επικρατείας Ελλήνων, ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε την συμφωνία της Διακομματικής «συνθήκη συμβιβασμού» και διευκρίνισε ότι η θέση της ΝΔ επί του θέματος είναι αναλλοίωτη, αλλά έπρεπε να υπάρξει συναίνεση ώστε να ψηφιστεί νόμος από τα 2/3 της Βουλής και να γίνει το πρώτο σημαντικό βήμα και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να κάνουν πράξη αυτό που κάνουν ήδη οι 26 από τις 28 χώρες της ΕΕ αλλά και ο Θρασύβουλος Ζαΐμης το 1862

«Οφείλουμε να ακούμε την κοινωνία και να συνθέτουμε απόψεις. Οφείλουμε να δημιουργούμε συγκλίσεις. Σαφέστατα οι συναινέσεις δεν αποτελούν, σε καμία περίπτωση, αυτοσκοπό στην πολιτική. Πολλές φορές, ιδιαίτερα η πορεία σε τομές και μεταρρυθμίσεις, μπορεί να αποδειχθεί συγκρουσιακή. Όταν όμως οι πολιτικές αποφάσεις αφορούν βασικά δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών με εθνικό χαρακτήρα, τότε η συναίνεση αποτελεί αυτονόητο καθήκον και δείχνει το μέγεθος της ευθύνης καθενός εξ ημών απέναντι σε εκείνους που μας εμπιστεύθηκαν, όχι μόνο την ψήφο τους, αλλά την πρόοδο τη δική τους και των οικογένειών τους, την ποιότητα της ίδιας της ζωής τους», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.
Η πρόταση για το άρθρο 54 του Συντάγματος

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο προτείνεται στο άρθρο 54 να προστεθεί νέα παράγραφος 4 που έχει ως ακολούθως:

«4. Με τον νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που κατοικούν έξω από την Επικράτεια, όπως αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικό τμήμα, χρόνος απουσίας από τη χώρα ή παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με τον νόμο του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από απόδημους. Νόμος μπορεί να προβλέπει ότι η ψήφος των εκλογέων που ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα έξω από την Επικράτεια δεν προσμετράται σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, αλλά μόνο σε επίπεδο επικρατείας. Με τον νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου».


ΠΗΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου