Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Η αδήριτη ανάγκη και τα κίνητρα προς την Τουρκία

 

Άριστος Μιχαηλίδης

Βγήκαν από το Εθνικό Συμβούλιο η ηγέτιδα και ο ηγέτης (έτσι τα λένε πια) των δυο μεγάλων κομμάτων, Αννίτα και Στέφανος, και μας είπαν και οι δύο πόσο μεγάλη ανάγκη έχουμε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. 

«Είναι αδήριτη ανάγκη ν’ αναλάβουμε συγκεκριμένες και στοχευμένες πρωτοβουλίες ώστε να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις», έλεγε ο κ. Στεφάνου. «Ο στόχος είναι να επανεκκινήσουν  οι διαπραγματεύσεις, να αρθεί το αδιέξοδο με βάση πάντοτε το συμφωνημένο πλαίσιο», έλεγε η κ. Δημητρίου.

Αυτά όμως τα λένε χρόνια και μοιάζουν περισσότερο με ευχολόγια παρά με πολιτική. Κάποια στιγμή, πρέπει να μας πουν συγκεκριμένα τι πρέπει να κάνουμε. Διότι, ούτε καν στην προεκλογική περίοδο δεν μας είπαν, ούτε εκεί, δηλαδή, που λέγονται θεσμοθετημένα και τα πιο παχιά λόγια των πολιτικών μας.

Ο κ. Στεφάνου, λέγοντας ότι «πρέπει να εντοπίσουμε εκείνα τα πεδία που μπορούν να απελευθερώσουν κοινά ενδιαφέροντα και κίνητρα για την Τουρκία να επανέλθει στις συνομιλίες», σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, πιστεύει ότι «αυτό το πεδίο είναι τα ευρωτουρκικά». Αλλά, πρόσθεσε: «εμείς εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι το πεδίο εκείνο που μπορεί πραγματικά ν’ απελευθερώσει κίνητρα είναι τα ενεργειακά». Είναι κάπως πιο συγκεκριμένο αυτό. Αλλά, γιατί δεν μπορούν να αξιοποιηθούν και τα δυο πεδία. Και άλλα, ίσως. Γιατί, δηλαδή, είναι λανθασμένη η προσέγγιση του Χριστοδουλίδη να αναζητήσει κίνητρα για την Τουρκία στην ΕΕ; Θα μπορούσε το Εθνικό Συμβούλιο να σχεδιάσει ένα πακέτο, μια στρατηγική, ένα πλαίσιο (όπως θέλουν ας το ονομάσουν), για να αναζητηθούν τα κίνητρα με τα οποία θα πεισθεί η Τουρκία. Και ταυτόχρονα να μην ζημιώνουν οι Ελληνοκύπριοι ή η Κυπριακή Δημοκρατία. Αποκλείεται εκ προοιμίου η προσέγγιση στην ΕΕ επειδή το είπε ο Χριστοδουλίδης και επειδή το ΑΚΕΛ είναι αντιπολίτευση; Μα, αν είναι έτσι, τι στο καλό συνεδριάζουν τόσες ώρες; Για να συνεχίζει να λέει ο καθένας τα δικά του;

Λέει, λοιπόν, ο κ. Στεφάνου, ότι μόνο στα ενεργειακά μπορούν να δοθούν κίνητρα στην Τουρκία και, μάλιστα, το ΑΚΕΛ κατέθεσε ξανά την πρόταση που είχε καταθέσει πριν τρία χρόνια στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο οποίος την απέρριψε. Γιατί την απέρριψε, όμως, και γιατί πρέπει τώρα να την υιοθετήσει ο Χριστοδουλίδης; Δεν γνωρίζουμε τις προτάσεις του ΑΚΕΛ, αλλά αν κρίνουμε από μια δημόσια τοποθέτηση του Νίκου Αναστασιάδη, στις 21/5/2021, είναι εύκολο να καταλάβουμε τι πρότεινε περίπου κι αν δεν είναι έτσι ας μιλήσουν οι ίδιοι.

«Δεν μπορώ να δεχτώ τις προτάσεις του ΑΚΕΛ», είπε τότε ο τέως Πρόεδρος, «όταν η θέση της Τουρκίας είναι τα δύο κράτη, όταν η θέση της Τουρκίας δεν περιορίζεται μόνο σε έκνομες ενέργειες στη θάλασσα, αλλά και σε εποικισμό της Αμμοχώστου». Και πιο συγκεκριμένα: «Την ώρα που θέτουν ενώπιον του Γ.Γ. του ΟΗΕ τις απαράδεκτές τους προτάσεις, να πάω εγώ να πω ότι δέχομαι θετική ψήφο, συνεκμετάλλευση αερίου και ο αγωγός φυσικού αερίου να περνά από την Τουρκία. Διερωτώμαι τι θα μείνει να διαπραγματευτώ επιτέλους».

Αυτές είναι, λοιπόν, οι προτάσεις; Και μάλιστα τίθενται και σε αντιπαραβολή με την πρόταση για κίνητρα από την ΕΕ! Να δεχτούμε θετική ψήφο, συνεκμετάλλευση αερίου και αγωγό προς Τουρκία για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις; Και τι θα μείνει να διαπραγματευτούμε επιτέλους, όπως σωστά διερωτήθηκε ο Αναστασιάδης.

Από την άλλη, η Αννίτα Δημητρίου, μετά το Εθνικό Συμβούλιο, είπε ότι «συμφωνούμε όσον αφορά τον ενεργότερο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και βεβαίως θα λειτουργήσουμε ενισχυτικά εκεί και όπου μπορούμε». Αλλά, μόλις προχτές ο προκάτοχος της, Αβέρωφ Νεοφύτου, στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, έλεγε άλλα. Ότι και στις διασκέψεις στη Γενεύη και στο Κραν Μοντάνα η ΕΕ ήταν παρούσα δια του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της Φεντερίκα Μογκερίνι. Αχρείαστη, δηλαδή, η προσπάθεια του Προέδρου… Ήθελε να μάθει ο κ. Νεοφύτου αν υιοθετείται από την Κυβέρνηση η πολιτική ισότητα, πέραν του γενικόλογου των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Ως γνωστό όλοι οι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί υιοθετούν την πολιτική ισότητα όπως προνοείται στη ψηφίσματα των ΗΕ. Αν τώρα θέλουν να υιοθετήσουν κάτι άλλο (την κυριαρχική ισότητα;) να το πουν ντόμπρα στο Εθνικό Συμβούλιο και να το ανακοινώσουν να το ξέρουμε όλοι.

ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου