Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Σε άλλη μια εντυπωσιακή κίνηση επιδείξεως ισχύος από την πλευρά της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας στον χώρο των χερσαίων αμυντικών συστημάτων, η Rheinmetall αποκάλυψε στην διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού EUROSATORY 2022, το νέο άρμα μάχης KF51 Panther. Πρόκειται για την νεώτερη προσθήκη στην οικογένεια ερπυστριοφόρων (KF – Kettenfahrzeug) οχημάτων της εταιρείας, το οποίο προορίζεται να κυριαρχήσει στα μελλοντικά πεδία μάχης. Καθώς οι γερμανικές εταιρείες, τα τελευταία χρόνια της πανδημίας που προκάλεσαν τόσες οικονομικές δυσκολίες, διακρίθηκαν για την ασταμάτητη ανάληψη νέων συμβάσεων προμήθειας υλικών πάσης φύσεως, με την εμφάνιση του Panther εδραιώνεται η παγκόσμια ηγεμονική θέση τους σε θέματα αναπτύξεως νέων μειζόνων οπλικών συστημάτων που ενσωματώνουν τεχνολογίες αιχμής. Το Panther θέτει νέα δεδομένα σε όλους τους τομείς: φονικότητα, προστασία, αναγνώριση, δικτύωση και κινητικότητα.
Όλα τα όπλα του άρματος είναι συνδεδεμένα με τα σκοπευτικά του αρχηγού πληρώματος, του πυροβολητή και τον υπολογιστή ελέγχου πυρός, μέσω ψηφιοποιημένης αρχιτεκτονικής NGVA (NATO Generic Vehicle Architecture) που είναι το νέο πρότυπο στρατιωτικών οχημάτων του ΝΑΤΟ και προβλέπει μια προσέγγιση ανοικτής αρχιτεκτονικής στην σχεδίαση και ολοκλήρωση χερσαίων πλατφορμών ενώ τυποποιεί τις διεπαφές και τα πρωτόκολλά των υποσυστημάτων. Mε αυτό τον τρόπο επιτρέπονται λειτουργίες hunter-killer και killer-killer, επομένως άμεση εμπλοκή στόχου. Στο μέλλον, οι λειτουργίες αυτές θα υποστηρίζονται από Τεχνητή Νοημοσύνη.
Στον τομέα της φονικότητος, ξεχωρίζει το Μελλοντικό Σύστημα Πυροβόλου 130 mm της Rheinmetall, που εξασφαλίζει υπεροχή πυρός έναντι υφισταμένων και μελλοντικών απειλών. Άλλες επιλογές πρόσθετου οπλισμού είναι διαθέσιμες, τόσο για εμπλοκές σε μεγαλύτερες αποστάσεις όσο και εναντίον πολλαπλών στόχων. Το πυροβόλο είναι λειόκαννο και συνδυάζεται με πλήρως αυτόματο σύστημα χειρισμού τροφοδοσίας με 20 βλήματα έτοιμα. Το αυτόματο σύστημα τροφοδοσίας είναι κατά 50% αποτελεσματικότερο σε εμπλοκές σε σημαντικά μεγαλύτερες αποστάσεις, εν σχέσει με τα υφιστάμενα πυροβόλα 120 mm. Βάλλονται βλήματα κινητικής ενεργείας, εκπαιδευτικά αλλά και προγραμματιζόμενης διαρρήξεως.
Στο πυροβόλο υφίσταται συζυγές βαρύ πολυβόλο 12,7 mm ενώ υπάρχουν αρκετές επιλογές για ολοκλήρωση τηλεχειριζόμενων σταθεροποιημένων σταθμών οπλισμού για εγγύς άμυνα εναντίον απειλών drone. Στο EUROSATORY 2022 το Panther εμφανίσθηκε με τον αντίστοιχο σταθμό Natter και πολυβόλο 7,62 mm.
Στο οπίσθιο μέρος του πύργου, υφίσταται ενσωματωμένος εκτοξευτής περιφερομένων πυρομαχικών HERO 120 της UVision, με την οποία συνεργάζεται η Rheinmetall. Με αυτό τον τρόπο υφίσταται ικανότητα εμπλοκής στόχων πολύ πέραν του οπτικού ορίζοντος.
Η προστασία του άρματος στηρίζεται σε τεχνολογίες ενεργών, παθητικών και αντιδραστικών μερών. Για την αντιμετώπιση απειλών κινητικής ενεργείας, υφίσταται ενεργό σύστημα που όμως δεν υπόκειται στους σοβαρούς περιορισμούς βάρους των αναλόγων συστημάτων που βρίσκονται σε υπηρεσία, όπως το Trophy.
Mέριμνα έχει υπάρξει και για την εξουδετέρωση απειλών top attack, με το σχετικό ολοκληρωμένο σύστημα να συμπληρώνεται από το σύστημα καπνογόνων ταχείας ενεργοποιήσεως ROSY, που “εξαφανίζει” το άρμα από την οπτική παρατήρηση. Η αρχιτεκτονική NGVA, επιτρέπει ανά πάσα στιγμή στο μέλλον την ολοκλήρωση πρόσθετων αισθητήρων για τον εντοπισμό επερχομένων απειλών. Το Panther διακρίνεται από ικανότητα εντοπισμού απειλών πριν αυτές ενεργοποιηθούν, επιτρέποντας την εξουδετέρωσή τους από πολύ νωρίς. Τέλος, το KF51 Panther είναι πλήρως θωρακισμένο έναντι απειλών κυβερνοπολέμου.
Το άρμα επανδρώνεται από αρχηγό πληρώματος, πυροβολητή και οδηγό. Ωστόσο, έχει υπάρξει πρόνοια και για μια τέταρτη θέση μέλους στο σκάφος. Σε αυτήν, μπορεί να φιλοξενηθεί ειδικός οπλισμού και υποσυστημάτων ή για τον διοικητή ίλης ή επιλαρχίας. Καθώς λοιπόν, αφενός στον πύργο φέρεται αυτόματο σύστημα τροφοδοσίας πυροβόλου αλλά διατηρείται και δεύτερη θέση πληρώματος, δικαιολογείται ο εμφανής συνολικώς μεγαλύτερος όγκος του. Στην προσθήκη διαστάσεων, συμβάλει φυσικά και η ενσωμάτωση εκτοξευτή περιφερομένων πυρομαχικών.
Το πρότυπο NGVA και η πλήρως ψηφιακή αρχιτεκτονική του άρματος, επιτρέπουν απρόσκοπτη ολοκλήρωση αισθητήρων, ο χειρισμός των οποίων, μαζί με τον οπλισμό, μπορεί να ανατίθεται άμεσα σε οποιοδήποτε μέλος του πληρώματος! Κάθε άνδρας μπορεί να αναλαμβάνει καθήκοντα άλλου με πλήρεις λειτουργίες του συνόλου των συστημάτων. Δεδομένου λοιπόν ότι ο πύργος και τα όπλα μπορούν να χειρίζονται από τις δύο θέσεις πληρώματος στο σκάφος, στο μέλλον θα παρουσιαστούν εκδόσεις του KF51 Panther με ανεπάνδρωτους πύργους.
Χάρη στον πανοραμικό οπτικό αισθητήρα SEOSS και το κύριο σκοπευτικό μάχης EMES, ο αρχηγός πληρώματος και ο πυροβολητής μπορούν αμφότεροι να παρατηρούν και να εμπλέκουν στόχους ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, ημέρα και νύκτα, ενώ και οι δύο έχουν πρόσβαση σε μια σταθεροποιημένη κάμερα ημέρας και υπερύθρων (IR) με ενσωματωμένο αποστασιόμετρο λέιζερ. Επιπλέον, μέσω μιας οθόνης στο διαμέρισμα μάχης, το πλήρωμα έχει θέα 360° του περιβάλλοντος χώρου καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο. Τα ενσωματωμένα, μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα αναγνώρισης ενισχύουν την επίγνωση της κατάστασης του πληρώματος σε κατοικημένες περιοχές και σε άμεση γειτνίαση με το όχημα. Με αυτά, το πλήρωμα μπορεί επίσης να εκτελέσει αναγνώριση υπό προστασία θώρακος και να μοιραστεί δικτυακώς τα αποτελέσματα με άλλους δρώντες.
Το KF51 Panther στηρίζεται στον ίδιο κινητήρα που κινεί και το Leopard 2. Με επιχειρησιακό βάρος μόνο 59 τόννων, προσφέρει πολύ καλύτερη κινητικότητα από τα σημερινά άρματα, καθώς διακρίνεται από σχέση ισχύος προς βάρος της τάξεως των 25 ίππων/ τόννο. Η μέγιστη αυτονομία ανέρχεται σε περίπου 500 χλμ. Χωρίς προηγούμενη προετοιμασία, ταιριάζει στο προφίλ AMovP-4L (πρότυπο ΝΑΤΟ για μετακινήσεις διά σιδηροδρομικών συρμών), κάτι που καμμία άλλη τρέχουσα μείζονα αναβάθμιση άρματος μάχης δεν μπορεί να επιτύχει, με αποτέλεσμα το KF51 να διακρίνεται από ξεχωριστή τακτική και στρατηγική κινητικότητα.
Χάρη στην καινοτόμο αναπτυξιακή προσέγγιση της Rheinmetall, οι χρήστες, οι τεχνικοί συντηρήσεως, οι ειδικοί εφοδιασμού και προμηθειών σε όλες τις χώρες που είναι σήμερα χρήστες και μελλοντικοί χρήστες, μπορούν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση του μέλλοντος του Panther. Η Rheinmetall έχει μακρόχρονη εμπειρία στη δημιουργία παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού προκειμένου, σε συνεργασία με τα κράτη-χρήστες, να διασφαλίσει ότι ένα μεγάλο μερίδιο της παραγωγής πραγματοποιείται εντός της χώρας, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ή/και τη διατήρηση εθνικών δυνατοτήτων και παραγωγής.
Αναπτύσσοντας το KF51, η Rheinmetall δεν επεδίωξε απλώς να εκσυγχρονίσει τις αντιλήψεις στα άρματα μάχης. Εκκινώντας από το μηδέν, συνέλαβε εκ νέου την ιδέα του άρματος μάχης. Το KF51 Panther μπορεί εύκολα να ανανεώνεται και να εξοπλίζεται κατά τον επιχειρησιακό του βίο, με τις τελευταίες δυνατότητες και λειτουργίες. Η προηγμένη, αρθρωτή, ανοιχτή αρχιτεκτονική συστήματος NGVA, επιτρέπει την επαναληπτική ανάπτυξη, η οποία εν συνεχεία μπορεί να ανανεώνεται σε πλήρη αρμονία με τους συντελούμενους κύκλους καινοτομίας. Το KF51 είναι ο πρώτος εκπρόσωπος μιας νέας γενιάς οχημάτων μάχης. Σύντομα, οι μελλοντικές καινοτομίες θα επιτρέψουν φιλικές προς το περιβάλλον επιχειρήσεις εν καιρώ ειρήνης και περαιτέρω βελτιστοποίηση όσον αφορά την αυτοματοποίηση και την αποτελεσματικότητα μάχης.
ΠΗΓΗ doureios
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου