Με δυο αναρτήσεις στον διαδικτυακό του κόμβο, το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), δημοσιοποιεί το ενδιαφέρον για δυο αναπτυξιακά – εξοπλιστικά προγράμματα.
Πρόκειται για την ανάπτυξη συστήματος διαχείρισης μάχης και για μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας. Οι τομείς αναντίρρητα κρίσιμοι και μακάρι όλα να γίνουν με τρόπο σωστό ώστε να υποστηριχθούν εγχώριες δυνάμεις από τον δημόσιο ή/και τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να παραχθούν χειροπιαστά αποτελέσματα. Όλοι θα το χειροκροτήσουμε, καθότι οι όσοι ασχολούνται με την άμυνα της χώρας, τονίζουν την ανάγκη ανάπτυξης εγχώριων δυνατοτήτων.
Το θέμα είναι βέβαια εάν θα αποφευχθούν οι “ελληνικές πρωτοτυπίες” στη διαχείριση, οι οποίες συχνά πυκνά απλά επιβεβαιώνουν γνωστές συστημικές παθογένειες, τις οποίες παρότι ρητορικά όλοι ψέγουν, στην πράξη δεν μπορούν να αντισταθούν στους διάφορους… πειρασμούς. Υπάρχουν δοκιμασμένες βέλτιστες πρακτικές που μπορούν να υιοθετηθούν ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία των προγραμμάτων.
Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος: Ανάπτυξη Συστήματος Διαχείρισης Μάχης (ΣΔΜ)
Ανάπτυξη Συστήματος Διαχείρισης Μάχης (ΣΔΜ) με αρχική εφαρμογή σε πλοίο τύπου Κανονιοφόρος, το οποίο θα μπορεί να συνθέτει, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και ως μέλος δικτύου, την τακτική εικόνα του θεάτρου επιχειρήσεων. Το ΣΔΜ θα πρέπει να διασυνδεθεί με το σύστημα διανομής στοιχείων πλοίου, τους αισθητήρες, τα οπλικά συστήματα καθώς και τα συστήματα ανταλλαγής επικοινωνιακών δεδομένων.
Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος: Ανάπτυξη Μη Επανδρωμένων Θαλασσίων Σκαφών Επιφανείας (USV)
Ανάπτυξη Μη Επανδρωμένων Θαλασσίων Σκαφών Επιφανείας (USV) δύο (2) σχεδιάσεων, πολλαπλών διαμορφώσεων, τα οποία θα μπορούν να επιχειρούν εκτελώντας αυτόνομη ή ημιαυτόνομη πλοήγηση και αποφυγή εμποδίων . Ενδεικτικές αποστολές των σκαφών αποτελούν οι επιχειρήσεις επιτήρησης θαλασσίων περιοχών, η έρευνα και διάσωση, η προστασία κρίσιμων υποδομών και εγκαταστάσεων, καθώς και η αντιμετώπιση και εξουδετέρωση απειλών σε φάσμα μορφών ναυτικού πολέμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου