Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2024

Άλλο πάλι και τούτο: Γιατί να πάρει τα τουρκικά “σαπάκια”; H Σαουδική Αραβία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά 100 μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς TF Kaan, υποστηρίζει το Forbes

Το αμερικανικό περιοδικό Forbes σε άρθρο του Paul Iddon αναφέρει ότι η Σαουδική Αραβία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά 100 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών stealth νέας γενιάς TF Kaan που βρίσκονται υπό ανάπτυξη.

Υπάρχουν πολιτικοί και τεχνικοί λόγοι για τους οποίους το Ριάντ μπορεί να επιλέξει το συγκεκριμένο αεροσκάφος.

Πρώτον, μπορεί να θέλει να σηματοδοτήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι διαθέτει εναλλακτικές λύσεις έναντι του F-35 Lightning II πέμπτης γενιάς. Μπορεί επίσης να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το TF Kaan θα μπορούσε να αποτελέσει μια κατάλληλη προσωρινή λύση για την αεροπορία του μέχρι να αποκτήσει ένα μαχητικό έκτης γενιάς κάποια στιγμή στη δεκαετία του 2040 ή και αργότερα.

Μετά από τριήμερες συζητήσεις που φιλοξένησε η Τουρκία σχετικά με τη διμερή αμυντική συνεργασία, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να αγοράσει 100 αεροσκάφη TF Kaan στο πλαίσιο των στρατηγικών σχεδίων του στρατού της για τη δεκαετία του 2030.

Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας συμμετέχει ήδη σε εκτεταμένη αμυντική συνεργασία με την τουρκική δημοκρατία. Μια σαουδαραβική παραγγελία του 2023 τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar Akinci περιγράφηκε ως «η μεγαλύτερη σύμβαση εξαγωγής αμυντικών και αεροπορικών προϊόντων στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Μια συμφωνία για 100 TF Kaans θα ήταν ομοίως χωρίς προηγούμενο και θα μπορούσε να δώσει στην Τουρκία κάποια αναγκαία επένδυση στο φιλόδοξο σχέδιο αεροσκαφών. Επιπλέον, μια τόσο μεγάλη παραγγελία από τη Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της τιμής ανά αεροσκάφος, η οποία θα μπορούσε, με τη σειρά της, να βοηθήσει την Τουρκία να κερδίσει μερικούς επιπλέον ξένους πελάτες που διαφορετικά θα δίσταζαν λόγω της τιμής.

ΚΟΜΠΑΖΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

Το Kaan ολοκλήρωσε την πρώτη του πτήση τον Φεβρουάριο του 2024. «Με το Kaan, η χώρα μας δεν θα έχει μόνο ένα μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, αλλά και τεχνολογίες που λίγες χώρες στον κόσμο διαθέτουν», δήλωσε με την ευκαιρία αυτή ο Haluk Gorgun, επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας.

Οι αρχικοί κινητήρες του δικινητήριου αεροσκάφους stealth είναι οι αμερικανικής κατασκευής F-110 της General Electric, οι οποίοι τροφοδοτούν τα F-16 και άλλα μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς. Η Τουρκία σχεδιάζει να τους αντικαταστήσει με εγχώριους κινητήρες. Χωρίς κινητήρες πέμπτης γενιάς, το TF Kaan, που αναμφίβολα διαθέτει δυνατότητες πέμπτης γενιάς, δεν θα γίνει ένα πλήρες μαχητικό stealth πέμπτης γενιάς.

Κατά συνέπεια, το αεροσκάφος μπορεί, όπως και το επερχόμενο KF-21 Boramae της Νότιας Κορέας, να έχει την ανεπίσημη ονομασία μαχητικό «γενιάς 4,75». Με άλλα λόγια, είναι μια βαθμίδα πάνω από το Dassault Rafale και το Eurofighter Typhoon, αλλά κάτω από τα πραγματικά αεροσκάφη stealth πέμπτης γενιάς, όπως τα F-35 και F-22 Raptor.

Η Σαουδική Αραβία μπορεί να είναι ικανοποιημένη με αυτό, ειδικά αν εξασφαλίσει μεταφορές τεχνολογίας και ευκαιρίες κοινής παραγωγής, οι οποίες θα τη βοηθήσουν να αναπτύξει περαιτέρω την εγχώρια βιομηχανία όπλων της. Εκτός από τα σύγχρονα μαχητικά F-15SA, το Ριάντ επιθυμεί επιπλέον Eurofighter και έχει δείξει ενδιαφέρον για την παραγγελία 54 Rafales από τη Γαλλία. Αυτά είναι από τα πιο ικανά και εξελιγμένα μαχητικά 4,5 γενιάς που διατίθενται στην αγορά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Σαουδική Αραβία δεν ενδιαφέρεται να αποκτήσει μαχητικά πέμπτης γενιάς. Αντιθέτως, το βασίλειο αναζητούσε εδώ και καιρό τα F-35, αλλά ποτέ δεν έλαβε άδεια. Η απερχόμενη κυβέρνηση Biden συζήτησε μια πιθανή πώληση σαουδαραβικών F-35 στο πλαίσιο της προτεινόμενης διμερούς αμυντικής συνθήκης και της καθιέρωσης διπλωματικών σχέσεων του βασιλείου με το Ισραήλ. Η επερχόμενη διοίκηση Trump μπορεί να θελήσει να πουλήσει F-35 στο βασίλειο ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας.

Σημειώνεται ότι το Ριάντ, εκφράζοντας ενδιαφέρον για το TF Kaan, θα μπορούσε να προσπαθήσει να δείξει στην Ουάσιγκτον ότι έχει εναλλακτικές λύσεις έναντι των F-35. Τα γειτονικά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φέρεται να έδειξαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο σχέδιο KF-21 μετά την αναστολή των διαπραγματεύσεων για το F-35.

ΑΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ F-35

Λαμβάνοντας υπόψη τη μακροπρόθεσμη προοπτική, η Σαουδική Αραβία μπορεί να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η απόκτηση του F-35 ή οποιουδήποτε άλλου αεροσκάφους πέμπτης γενιάς είναι απίθανη. Θέτοντας ως στόχο της την ανάπτυξη ενός μαχητικού αεροσκάφους «4,75 γενιάς» στη δεκαετία του 2030, μπορεί να στοχεύει να αποκτήσει ένα μαχητικό έκτης γενιάς κάποια στιγμή στη δεκαετία του 2040.

Και υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι το Ριάντ επιθυμεί ένα τέτοιο μαχητικό. Σε αντάλλαγμα για μια «δυνητικά σημαντική οικονομική συνεισφορά», θέλει να γίνει ο τέταρτος εταίρος στο πρόγραμμα Global Combat Air Program (GCAP) Ηνωμένου Βασιλείου-Ιαπωνίας-Ιταλίας, το οποίο αναπτύσσει το μαχητικό stealth Tempest. Ο χρόνος θα δείξει αν η Σαουδική Αραβία κερδίσει τελικά την εισδοχή στην GCAP και, μαζί με αυτήν, την πρόσβαση σε προηγμένες τεχνολογίες και την προοπτική της από κοινού παραγωγής ενός από τα πιο σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη παγκοσμίως.

Προς το παρόν, το Ριάντ φαίνεται να αρκείται στην επέκταση μιας ήδη εκτεταμένης αμυντικής συνεργασίας με την Τουρκία με την απόκτηση του TF Kaan και να περιμένει υπομονετικά.

ΠΗΓΗ: Αμερικανικό περιοδικό Forbes, Paul Iddon – Why Saudi Arabia Is Considering Buying Turkey’s Upcoming Stealth Jet

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου