- Πνευματικά Δικαιώματα Olivier Matthys/Associated Press
Σχεδόν τέσσερις ώρες διήρκεσε η συζήτηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Δυτικών Βαλκανίων το πρωί της Πέμπτης, στις Βρυξέλλες, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στην ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ στην περιοχή, αλλά χωρίς συγκεκριμένες ανακοινώσεις όσον αφορά το βέτο της Βουλγαρίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρειο Μακεδονία.
Το ναυάγιο για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ήταν προδιαγεγραμμένο μετά την διατήρηση της άκαμπτης στάσης της Σόφιας.
Στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας οι εκφράσεις απογοήτευσης αλλά και οργής περίσσευαν.
«_Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα κι ένα σοβαρό πλήγμα γα την Ε.Ε. . Χάνουμε πολύτιμο χρόνο, που δεν τον έχουμε διαθέσιμο. Δηλώνω τώρα ότι η χώρα μου, η Βόρεια Μακεδονία και η Δημοκρατία της Αλβανίας, όπως και η περιοχή δεν μπορούμε να παραμένουμε κολλημένοι επειδή μία και μοναδική χώρα απλά αποτυγχάνει να συντονιστεί και να απεμπλέξει το ευρωπαϊκό μονοπάτι για εμάς. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε διμερή ζητήματα να αποτελούν πολυμερή προβλήματα_», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας ήταν πιο καυστικός και προειδοποίησε μάλιστα ότι η αποτυχία αυτή προοιωνίζεται τα δεινά της αποσταθεροποίησης εκ νέου για τα Δυτικά Βαλκάνια.
«_Η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία λαμβάνει μία πολύ γενναιόδωρη και χωρίς να της έχει ζητηθεί βοήθεια από μία ΝΑΤΟϊκή χώρα, την Βουλγαρία να αποσταθεροποιήσει μία άλλη ΝΑΤΟϊκή χώρα, την Βόρεια Μακεδονία_», επεσήμανε ο Έντι Ράμα.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας στηλίτευσε και τη στάση της ΕΕ.
«Ακόμα περιμένοντας τον Γκοντό; Όχι, έχουμε συνηθίσει σε αυτή την παρωδία και δεσμευόμαστε περισσότερο από ποτέ να προωθήσουμε τον εκσυγχρονισμό των χωρών μας και της περιοχής μας με ακλόνητο ευρωπαϊκό πνεύμα», αναφέρει ο κ. Ράμα σε μήνυμά του, το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφία του ίδιου με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβάτσεβσκι.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός προσθέτει ότι «είναι μια νέα μέρα στην Ευρώπη αλλά όχι στη Βουλγαρία! Τι ντροπή για την Ευρώπη αυτή η βουλγαρική υπόθεση! Εν μέσω ενός πολύ θερμού πολέμου στην αυλή της Ευρώπης, μια χώρα του ΝΑΤΟ απάγει δύο άλλες χώρες του ΝΑΤΟ υπό το βλέμμα 26 χωρών της ΕΕ που μένουν ακίνητες σε μια τρομακτική επίδειξη ανικανότητας!»
Ενδεικτική του κλίματος η ακύρωση της προγραμματισμένης συνέντευξη των Ευρωπαίων ηγετών αφού δεν υπήρξε η παραμικρή πρόοδος, κίνηση που δια χειλέων Έντι Ράμα ήταν σοφή, αφού όπως είπε, Μακρόν, Μισέλ και φον Ντερ Λάιεν ήταν απογοητευμένοι από το βουλγαρικό βέτο και την αρνητική εξέλιξη.
Τα Σκόπια απέρριψαν την πρόταση της γαλλικής προεδρίας
Η Βόρεια Μακεδονία απέρριψε την πρόταση της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ για την επίλυση των διαφορών μεταξύ της χώρας αυτής και της Βουλγαρίας.
«Η πρόταση, σε αυτή τη μορφή, δεν γίνεται αποδεκτή τόσο από εμένα, όσο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυβέρνηση και τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς και από τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας. Εάν μέχρι το τέλος της γαλλικής προεδρίας υπάρξει κατανόηση για τις θέσεις μας, είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε διαπραγματεύσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφκσι, μετά τη σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.
Η πρόταση αυτή της γαλλικής προεδρίας είχε υποβληθεί την περασμένη εβδομάδα και προέβλεπε η Βουλγαρία να άρει το βέτο που έχει θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, αφού πρώτα η Βόρεια Μακεδονία τροποποιήσει το Σύνταγμά της, με τη συμπερίληψη σε αυτό της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα.
Η πρόταση της γαλλικής προεδρίας έχει τύχει θετικής ανταπόκρισης στη Σόφια, με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ να κάνει λόγο για «βήμα που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» και για «την πιο δίκαια πρόταση που έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα». Παρόμοια θέση εξέφρασε σήμερα και ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κίριλ Πετκόφ.
Με την απόρριψη της πρότασης αυτής της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, η Βόρεια Μακεδονία μάλλον απεμπολεί κάθε ελπίδα να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Η Βουλγαρία εδώ και ενάμισι χρόνο παρεμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων και έχει οδηγήσει στην ψύχρανση των σχέσεων τους. Η στάση αυτή της Βουλγαρίας "συμπαρασύρει" και την Αλβανία, καθώς η θέση της ΕΕ είναι πως οι υποψηφιότητες των δύο αυτών χωρών πρέπει να προχωρήσουν μαζί και δεν πρέπει να διαχωριστούν.
«Ξεκάθαρη δέσμευση» αλλά χωρίς ανακοινώσεις....
Σύμφωνα με ενημέρωση από κοινοτικό αξιωματούχο, από τη συνάντηση προέκυψε πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε στο επίκεντρο των συζητήσεων τη διεύρυνση της ΕΕ, με τους ηγέτες να επαναλαμβάνουν την ξεκάθαρη δέσμευσή τους όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και το μέλλον της περιοχής ως μέρους της ΕΕ.
Πιο συγκεκριμένα, η συζήτηση σύμφωνα με τον αξιωματούχο κινήθηκε σε τρεις πυλώνες:
- την επίσπευση της διαδικασίας ένταξης
- την ενίσχυση της συνεργασίας και της ουσιαστικής ολοκλήρωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στις δομές και την οικονομία της ΕΕ
- την επίλυση των διμερών και περιφερειακών διαφορών
Όσον αφορά την επίσπευση της διαδικασίας ένταξης, η πρόοδος αφορά την προώθηση μεταρρυθμίσεων σε σχέση με το κράτος δικαίου, τη δικαιοσύνη και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Αυτή τη στιγμή, υπενθυμίζεται, βρίσκονται σε εξέλιξη ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία, το Μαυροβούνιο καθώς και, θεωρητικά, με την Τουρκία.
Όσον αφορά την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βόρειο Μακεδονία και την Αλβανία, οι οποίες είναι υποψήφιες χώρες από το 2005 και το 2014 αντίστοιχα, θα πρέπει αυτές να ξεκινήσουν «χωρίς καθυστέρηση - αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητα».
«Οι προσπάθειες προς μια κοινά αποδεκτή λύση στα εναπομείναντα διμερή ζητήματα μεταξύ Βουλγαρίας και Βορείου Μακεδονίας συνεχίζονται με αίσθηση του κατεπείγοντος», σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Υπενθυμίζεται πως η κατάσταση στη Βουλγαρία αυτή τη στιγμή είναι ρευστή μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Πέτκοφ και δεν είναι βέβαιο κατά πόσο θα υπάρξει συμφωνία για το διαπραγματευτικό πλαίσιο για τη Βόρειο Μακεδονία.
Σταδιακή ενσωμάτωση και πολιτική κοινότητα
Όσον αφορά την ανάγκη ενίσχυσης της διαδικασίας ολοκλήρωσης, ο κοινοτικός αξιωματούχος ανέφερε πως θα πρέπει οι εταίροι στα Δυτικά Βαλκάνια να δουν συγκεκριμένα κοινωνικοοικονομικά οφέλη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προσχώρησης, θα πρέπει να υπάρξει σταδιακή ενσωμάτωση των χωρών αυτών στις εργασίες της ΕΕ καθώς θα εφαρμόζουν το κοινοτικό κεκτημένο σε κάθε τομέα, και θα πρέπει να ολοκληρωθεί η φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων για την περιοχή.
Όσον αφορά την ανάγκη προόδου σε διμερή και περιφερειακά ζητήματα, ο αξιωματούχος ανέφερε ως παραδείγματα την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, και την αξιοποίηση της πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των ηγετών των κομμάτων στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη στην οποία κατέληξαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες, με στόχο την πρόοδο στην πορεία για την απόδοση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας.
Οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ συζήτησαν ακόμα την πρόταση για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας «όπου να μπορεί να γίνεται ανταλλαγή απόψεων από συμμετέχοντες σε όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο ως συμπλήρωμα και όχι ως εναλλακτική στη διαδικασία διεύρυνσης» όπως είπε ο αξιωματούχος.
Κατά τη συνάντηση έγινε επίσης αναφορά στην συνεχιζόμενη στήριξη της ΕΕ προς την περιοχή ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, για παράδειγμα μέσω των πρωτοβουλιών για την επισιτιστική και την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, της αντιμετώπισης των υβριδικών απειλών και της παραπληροφόρησης.
Συζήτησαν επίσης το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια για ενεργοποίηση 30 δις ευρώ σε επενδύσεις για την οικονομική ανάκαμψη και οικονομική σύγκλιση των χωρών της περιοχής με την ΕΕ, και για τη στήριξη στρατηγικών έργων για βελτίωση της διασυνδεσιμότητας και της ανθεκτικότητας στην περιοχή. Το πρώτο πακέτο επενδύσεων που ανακοινώθηκε νωρίτερα φέτος περιλαμβάνει 21 έργα αξίας πέραν των 3 δις ευρώ.
Οι ηγέτες, τέλος, συμφώνησαν να συναντώνται τακτικά, και εξέφρασαν την στήριξή τους στον λαό της Ουκρανίας, αλλά και την εκτίμησή τους στους εταίρους που συμμορφώθηκαν με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου