Οι Αλβανοί γίνονται όλο και πιο καχύποπτοι στις σχέσεις τους με τους άλλους. Το 89 τοις εκατό από αυτούς δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον και είναι πολύ συγκρατημένοι στις σχέσεις με τους ανθρώπους.
Σύμφωνα με την έρευνα του Περιφερειακού Συμβουλίου Συνεργασίας (RCC) που μέτρησε την αντίληψη για την ασφάλεια στην Περιφέρεια, οι πολίτες της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα δυσπιστίας στις σχέσεις με τους ανθρώπους.
Αντίθετα, οι πολίτες της Σερβίας και του Μαυροβουνίου ήταν λιγότερο δύσπιστοι από την υπόλοιπη Περιφέρεια. Για παράδειγμα, το 27% των Σέρβων ισχυρίζεται ότι μπορεί κανείς να εμπιστευτεί άλλους ανθρώπους, σε σύγκριση με μόνο το 11% των Αλβανών.
Σε αντίθεση με τα Δυτικά Βαλκάνια, οι Αλβανοί εμφανίζουν υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης στην οικογένεια. Το 95% των ερωτηθέντων επιβεβαίωσε ότι εμπιστεύεται την οικογένεια, ποσοστό μεγαλύτερο από ό,τι στην Περιφέρεια, όπου γενικά μόνο το 77% εμπιστεύεται την οικογένεια.
Οι Αλβανοί ξεχώρισαν επίσης για τη χαμηλή εμπιστοσύνη που έχουν στην κοινότητα που τους περιβάλλει. Μόνο το 7 τοις εκατό εμπιστεύεται πλήρως τη γειτονιά όπου ζει, ενώ ο περιφερειακός μέσος όρος είναι 17%.
Επίσης, το 65% των ερωτηθέντων δεν εμπιστεύεται τη δημόσια διοίκηση, το υψηλότερο επίπεδο στην Περιφέρεια. Μόνο το 1% των ερωτηθέντων έχει εμπιστοσύνη στη δημόσια διοίκηση έναντι 4% που ήταν ο περιφερειακός μέσος όρος.
Η θεσμική εμπιστοσύνη είναι σημαντικά χαμηλή σε ολόκληρη την περιοχή, με τα πολιτικά κόμματα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα κοινοβούλια, τον Τύπο και την τηλεόραση να είναι τα λιγότερο αξιόπιστα όργανα.
Υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις όπου η πλειοψηφία των ερωτηθέντων έχει πίστη: θρησκευτικές οργανώσεις (60% πολύ και αρκετά μεγάλη πίστη), ένοπλες δυνάμεις (55%), αστυνομία (54%), πανεπιστήμια (53%), Ευρωπαϊκή Ένωση (55%) και ΝΑΤΟ (54%).
Στην περιοχή, υπάρχει λιγότερη εμπιστοσύνη στα πολιτικά κόμματα ( το 80% έχει ελάχιστη ή καθόλου), στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (75%), στο κοινοβούλιο (72%), στον Τύπο (71%) και στην τηλεόραση (65%), αν και υπάρχει μεγαλύτερη από 50% δυσπιστία σε όλους τους άλλους θεσμούς.
Τα δεδομένα του SecuriMeter 2024 υπογραμμίζουν ότι η διαφθορά παραμένει ένα ευρέως διαδεδομένο ζήτημα στα Δυτικά Βαλκάνια, με το 83% των πολιτών να την αντιλαμβάνεται ως ευρέως διαδεδομένη, αν και λιγότεροι πιστεύουν ότι είναι «πολύ διαδεδομένη» σε σύγκριση με πέρυσι.
Ενώ υπάρχει μια ελαφρά μείωση στις αναφορές δωροδοκίας, ιδιαίτερα στις αλληλεπιδράσεις της υγειονομικής περίθαλψης και της αστυνομίας, η διαφθορά υψηλού επιπέδου παραμένει σημαντική ανησυχία.
Monitor
—
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου