Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

«Σκληρούς» όρους θέτει η Κομισιόν Ευρωομολόγο με αντίτιμο επιτροπεία!

  Από το protothema

Γη και ύδωρ θα παραχωρούν στην Κομισιόν και στα  ευρωπαϊκά εποπτικά όργανα όσες χώρες  μέλη της Ευρωζώνης δεν καταφέρνουν  να θέσουν υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά  τους προκειμένου να επωφεληθούν  από την «κοινή ευθύνη χρέους», δηλαδή από την έκδοση ευρωομολόγου!

Το … αντίτιμο που απαιτείται για να προχωρήσει η έκδοση των περιβόητων ευρωομολόγων, τουλάχιστον έτσι όπως περιγράφεται στο κείμενο των σχετικών προτάσεων  της Κομισιόν, στην αποκαλούμενη «Πράσινη Βίβλο», φτάνει ακόμα και στην υπαγωγή των «απείθαρχων» χωρών σε καθεστώς κοινοτικής επιτροπείας ή και σε καθεστώς πτώχευσης, ελεγχόμενης από τους εταίρους-πιστωτές.


Και μπορεί η «Πράσινη Βίβλος» της Κομισιόν να δημοσιοποιηθεί επισήμως την Τετάρτη, όμως αποσπάσματά της έχουν ήδη περιέλθει στην κατοχή διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων και αναφέρουν τις «ποινές» για όσες χώρες αθετούν τις δημοσιονομικές τους δεσμεύσεις. Με τους αναλυτές να μιλάνε ήδη για τα ανταλλάγματα που ζητά η Γερμανία προκειμένου να συναινέσει στην έκδοση ευρωομολόγων …

Συγκεκριμένα, σε παράρτημα του σχετικού εγγράφου της Κομισιόν αναφέρεται ότι εάν ένα κράτος αθετεί τις υποχρεώσεις του, τότε οι ευρωπαϊκές αρχές θα μπορούσαν να το θέσουν υπό πτώχευση και σε καθεστώς επιτροπείας.

 «Η εξυπηρέτηση των Ομολόγων Σταθερότητας, ή πιο συγκεκριμένα της καταβολής τόκου για τα κοινά ομόλογα, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση» αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο, που προσθέτει ότι μια εναλλακτική επιλογή θα ήταν η παραχώρηση σημαντικών και ενισχυμένων εξουσιών παρέμβασης της ΕΕ σε περιπτώσεις δημοσιονομικών εντάσεων, μεταξύ των οποίων και η δυνατότητα να τεθεί ένα κράτος-μέλος σε καθεστώς επιτροπείας.

Το έγγραφο αναφέρει μία ακόμα επιλογή, να επιβληθεί  όρος στις χώρες που δανείζονται μέσω ευρωομολόγου να εξυπηρετούν πρώτα το συγκεκριμένο χρέος, πριν χρησιμοποιήσουν τα ποσά που άντλησαν στους εθνικούς τους προϋπολογισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου