Γιάννης Νικήτας
H γερμανική MBDA στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης αμυντικών συστημάτων «ILA 2022» παρουσιάζει το κορυφαίο βλήμα εδάφους – εδάφους JFS-M (Joint Fire Support Missile). Το συγκεκριμένο πυραυλικό σύστημα προορίζεται τόσο για τα MARS II (γερμανική ονομασία των αμερικανικών MLRS) όσο και για άλλους πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων του πυροβολικού μάχης.
Να σημειωθεί ότι το JFS-M έχει φιλοσοφία χερσαίου stand off όπλου δίχως αυτό να αναιρεί το ελληνικό ενδιαφέρον μολονότι το επιχειρησιακό ζητούμενο είναι τα βομβιδοφόρα βλήματα ώστε να βάλλεται μια ολόκληρη περιοχή και να υφίστανται μαζικές και όχι σημειακές απώλειες.Σε κάθε περίπτωση, το JFS-M θα ήταν μια εξαιρετικά αξιόλογη προσθήκη ώστε να βάλλονται στόχοι με μεγάλη ακρίβεια σε μεγάλες αποστάσεις.
Το JFS-M είναι όπλο φιλοσοφίας πυραύλου cruise κατηγορίας stand off όπως προαναφέρθηκε και έχει μέγιστο βεληνεκές περί τα 200 ναυτικά μίλια (370 χιλιόμετρα) και δυνατότητα πλοήγησης προς τον στόχο αντίστοιχου τύπου με τους γαλλικούς SCALP EG ώστε το βλήμα να κατευθύνεται αξιοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες πλοήγησης που περιλαμβάνουν εικόνες της περιοχής και αισθητήρα επί του βλήματος.
Αυτό πρακτικά επιτρέπει στο βλήμα σε περιβάλλον άρνησης GPS να επιχειρεί με ακρίβεια και φονική αποτελεσματικότητα. Επιπροσθέτως ένα αδιαφιλονίκητο πλεονέκτημα του παραπάνω βλήματος είναι πως δύναται να προσβάλει και κινούμενους στόχους με ταυτόχρονη ανανέωση των δεδομένων του στόχου (πορεία και ταχύτητα) μέσω ζεύξης δεδομένων (data link) από κάποιο άλλο μέσο πχ UAV ή δορυφόρος.
Συμπερασματικά, διακρίνουμε πως η ευρωπαϊκή πλευρά έχει να επιδείξει ένα ευρύ φάσμα νέων τεχνολογιών που περιλαμβάνουν τον νέο πύραυλο υπό ανάπτυξη καθώς και το πυρομαχικό ακριβείας JFS-M.
Im Fokus heute auf der #ILA2022 : Unsere Joint Fire Support Missile für @Deutsches_Heer. Zum ersten Mal ist die Variante des Raketenwerfers auf einer Radplattform zu sehen. pic.twitter.com/1lcZTEwtpx
— MBDA Deutschland (@MBDADeutschland) June 23, 2022
ΠΗΓΗ defencereview
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου