Οι στρατιωτικοί κανονισμοί και οι νόμοι ορίζουν σαφώς, ότι αν υπάρχει υπόνοια διαρροής απορρήτων εγγράφων πρέπει να διατάσσεται αμέσως η διενέργεια Προανακρίσεως. Να σημειώσουμε εδώ ότι η διαφορά της Προανακρίσεως από την Ένορκη Διοικητική Εξέταση, είναι ότι αυτή διενεργείται για τον καταλογισμό ευθυνών σε πρόσωπα, ενώ η δεύτερη για την διερεύνηση ενδεχομένων ευθυνών. Τούτου λεχθέντος θα περιμέναμε την δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμύνης Νίκου Παναγιωτόπουλου περί «ελβετικού τυριού» θα ακολουθούσε και η εντολή για διενέργεια σχετικής προανακρίσεως.
Του Ευθ. Π. Πέτρου
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ
Να θυμίσουμε ότι μιλώντας στην Βουλή ο κ. Παναγιωτόπουλος, αντέδρασε σε αποκαλύψεις στρατιωτικών θέσεων και άλλων απορρήτων στοιχείων από βουλευτή της αντιπολιτεύσεως.
Με την παρομοίωση του -γεμάτου τρύπες- «ελβετικού τυριού» παρεδέχθη ότι το σύστημα ασφαλείας πληροφοριών του στρατεύματος είναι διάτρητο.Μια τέτοια διαπίστωσις προκαλεί εύλογη ανησυχία στους Έλληνες, πολλών μάλλον όταν ευρισκόμεθα σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσεως με την Τουρκία να κλιμακώνει την ρητορική και της ενέργειές της, επί καθημερινής βάσεως.
Θα έπρεπε ακόμη η αποκάλυψις αυτή, να έχει θορυβήσει την Κυβέρνηση
συνολικώς, ώστε στην αποτροπή περαιτέρω διαρροών να εμπλακεί το σύνολον
των εμπλεκομένων κρατικών υπηρεσιών (ΕΥΠ και Αστυνομία).
Το θέμα δυστυχώς δεν είναι νέο. Και ίσως οι αποκαλύψεις του κ. Παναγιωτόπουλου να είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου.
Οι τουρκικές υπηρεσίες κινούνται πολύ δραστήρια τόσο για την καταγραφή των θέσεων και των κινήσεων των μονάδων και των φυλακίων μας στα νησιά και στον Έβρο, όσο και για την εξασφάλιση απορρήτων εγγράφων που αφορούν στον σχεδιασμό και την επιχειρησιακή μεθοδολογία των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
Αυτά βεβαίως δεν έρχονται να τα αναζητήσουν απροκαλύπτως. «Στρατολογούν» πρόσωπα κατά τεκμήριον υπεράνω υποψίας. Πρόσφατη είναι η περίπτωσις ενός μέλους κατωτέρου πληρώματος ακτοπλοϊκού σκάφους που έκανε δρομολόγιο προς Καστελλόριζο που έδιδε πληροφορίες σε Τούρκο διπλωμάτη.
Εξ άλλου τα τελευταία χρόνια, έχουν συλληφθεί Γερμανοί και Ολλανδοί «τουρίστες», οι οποίοι παρακολουθούσαν στρατόπεδα στα νησιά και κατέγραφαν ακόμη και τα οχήματα τα οποία κινούνταν από και προς αυτά. Σε άλλη περίπτωση -περί το 1990- ο Ιταλός Ακόλουθος Αμύνης είχε συλληφθεί από την ΕΥΠ στην Μυτιλήνη με σημειώσεις στρατοπέδων και θέσεων. Μάλιστα ταξίδευε μαζί με την Ολλανδή βοηθό Ναυτική Ακόλουθο την οποία χρησιμοποιούσε για κάλυψη. Αμφότεροι απελάθηκαν αμέσως.
Αυτή όμως είναι μία μόνον πτυχή των τουρκικών κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων. Ένας πολύ πιο σημαντικός τομεύς είναι η στρατολόγησις στελεχών ξένων αμυντικών εταιρειών για την «αλίευση» μέσω αυτών απορρήτων εγγράφων.
Τα πρόσωπα αυτά, με πρόσχημα την προσαρμογή των προσφορών τους στις ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ζητούν να λάβουν ανεπισήμως έγγραφα όπως το εθνικό σύστημα συναγερμού. Υπήρξε μάλιστα περίπτωσις θρασυτάτου τέτοιου «πράκτορος» ο οποίος δεν αρκέσθηκε να λάβει το έγγραφο, το ζήτησε και σε ηλεκτρονική μορφή.
Να σημειωθεί ότι κάτι τέτοιο δεν είναι και εύκολο καθώς το εσωτερικό δίκτυο υπολογιστών του υπουργείου Αμύνης και των Γενικών Επιτελείων δεν είναι προσβάσιμο από το διαδίκτυο, ούτε και μπορεί κανείς να αντιγράψει τα στοιχεία του σε μια μνήμη (στικάκι) και τα πάρει μαζί του. Γενικώς εξ άλλου οι επισκέπτες του ελληνικού Πενταγώνου -ακόμη και οι στρατιωτικοί άλλων μονάδων- δεν επιτρέπεται να φέρνουν μαζί τους τέτοιες ηλεκτρονικές μνήμες.
Παρ’ όλα ταύτα διαρροές έχουν γίνει. Ανώτατοι αξιωματικοί έχουν απευθύνει εμπιστευτικές αναφορές προς την στρατιωτική ιεραρχία επισημαίνοντας συγκεκριμένα περιστατικά διαρροών ακόμη και εθνικών σχεδίων. Όμως ουσιαστική αντίδρασις υπήρξε μία μόνον φορά, όταν σχετική αναφορά έφθασε στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Ο τελευταίος εζήτησε εγγράφως από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης την διερεύνηση του θέματος και πράγματι προανάκρισις διετάχθη από τον τότε υφυπουργό Γιάννη Λαμπρόπουλο. Δεν γνωρίζουμε -και δεν θα έπρεπε να γνωρίζουμε- την έκβαση εκείνης της προανακρίσεως, θεωρούμε όμως βέβαιο ότι -δεδομένης και της ακεραιότητος του κ. Λαμπρόπουλου- έγινε αυτό που έπρεπε να έχει γίνει. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ελήφθη μέριμνα για την αναθεώρηση όλων των σχεδίων για τα οποία υπήρχε υπόνοια ότι είχαν διαρρεύσει.
Οι οργανωτικές εξελίξεις όμως στην δομή των Γενικών Επιτελείων δημιουργούν ένα πρόσθετο προβληματισμό, που θα έπρεπε να έχει απασχολήσει την πολιτική ηγεσία. Είναι μερικά χρόνια τώρα, που ο Στ’ Κλάδος του ΓΕΕΘΑ (ασφάλεια πληροφοριών) έχει ενσωματωθεί στον Ε’ Κλάδο (πληροφορίες).
Αυτό σημαίνει ότι το αντικείμενο της ασφαλείας πληροφοριών έχει υποβαθμισθεί εντός του Επιτελείου. Οι γνωρίζοντες το αντικείμενο αντιλαμβάνονται ότι τα δύο αντικείμενα είναι κατ’ όνομα μόνον σχετικά. Άλλο η αναζήτησις πληροφοριών για τον εχθρό και άλλο η ασφάλεια των δικών μας πληροφοριών.
Οι θεωρούμενοι μαιτρ του είδους Βρεταννοί έχουν σαφώς ξεχωρισμένες την υπηρεσία πληροφοριών ΜΙ-6 και την υπηρεσία ασφαλείας πληροφοριών ΜΙ-5. Μάλιστα υπάγονται και σε διαφορετικά υπουργεία, η ΜΙ-6 στο Φόρρεϊν Όφφις και η ΜΙ-6 στο υπουργείο Εσωτερικών. Συντονίζονται μόνον μέσω της Μικτής Επιτροπής Πληροφοριών, ένα διϋπουργικό όργανο στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι, όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας.
Αναμένουμε τώρα από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης την Ένορκη Προανάκριση που θα λύσει όποιο ζήτημα έχει να κάνει με το «ελβετικό τυρί». Η έκβασις δεν είναι ανάγκη να ανακοινωθεί. Όμως, για να παύσουν οι Έλληνες να ανησυχούν, στην έναρξή της πρέπει να δοθεί δημοσιότης.
ΠΗΓΗ defence-point
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου