Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

«Προσωπικότητα να θέσει το Κυπριακό στη σωστή του διάσταση» Παρέμβαση Αρχιεπισκόπου ενόψει προεδρικών

Λευκωσία: «Η προσπάθεια της Εκκλησίας ήταν και είναι να εξευρεθεί αυτή η προσωπικότητα που η Εκκλησία θα της συμπαρασταθεί ούτως ώστε να μπει το εθνικό μας θέμα στη σωστή του τροχιά», δήλωσε σε συνέντευξή που παραχώρησε στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου ( London Greek Radio- 103.3 FM), o Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου εκτίμησε ότι το Κυπριακό «δεν πάει καλά» και θεωρεί αναληθείς τους ισχυρισμούς ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται γίνονται στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. «Δεν συζητούμε πλέον για ομοσπονδία, έχουμε φύγει από τη βάση της ομοσπονδίας και κοροϊδεύουμε και τους εαυτούς μας και την ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη και τους πάντες. Η Τουρκία αυτήν τη στιγμή συζητά μόνο για δύο κράτη, εκεί κατευθύνονται οι συνομιλίες», είπε.


Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, η Τουρκία επιθυμεί μόνο μια «ελαφρά σύνδεση» μεταξύ των δύο κρατών στο νησί και τούτο «σκόπιμα», προκειμένου «να έχουν και το άλλο τους πόδι οι Τούρκοι στο νότο, ούτως ώστε να τουρκοποιηθεί το νησί μας πιο εύκολα και πιο γρήγορα, αυτή είναι η πικρή αλήθεια», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι εδώ και πολλά χρόνια «έχουν ξεχαστεί και η εισβολή και η κατοχή».

«Γι’ αυτό πιστεύω», πρόσθεσε, «ότι με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές πρέπει αυτός ο λαός να ενδιαφερθεί και να ψηφίσει άνθρωπο, ο οποίος θα μπορεί από τη μια να τοποθετήσει το Κυπριακό στη σωστή του διάσταση, αλλά και από την άλλη να έχει το νεύρο να υλοποιήσει αυτήν τη γραμμή», υπογράμμισε.

«Ό,τι εξαρτάται από εμάς», συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος, «εμείς το καθήκον μας θα το πράξουμε και θέλω να πιστεύω ότι θα λογικευθούν και όλοι οι πολιτικοί μας, οι οποίοι βλέπουν τη λαίλαπα που έρχεται ούτως ώστε να συμβάλουμε όλοι εις το να ανατείλουν καλύτερες ημέρες και αυτός ο λαός να ζήσει και να μείνει ριζωμένος εδώ στη γη των πατέρων του».

Κληθείς από το LGR να σχολιάσει τη συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ στα πλαίσια εξεύρεσης φυσικών πόρων και καθορισμού των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών των δύο χωρών, ο Αρχιεπίσκοπος, αφού πρώτα χαρακτήρισε την εύρεση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ως «θεϊκό δώρο», που «μας έστειλε ο πλάστης και δημιουργός», προέβη στην εκτίμηση ότι αυτή η ανακάλυψη θα αλλάξει το «ρου της Ιστορίας» τόσο από εθνικής όσο και από οικονομικής άποψης, αφού ο λαός θα ωφεληθεί.

Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, η εύρεση υδρογονανθράκων «είναι ένα στοιχείο πολύ ελκυστικό που θα συμβάλει εις τη σωστή επίλυση του εθνικού μας θέματος», αφού οι Τούρκοι θέλοντας να έχουν και αυτοί μερίδιο απ’ αυτόν τον υποθαλάσσιο πλούτο θα αποφασίσουν να «διώξουν τους έποικους απ’ εδώ και τον τουρκικό στρατό ούτως ώστε να έχουν το μερίδιό τους και εκείνοι».

Όσον αφορά τη συνεργασία με το Ισραήλ, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας θεωρεί την χώρα αυτή ως το μοναδικό παράγοντα στην περιοχή που έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί το αγαθό «που μας έστειλε ο Θεός». «Ποιος θα προστατέψει τον αγωγό;», διερωτήθηκε. «Ούτε τη δύναμη, ούτε την τεχνολογία την έχουμε. Αυτά τα διαθέτουν πλουραλιστικά οι Εβραίοι και επειδή το μόνο αποκούμπι των Εβραίων είναι η Κύπρος και η Ελλάδα, είναι η καλή ώρα να έχουμε καλές σχέσεις να συμμαχήσουμε, ο εχθρός είναι κοινός ούτως ώστε αλληλοστηριζόμενοι, αλληλοβοηθούμενοι, να υπερπηδήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τώρα και πολλές δεκαετίες».

«Νομίζω ότι είναι ευλογία του Θεού», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος, «που ευρέθησαν και οι Εβραίοι τώρα που η χώρα τους είναι περικυκλωμένη από τους Άραβες και η μόνη διέξοδος είναι η Κύπρος και η Ελλάδα».
ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου