Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Νέα από τη Σερβία

Από το glassrbije.org
21/11/2011
 Η κυρία Σοφία Τσαμίχα, προϊσταμένη του Οικονομικού Τμήματος της Πρεσβείας της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Σερβία, δήλωσε πως μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί καμία επίδραση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα επί της οικονομίας της Σερβίας. «Μία από τις τυχόν επιπτώσεις της μετάδοσης αυτής της κρίσης θα μπορούσε να γίνει, ίσως, η μείωση του όγκου των σερβικών εξαγωγών στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη, εξαιτίας της πτώσης της ζήτησης. Όμως, τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία το διαψεύδουν, διότι ο όγκος των σερβικών και των ελληνικών εξαγωγών έχει αυξηθεί κατά τους 8 πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους. Επίσης, πρέπει να αναφέρω ότι το ποσοστό αύξησης του όγκου των σερβικών εξαγωγών ήταν αισθητά μεγαλύτερο, πράγμα που σημαίνει πως δεν υπάρχει καμία επίδραση της κρίσης στην Ελλάδα επί της σερβικής οικονομίας»,- δήλωσε η κυρία Τσαμίχα στη συνέντευξη για το περιοδικό «Magazin Biznis». Σύμφωνα με τα λόγια της, η Ελλάδα επιδιώκει την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, και βλέπει την τωρινή κρίση σαν οφέλημη ευκαιρία να μετασχηματιστεί η ίδια σε μια πιο ισχυρή και πιο ανταγωνίσιμη οικονομία.

 
H ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΒΛΑΚ - ΤΖΕΛΙΤΣ Εκτύπωση
21/11/2011
 «Η Πολωνία υποστηρίζει σθεναρά την αίτηση της Σερβίας υπέρ της απόκτησης του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και, επίσης, η Πολωνία σαν χώρα που έχει την προεδρία στο Συμβούλιο Υπουργών αποδίδει μεγάλη σημασία στη διαδικασία της παραπέρα διεύρυνσης της Ένωσης, η οποία θα έπρεπε να καλύψει και τις χώρες της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων»,- δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της πολωνικής Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας της Πολωνίας, κ. Valdemar Pavlak, στις συνομιλίες που είχε με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Σερβίας, κύριο Božidar Đelić, στη Βαρσοβία. Οι δύο συνομιλητές διαπίστωσαν ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Πολωνία και τη Σερβία είναι εξαιρετικά καλές και, επίσης, τόνισαν πως υπάρχει αξιόλογο δυναμικό για την παραπέρα επέκταση της αμοιβαίας συνεργασίας, ιδίως στον οικονομικό τομέα.
 
TEΘHKE ΣE ΛEITOΥΡΓIA H ΥΠOΓEIA AΠOΘHKH ΓKAΖΙΟΥ Εκτύπωση
21/11/2011
 Σήμερα τέθηκε σε λειτουργία η υπόγεια αποθήκη γκαζιού στην κωμόπολη Banatski Dvor, κοντά στο Zrenjanin, της βόρειας σερβικής επαρχίας της Βοϊβόδινας, παράλληλα με εκτίμηση του Σέρβου προέδρου Boris Tadić ότι το γεγονός αυτό αποτελεί την απόδειξη της ορθότητας της απόφασης της χώρας μας να αναπτύξει συνεργασία στρατηγικής σημασίας με τη ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία Gasprom., καθώς και ότι η Σερβία διαθέτει δυναμικό να γίνει σπουδαίος ενεργειακός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επιπλέον, ο κ. Tadić ξεχώρισε τη σημασία της ύπαρξης μιας τέτοιας εγκατάστασης για εναποθήκευση διαφόρων ενεργειακών μέσων, και υπενθύμισε τα προβλήματα τα οποία είχε να αντιμετωπίσει η Σερβία πριν από μερικά χρόνια εξαιτίας του αποκλεισμού των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου. Από κοινού με τον πρόεδρο Tadić την αποθήκη γκαζιού στην κωμόπολη Banatski Dvor επισκέφθηκαν ακόμα ο πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής της επιχείρησης Gasprom, κ. Aleksej Miler, και ο διευθυντής της επιχείρισης Srbijagas, κ. Dušan Bajatović. Απαντώντας σε ερώτημα εάν υπάρχουν και παραπέρα σχέδια που προβλέπουν ώστε να περνάει ένα σκέλος του αεριαγωγού «Νότιος χείμαρρος» και μέσω της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας, ο κ. Tadić ανέφερε πως όταν αρχίσει η κατασκευή αυτού του αεριαγωγού μέσω της Σερβίας, ένα σκέλος του θα κατευθύνεται και προς τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη. Στη συνέχεια, ο κ. Miler είπε ότι η κατασκευή του αεριαγωγού ¨»Νότιος χείμαρρος» θα αρχίσει το έτος 2013,  και ότι θα περατωθεί ως τα τέλη του έτους 2015. Επίσης, ο διευθυντής της επιχείρισης Gasprom ανέφερε και ότι η αποθήκη γκαζιού στη σερβική κωμόπολη Banatski Dvor αποτελεί την πρώτη εγκατάσταση στο πλαίσιο της υλοποίησης των σχεδίων κατασκευής του αεριαγωγού «Νότιος χείμαρρος».
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΝΤΑΤΣΙΤΣ Εκτύπωση
21/11/2011
 Ο Σέρβος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών, κ. Ivica Dačić, δήλωσε πως η Σερβία δεν πρέπει να δεχτεί τους όρους που απαιτούν να παραιτηθεί αυτή από τη μάχη για τη διατήρηση του Κοσσυφοπεδίου εντός των ορίων της, για χάρη της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ίδιος δήλωσε, στην πόλη Trebinje, της Ερζεγοβίνης, ότι πολλές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέτουν ενώπιον της Σερβίας σαν όρο να αναγνωρίσει η ίδια την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, και πρόσθεσε πως η χώρα μας δε θα έπρεπε ποτέ να κάνει κάτι τέτοιο, καθώς, επίσης και ότι αυτοί οι όροι είναι ανάρμοστοι και υποκριτικοί,- μετέδωσαν σήμερα τα ΜΜΕ της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας. «Υπάρχουν εθνικά και κρατικά συμφέροντα τα οποία πρέπει να διαφυλάξουμε, και όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σερβία μπορεί να διατηρηθεί και χωρίς την ένταξη στην Ένωση»,- δήλωσε ο κ. Dačić και πρόσθεσε ότι η Σερβία δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια της μπροστά στις επιθέσεις που γίνονται σε βάρος των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου. Τέλος, ο κ. Ντάτσιτς δήλωσε ότι μόνο με διάλογο και με φιλειρηνικά μέσα μπορούν να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα σε Σέρβους και Αλβανούς. Άλλωστε, ο κ. Dačić πραγματοποιεί επίσκεψη στην πόλη Trebinje με την ευκαιρία της επισήμανσης της γιορτής του Αγίου Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που αποτελεί και γιορτή των αστυνομικών Αρχών της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΑΝΤΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΝΤΕΪΤΟΝ Εκτύπωση
21/11/2011
 «Τα προβλήματα στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη πρέπει να λύονται στο πνεύμα της Συνθήκης του Ντέιτον, η οποία έφερε την ειρήνη και η οποία προσδιόρισε τα ανάλογα νομικά πλαίσια για την ομαλή λειτουργία αυτού του κράτους»,- δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Boris Tadić, με την ευκαιρία της επισήμανσης της 16ης επετείου υπογραφής της Συνθήκης του Ντέιτον, και υπενθύμισε ότι η Σερβία αποτελεί εγγυήτρια χώρα για την εφαρμογή των διατάξεων αυτής της Συνθήκης, πράγμα που προβλέπει ότι τις πολιτικές αποφάσεις μπορούν να λαμβάνουν μόνο οι εκπρόσωποι των δύο οντοτήτων και των τριών λαών που ζουν τώρα στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη. «Η Σερβία αποτελεί καλό γείτονα και η ίδια επιθυμεί να βοηθήσει ώστε να επιτευχτούν λύσης για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Βοσνία/Ερζεγοβίνη, όμως, η ίδια δεν πρόκειται ποτέ να κάνει τίποτα που θα μπορούσε να απειλήσει τα συμφέροντα της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας, ούτε πάλι θα απειλήσει τα συμφέροντα της Ομοσπονδίας της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης»,- δήλωσε ο κ. Τάντιτς, και κατέληξε λέγοντας πως η Σερβία φροντίζει για το μέλλον των Σέρβων που ζουν στις χώρες της τριγύρω περιοχής, χωρίς να απειλεί τα συφέροντα και την ακεραιότητα αυτών των κρατών.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΑΝΤΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ Εκτύπωση
21/11/2011
 «Στη συνέχεια του διαλόγου με την Πρίστινα η Σερβία δεν πρόκειται, με κανένα τρόπο, να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ούτε ανοιχτά, ούτε πάλι υπονοούμενα»,- δήλωσε σήμερα στην κωμόπολη Banatski Dvor, ο Σέρβος προέδρος, κ. Boris Tadić. «Η Σερβία δεν επιθυμεί να απωθήσει το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου στο περιθώριο, αλλά, απεναντίας, επιθυμούμε, με νέες πρωτοβουλίες, να πετύχουμε τη λύση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου, που δεν πλήττει μόνο το σερβικό λαό, αλλά και ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο»,- είπε ο κ. Tadić, και πρόσθεσε ότι η Σερβία θα συνεχίσει να παλεύει για την υπεράσπιση των συμφερόντων της, των ιερών προσκυνημάτων της, την περιουσία της και για το λαό της στο χώρο του Κοσσυφοπεδίου. «Αυτό αποτελεί τη σημαντικότερη αποστολή και καθήκον της Κυβέρνησης και του προέδρου της Σερβίας, και εμείς δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθούμε από την υπεράσπιση των συμφερόντων των πολιτών μας, και στην επιθυμία μας αυτή εμείς δε θέλουμε να κάνουμε κανένα κακό στον αλβανικό λαό, αλλά επιθυμούμε να βρούμε τη λύση η οποία θα φέρειο τη σταθερότητα και την ειρήνη στην τριγύρω περιοχή, και αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι δυνατόν να γίνει»,- κατέληξε ο κ. Tadić. Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι ο πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε ευχαριστίες προς τη Ρωσία για την υποστήριξη που παρέχει αυτή η χώρα προς τη Σερβία όσον αφορά την παραπέρα διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της. Σημειώνεται στο τέλος ότι ο πρόεδρος της Σερβίας ήταν παρών, στη σερβική κωμόπολη Βanatski Dvor, από κοινού με τον πρόεδρο της Διοικητικής Επιτροπής της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Gasprom, κύριο Aleksej Miler, στην τελετή κατά την οποία τέθηκε σε λειτουργία η εκεί Υπόγεια αποθήκη γκαζιού.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΓΕΡΕΜΙΤΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ Εκτύπωση
21/11/2011
 Ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας, κ. Vuk Jeremić, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα, και συγκεκριμένα στην κινέζικη επαρχία Guandong, δήλωσε πως είναι ρεαλιστικό να αναμένουμε ότι κατά το προσεχές έτος του 2012 η Κίνα θα γίνει ο μεγαλύτερος επενδυτής στην οικονομία της Σερβίας. Επιπλέον, ο κ. Jeremić ο οποίος ηγείται μιας οικονομικής αντιπροσωπείας της Σερβίας, αποτελούμενης κυρίως από εκπροσώπους της Δημόσιας Επιχείρισης Παραγωγής Ηλεκτρικού Ρεύματος Σερβίας, και του «Τέλεκομ Σερβίας, στην επίσκεψή της στην Κίνα, υπενθύμισε ότι τον περασμένο μήνα Οκτώβριο οι ιθύνοντες της Σερβικής Επιχείρησης παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος είχαν υπογράψει Πρωτόκολλο συνεργασία με το κονσόρτσιουμ μερικών κινέζικων επιχειρήσεων για την υλοποίηση του σχεδίου κατασκευής της Θερμο-ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας Nikola Tesla B3, και για την υλοποίηση ορισμένων προγραμμάτων από τον τομέα της Ενέργειας, ύψους και μέχρι δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Τέλος, ο κ. Jeremić χαρακτήρισε σαν άριστες τις πολιτικές σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τη Σερβία, και πρόσθεσε ότι οι αγαθές πολιτικές σχέσεις ανάμεσα σε δύο χώρες πρέπει να συμβάλουν για την παραπέρα προώθηση των οικονομικών δεσμών.
 
ΚΛΕΙΝΟΥΝ 16 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ Εκτύπωση
21/11/2011
 Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας, κ. Milorad Dodik, δήλωσε, με την ευκαιρία της επισήμανσης της 16ης επετείου υπογραφής της Συνθήκης του Ντέιτον, ότι αυτή η Συνθήκη αποτελεί το μοναδικό πλαίσιο εντός του οποίου είναι δυνατόν να λειτουργεί ομαλά η Βοσνία/Ερζεγοβίνη, καθώς και ότι βάσει αυτής της Συνθήκης οι τρεις λαοί που ζουν σήμερα στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη είναι ισότιμοι, επειδή σε περίπτωση που παραβιαζόταν, τυχόν, αυτή η αρχή, τότε η Βοσνία/Ερζεγοβίνη θα γινόταν χώρα μόνο του βοσνιακού-μουσουλμανικού λαού, στην οποία δε θα μπορούσαν να ζουν ούτε Σέρβοι, ούτε Κροάτες. Στη συνέχεια, ο κ. Dodik ανέφερε πως η Δημοκρατία των Σέρβων της Βοσνίας είναι χώρα η οποία είχε υπογράψει τη Συνθήκη του Ντέιτον, και σαν τέτοια αυτή δεν μπορεί να καταργηθεί. «Δείξαμε πως είμαστε ικανοί και έτοιμοι να υπερασπίσουμε την αυτονομία μας και τα κληροδοτήματά μας και σήμερα, 16 χρόνια μετά την υπογραφή αυτής της Συνθήκης»,- δήλωσε, στο τέλος, ο κ. Dodik. Άλλωστε, η ημέρα υπογραφής της Συνθήκης του Ντέιτον αποτελεί κρατική γιορτή στη Δημοκρατία των Σέρβων της Βοσνίας, όχι όμως και στην Ομοσπονδία της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης.
 
Ο ΣΟΥΤΑΝΟΒΑΤΣ ΠΗΓΕ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ Εκτύπωση
21/11/2011
 Οι υπουργοί Άμυνας της Σερβίας και του Καναδά, κκ. Dragan Šutanovac και Piter Mekej, διαπίστωσαν, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν σήμερα στην καναδέζικη πόλη Χάλιφαξ, ότι οι δεσμοί ανάμεσα σε παράγοντες των Υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών βρίσκονται πάνω σε γερή βάση, καθώς και ότι υπάρχει ακόμα αρκετά μεγάλο περιθώριο για την παραπέρα προαγωγή τους. Επιπλέον, ο κ. Šutanovac, ο οποίος λαμβάνει μέρος στο 3ο Φόρουμ αφιερωμένο στο θέμα της Ασφάλείας, στο Χάλιφαξ, είχε συνομιλίες και με τον Ισραηλινό ομόλογό του, κύριο Ehud Barak, για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική. Επίσης, οι δύο υπουργοί είχαν συνομιλίες και για την παραπέρα προώθηση της διμερούς συνεργασίας και της συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας.
 
ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Εκτύπωση
21/11/2011
 Σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες πρόκειται να συνεχιστεί, μετά από ανάπαυλα διαρκείας δύο μηνών, ο διάλογος ανάμεσα σε μέλη των αντιπροσωπειών του Βελιγραδίου και της Πρίστινας, και τα κυρίως θέματα θα έπρεπε να γίνουν, όπως προαναγγέλεται, οι διοικητικές συνοριακές διαβάσεις, η αναγνώριση των πτυχίων των Πανεπιστημίων και η εκπροσώπηση της Πρίστινας στις περιφερειακές συναντήσεις. Ο αρχηγός του κλιμακίου διαπραγματευτών του Βελιγραδίου, κ. Borislav Stefanović, δήλωσε πως αναμένει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία τουλάχιστον γύρω από ένα απ’αυτά τα τρία θέματα, και πρόσθεσε ότι το Βελιγράδι είναι έτοιμο για επίτευξη συμφωνίας γύρω απ’όλα αυτά τα θέματα. «Τα μέλη των κλιμακίων διαπραγματευτών των δύο πλευρών επιβεβαίωσαν τον ερχομό τους»,- ανακοινώθηκε από την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μεσολαβεί στο διάλογο. Επίσης οι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λένε πως πρόκειται να γίνει λόγος και για την εφαρμογή στην πράξη των θεμάτων γύρω από τα οποία οι δύο ενεχόμενες στη σύρραξη πλευρές έχουν ήδη καταλήξει σε συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας για τις τελωνειακές σφραγίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου