Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Πτώση 2% στην Wall Street

Dow11.561,50-234,66 -1,99%  



  Nasdaq2.523,14-49,36 -1,92%  

Η Wall Street σήμερα
Aπό το capital.gr

Πτώση κατέγραψαν τη Δευτέρα οι βασικοί δείκτες της Wall Street ολοκληρώνοντας ωστόσο μακριά από τα χαμηλά κατά τα οποία ο Dow βρέθηκε να υποχωρεί έως και 342 μονάδες.

Στις συναλλαγές της πρώτης ημέρας της εβδομάδες, οι δείκτες κινήθηκαν από την αρχή με αρνητικό πρόσημο καθώς εκτός από τις ανησυχίες για την επέκταση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη στο προσκήνιο επανήλθαν οι συζητήσεις στις ΗΠΑ για το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα μέλη της Επιτροπής Ελλειμμάτων του Κογκρέσου δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία για το σχέδιο μείωσης του ελλείμματος της χώρας, το οποίο θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 23 Νοεμβρίου, βάσει της προθεσμίας.

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, αναμένεται η αυτόματη περικοπή δαπανών ύψους $1,2 τρισ. από τον Ιανουάριο του 2013. Η προσπάθεια του Κογκρέσου να επιτευχθεί συμφωνία έγινε επείγουσα την Τετάρτη, όταν το χρέος της αμερικανικής κυβέρνησης υπερέβη το όριο των 15 τρισ. δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί στο 99% του ΑΕΠ. Η συμφωνία απαιτεί την πλειοψηφική έγκριση της επιτροπής που είναι ισομοιρασμένη μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών και κατόπιν αυτού θα έπρεπε να εγκριθεί από το Κογκρέσο έως τις 23 Δεκεμβρίου για να αποφευχθούν οι αυτόματες περικοπές. 


Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 248,85 μονάδες (-2,11%) στις 11.547.30 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 49,36 μονάδων (-1,92%) φτάνοντας τις 2.523.10 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 22,67 μονάδων (-1,86%) στις 1.192.90 μονάδες.

Στην Ευρώπη, όπου τα κυριότερα χρηματιστήρια υποχώρησαν άνω του 3%, η Moody’s προειδοποίησε πως η πρόσφατη αύξηση του επιτοκίου δανεισμού της γαλλικής κυβέρνησης αλλά και οι ασθενέστερες αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, ενδέχεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην αξιολόγηση για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. «Το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης για παρατεταμένη περίοδο σε συνδυασμό με το επιδεινούμενο οικονομικό outlook θα μπορούσε να διογκώσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, με αρνητικές επιπτώσεις για την πιστοληπτική ικανότητα», επισημαίνει ο αναλυτής Alexander Kockerbeck.

Παράλληλα, η Bundesbank υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2012, προειδοποιώντας ξανά πως η χώρα θα μπορούσε να επιδείξει αξιοσημείωτη οικονομική αδυναμία εάν επιδεινωθεί η κρίση χρέους της Ευρωζώνης. "Συνολικά, αναμένεται εξασθένιση της οικονομικής δραστηριότητας το επόμενο έτος, γι΄ αυτό και η αύξηση του προϊόντος της οικονομίας κατά 0,5% και 1% που προβλέπει το βασικό σενάριο μοιάζει ρεαλιστική", σημειώνει η Bundesbank στο μηνιαίο bulletin. Τον Ιούνιο η Bundesbank είχε προβλέψει ότι η οικονομία θα τρέξει με ρυθμό 1,8% το 2012 ενώ για φέτος προβλέπει 3%.

Από το χώρο των επιχειρήσεων, στην εξαγορά της Pharmasset έναντι 11 δισ. δολαρίων σε μετρητά προχωρά η φαρμακευτική Gilead Sciences προσθέτοντας έτσι στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της πειραματικά φάρμακα κατά του ιού της Ηπατίτιδας C. Η Gilead θα καταβάλει 137 δολ. για κάθε μετοχή της Pharmasset, τιμή κατά 89% υψηλότερη σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Pharmasset στη συνεδρίαση της 18ης Νοεμβρίου, ανέφεραν οι δύο εταιρείες σε κοινή τους ανακοίνωση.

Επίσης η Alleghany θα προχωρήσει στην εξαγορά της αντασφαλιστικής Transatlantic Holdings έναντι μετοχών και μετρητών με την αξία της συμφωνίας να ανέρχεται σε 3,4 δισ. δολ. Το ανά μετοχή τίμημα ανέρχεται σε 59,79 δολ., ποσό κατά 5,36 δολ. μεγαλύτερο σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Τέλος, στο μέτωπο της οικονομίας των ΗΠΑ, οι μεταπωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν τον Οκτώβριο 1,4% από τον προηγούμενο μήνα στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 4,97 εκατ. όπως ανακοίνωσε η National Association of Realtors. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για πτώση των μεταπωλήσεων κατά 2,2% στα 4,8 εκατ. Η μέση τιμή πώλησης διαμορφώθηκε στα 162.500 δολ. καταγράφοντας πτώση 4,7% σε ετήσια βάση.

Επίσης ο δείκτης εθνικής δραστηριότητας τον Οκτώβριο εμφάνισε μικρή βελτίωση λόγω μιας μέτριας βελτίωσης της βιομηχανικής παραγωγής. Ειδικότερα, η Federal Reserve Bank of Chicago ανακοίνωσε πως ο δείκτης National Activity ενισχύθηκε στις -0,13 μονάδες τον Οκτώβριο, έχοντας αναθεωρηθεί ανοδικά στις -0,20 μονάδες το Σεπτέμβριο, μετά από δυο διαδοχικούς μήνες μείωσης. Σημειώνεται πως το αρνητικό μέγεθος του δείκτη υποδεικνύει χαμηλή ανάπτυξη, παρά το γεγονός ότι 52 από τις 85 υποκατηγορίες που χρησιμοποιούνται στο συνολικό δείκτη εμφάνισαν σημαντική βελτίωση.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου