Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

ΘΡΑΣΟΣ απύθμενο από Τσίπρα

 

Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Ο Α. Τσίπρας στερείται θάρρους αλλά όχι θράσους. Θαρραλέος δεν υπήρξε ποτέ. Ούτε όταν έκανε τη μεγάλη κωλοτούμπα του δημοψηφίσματος ούτε όταν δέσμευσε τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια ούτε όταν έκοβε το ΕΚΑΣ ούτε όταν αποκατέστησε τον Π. Πολάκη εκτιθέμενος ο ίδιος ούτε όταν έγινε η τραγωδία στο Μάτι.

Αντιθέτως, το θράσος του περισσεύει. Ενέπαιξε κατά πρόσωπο τον ελληνικό λαό και τους ψηφοφόρους του όταν «έσκιζε τα Μνημόνια», έκανε «σεισάχθειες», κι όταν «διέγραφε το χρέος». Συνεργάστηκε, χωρίς να έχει πει το παραμικρό πριν τις εκλογές, με τον ακροδεξιό Π. Καμμένο. Εκανε τον τζάμπα μάγκα στην Α. Μέρκελ, πριν γίνει ο πιο πιστός εντολοδόχος της. Δεν δίσταζε να ψεύδεται εν γνώσει του. Και δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα να κοροϊδέψει απροκάλυπτα τους πολιτικούς αρχηγούς, όταν στο Συμβούλιο που έγινε το καλοκαίρι του 2015 -είχε μείνει με 120 βουλευτές και δεν μπορούσε να περάσει το τρίτο Μνημόνιο- δεσμεύτηκε να μην πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο. Αλλά πήγε.

Είναι πάρα πολλά τα γεγονότα που έχουν δείξει την έλλειψη θάρρους και την περίσσεια θράσους που διαθέτει ο Α. Τσίπρας. Χθες όμως σημείωσε μία από τις κορυφαίες επιδόσεις του στην επίδειξη θράσους. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «δεν διστάσατε να στήσετε ένα φτηνό σόου στις κάμερες» για την τραγωδία των Τεμπών! Ποιος μιλάει για σόου; Ο άνθρωπος που 5 χρόνια μετά το Μάτι δεν έχει ζητήσει ακόμα συγγνώμη. Ο άνθρωπος που έπαιξε κανονικό θέατρο το βράδυ της τραγωδίας. Ο άνθρωπος που έστησε μαζί με τον Ν. Παππά και τον Δ. Τζανακόπουλο την κατάπτυστη συνέντευξη με τα «δορυφορικά στίγματα» που έδειχναν «εμπρησμό». Ο άνθρωπος που πήγε αξημέρωτα στο τόπο της τραγωδίας συνοδεία κομματικών κομπάρσων με επικεφαλής την «ομπρελοκρατούσα», η οποία υποδυόταν την πυρόπληκτη. Ο άνθρωπος που υποστήριξε την υβριστική «θεωρία των αυθαιρέτων» ως αιτία της τραγωδίας. Ο άνθρωπος που, μετά από λίγες μέρες, είχε το θράσος να πει σε πυρόπληκτους «και να σας δώσω 2.000 θα τα φάτε». Και ο άνθρωπος που 3 εβδομάδες μετά τους 103 νεκρούς, πήγε στο κότερο της κ. Παναγοπούλου να καπνίσει τα κουβανέζικα πούρα του, πίνοντας παλαιωμένο τσίπουρο.

Τι σχέση αυτό το κανονικό σόου με ό,τι έγινε στα Τέμπη; Εκεί ένας πραγματικά συντετριμμένος πρωθυπουργός βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στον τόπο της τραγωδίας και λίγες ώρες μετά είχε στα χέρια του την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού και των επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ. Ζήτησε συγγνώμη, ανέλαβε τις ευθύνες που του αναλογούν και δρομολόγησε άμεσα διαδικασίες για την ενίσχυση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων και την αντιμετώπιση των παθογενειών ενός πάσχοντος κράτους. Δημιούργησε ένα γενναίο πακέτο ενίσχυσης των οικογενειών των θυμάτων και των τραυματιών της τραγωδίας. Και κήρυξε πόλεμο στα «βαθύ κράτος».

Η σχέση που έχουν η συμπεριφορά του Κ. Μητσοτάκη με τη συμπεριφορά του Α. Τσίπρα μετά από δύο τραγωδίες είναι η σχέση που έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο.

Ο Α. Τσίπρας, με τη χθεσινή απρέπειά του, απέδειξε αφενός ότι το θράσος του είναι ανεξάντλητο και αφετέρου ότι τον κατατρύχουν οι Ερινύες και ψάχνει τρόπο να εξαγνιστεί απ’ αυτές. Ξεχνώντας ότι στις εκλογές του 2019 δεν πλήρωσε αυτή καθαυτή την τραγωδία στο Μάτι, αλλά τη θεατρινίστικη και υποκριτική διαχείρισή της.

ΑΙΧΜΗ

«ΑΔΕΙΑΝΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ» Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΡΙΖΑ

Σε απόλυτο αδιέξοδο βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πριν καν προκηρυχθούν επίσημα οι εκλογές, η πρότασή του για «προοδευτική κυβέρνηση» αποτελεί ήδη κενό γράμμα. Επεσε στη χαράδρα της απλής αριθμητικής, αλλά και της έλλειψης επαρκών συμμάχων.

Η εκλογική εξίσωση -πριν καν τις «διορθώσεις» των πιο πρόσφατων μετρήσεων- απλοποιείται: το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Τσίπρα, ούτε συνεργασία με το ΜέΡΑ25, που π.χ. θέλει να «ανατινάξει τις τράπεζες». Και ξέρει ότι με απλή αναλογική δεν αρκούν δύο κόμματα. Το ΜέΡΑ25 κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι αυτός που «κλείνει την πόρτα» στην «προοδευτική διακυβέρνηση». Ο δε Γ. Βαρουφάκης, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι τερατογένεση είναι να επιθυμείτε συγκυβέρνηση έτσι, χωρίς πρόγραμμα. Το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι σταθερά μακριά από συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Από «προοδευτικό» δεν μένει κάτι άλλο. Μένει όμως κάτι από «κυβέρνηση κουρελού», όπως π.χ. ο Βελόπουλος.

Αρα; Η άσκηση δεν βγαίνει! Το 46% που απαιτείται ως άθροισμα με απλή αναλογική για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας με πλειοψηφία 151 δεν προκύπτει από τίποτα και από πουθενά. Πόσω μάλλον η «τερατογένεση» της «κυβέρνησης των ηττημένων». Και ο ΣΥΡΙΖΑ ταξιδεύει χωρίς πυξίδα σε μια θάλασσα χωρίς σύνορα…

Μετά τον Καραμανλή, και ο Στυλιανίδης υποψήφιος

Χθες ο «Ελεύθερος Τύπος» έγραψε κατ’ αποκλειστικότητα ότι ο Κ. Καραμανλής θα είναι και πάλι υποψήφιος στις Σέρρες. Εγραψε επίσης ότι στις λίγες εκκρεμότητες που υπάρχουν είναι και το «κόψιμο» μερικών υποψηφίων που είχαν πάρει το κατ’ αρχήν πράσινο φως. Χθες ο Γ. Οικονόμου επιβεβαίωσε ότι κόβονται από τα γαλάζια ψηφοδέλτια η Μ. Σπυράκη, ο Θ. Χειμάρας και η Σ. Νικολάου, για να μην υπάρχουν «σκιές». Αλλωστε ο Κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει «καθαρά ψηφοδέλτια». Σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως υπάρξει ακόμα ένα «κόκκινο» σε «δεδομένη» έως τώρα υποψηφιότητα. Επίσης, στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, παίρνοντας τη θέση του εκπροσώπου των αποδήμων, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο υπ. Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Χρ. Στυλιανίδης. Η ανακοίνωση και των τελευταίων ονομάτων των ψηφοδελτίων -εκτός του Επικρατείας-, που είναι πλέον λιγότερα από 10, είναι θέμα ωρών…

ΑΠΟΡΙΕΣ -1

Μετά το φιάσκο του Γ. Ραγκούση με το «φτωχικό» της Πάρου, μπορεί να επιστρέψει ως τομεάρχης Διαφάνειας ο «δικαιωμένος» Π. Πολάκης;

ΑΠΟΡΙΕΣ -2

Γιατί ο κ. Παπαδημούλης επιδιώκει μανιωδώς τη νίκη της Ν.Δ., με την προσπάθεια μπλοκαρίσματος της χρηματοδότησης του φράχτη του Εβρου και δυσφήμησης της χώρας; Υπονομεύει τον Α. Τσίπρα;

ΑΠΟΡΙΕΣ -3

Ο κ. Χρ. Ρούσσος, που είχε τοποθετηθεί ως «ειδικός σύμβουλος» σε όλα τα υπουργεία από τα οποία πέρασε ο Γ. Ραγκούσης, είναι το ίδιο πρόσωπο με τον κουνιάδο του, που λέγεται Χρ. Ρούσσος;

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου