Σε αρχαιολογική ανασκαφή στην περιοχή Cavdarhisar στην Κιουτάχεια ανακαλύφθηκε μια μνημειώδης πύλη που οδηγούσε στην αρχαία πόλη των Αιζανών και μια μάσκα θεάτρου από τερακότα. [Credit: AA] |
Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή Cavdarhisar στην Κιουτάχεια της Τουρκίας, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν σημαντικά ευρήματα στην αρχαία πόλη των Αιζανών, συμπεριλαμβανομένης μιας μνημειώδους πύλης και μιας μάσκας θεάτρου από τερακότα ηλικίας 2.000 ετών.
Η πόλη, που είναι γνωστή για έναν από τους καλύτερα διατηρημένους ναούς του Δία στην Ανατολία, είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO στον Προσωρινό Κατάλογο, που συμπεριλήφθηκε το 2012.
Η ανασκαφή
Οι ανασκαφικές προσπάθειες, με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, μαζί με την Επαρχιακή Διοίκηση της Κιουτάχειας, επικεντρώθηκαν σε διάφορες περιοχές εντός του χώρου. Την ανασκαφή διευθύνει ο καθηγητής Gokhan Coskun, πρόεδρος του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κιουτάχειας Dumlupinar (DPU), με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών επιστημόνων, τεχνικού προσωπικού και εργατών.
[Credit: AA] |
[Credit: AA] |
Εκτός από την ανακάλυψη της μνημειακής πύλης, ο Coskun ανέφερε ότι οι φετινές ανασκαφικές εργασίες επικεντρώθηκαν κυρίως στην αρχαία αγορά και στο στάδιο, ενώ έχει ήδη αποκαλυφθεί ένα σημαντικό τμήμα της ανατολικής κερκίδας του σταδίου.
«Αποκαλύπτεται η περιοχή όπου κατέρρευσαν τα εδώλια του σταδίου κατά τη διάρκεια ενός σεισμού και έχουμε αρχίσει να μεταφέρουμε λίθινους όγκους που είχαν κατηγοριοποιηθεί προηγουμένως σε μια διαφορετική περιοχή για περαιτέρω μελέτη. Τα επόμενα χρόνια, στόχος μας είναι να αποκαλύψουμε πλήρως την κερκίδα του σταδίου», εξήγησε ο Coskun.
Η ακμάζουσα αγορά των Αιζανών, ανακάλυψη αρχαίων καταστημάτων
Η ομάδα σημείωσε επίσης αξιοσημείωτη πρόοδο στην περιοχή της αγοράς, φέρνοντας στο φως τρία επιπλέον καταστήματα.
[Credit: AA] |
Ο Coskun ανέφερε την επιτυχή ολοκλήρωση των ανασκαφών στο νότιο τμήμα της δυτικής στοάς, όπου ήρθαν στο φως αξιοσημείωτα καλοδιατηρημένα μαρμάρινα δάπεδα, υπολείμματα κιόνων και μαρμάρινα σκαλοπάτια που οδηγούν από την αυλή στην στοά. Η περιοχή αυτή προσελκύει πλέον το ενδιαφέρον των επισκεπτών.
Αποκάλυψη της πύλης
Στο νότιο τμήμα της αγοράς, οι ανασκαφές οδήγησαν στον εντοπισμό ενός κτηρίου της Ύστερης Αρχαιότητας που κάποτε χρησίμευε ως πύλη προς το κέντρο της πόλης. «Μας εξέπληξε η ανακάλυψη μιας διώροφης κατασκευής κατά τη διάρκεια των εργασιών μας, με τμήματα του πρώτου ορόφου να παραμένουν άθικτα. Πιστεύουμε ότι αυτό το κτήριο, που χρονολογείται στα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ., θα μπορούσε να είναι μια μνημειακή πύλη», δήλωσε ο Coskun.
Ο ναός του Δία στην αρχαία πόλη των Αιζανών. [Credit: AA] |
Η πρόσοψη του κτηρίου διαθέτει αρχιτεκτονικά στοιχεία τυπικά των κατασκευών που είναι γνωστές ως «aedicula», που συνήθως συναντώνται σε δημόσια κτήρια όπως θέατρα, μνημειακές κρήνες, βιβλιοθήκες και μνημειακές πύλες. Παρά το γεγονός ότι συνάντησαν κάποια καταρρεύσαντα στοιχεία της ανώτερης δομής, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν τέσσερα βάθρα, διακοσμημένα με περίτεχνα φυτικά σχέδια, τα οποία παρέχουν πληροφορίες για το μεγαλείο του κτηρίου.
Μάσκα θεάτρου
Σε μια άλλη αξιοσημείωτη ανακάλυψη, η ομάδα αποκάλυψε μια καλοδιατηρημένη θεατρική μάσκα από τερακότα μέσα σε ένα από τα βάθρα, προσφέροντας νέες πληροφορίες για τη διονυσιακή λατρεία των Αιζανών.
«Το εύρημα αυτό είναι σημαντικό, καθώς συνεισφέρει πολύτιμα νέα δεδομένα σχετικά με τη σχέση των Αιζανών με τη διονυσιακή λατρεία, μια κεντρική πτυχή της θρησκευτικής ζωής της πόλης», σημείωσε ο Coskun.
[Credit: AA] |
[Credit: AA] |
Προηγούμενες ανακαλύψεις παρόμοιων μασκών, που βρέθηκαν σε τάφους κοντά στο θέατρο, υποδηλώνουν ότι τα αντικείμενα αυτά χρησιμοποιούνταν ως ταφικά αφιερώματα. Ο Coskun προβλέπει ότι θα ανακαλυφθούν και άλλα τέτοια αντικείμενα καθώς η ανασκαφή θα προχωρά, ρίχνοντας περαιτέρω φως στις πολιτιστικές και θρησκευτικές πρακτικές των αρχαίων Αιζανών.
Καθώς η ομάδα συνεχίζει τις εργασίες της, αναμένει περαιτέρω ευρήματα τόσο στις περιοχές της αγοράς όσο και του σταδίου, καθώς και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον αρχιτεκτονικό και λειτουργικό ρόλο της μνημειακής πύλης.
Με κάθε ανακάλυψη, η συναρπαστική αρχαία ιστορία των Αιζανών έρχεται περισσότερο στο επίκεντρο, παρέχοντας ανεκτίμητη συμβολή στην κατανόηση της πολύπλοκης πολιτιστικής κληρονομιάς αυτής της αρχαίας πόλης.
Πηγή: Turkiye Today
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου