Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Από 26 κατηγορίες οι οκτώ κατηγορούμενοι για την τραγωδία στο Μαρί

Λευκωσία: Τριακόσιες οκτώ κατηγορίες περιλαμβάνουν τα κατηγορητήρια εναντίον των οκτώ προσώπων που αφορούν ανθρωποκτονία και πρόκληση θανάτου από αλόγιστη πράξη, αναφορικά με τη φονική έκρηξη στο Μαρί, τα οποία τους παραδόθηκαν την Πέμπτη (στους επτά) από την Αστυνομία. Εναντίον κάθε έκαστου κατηγορούμενου καταχωρήθηκαν συνολικά 26 κατηγορίες, ανά δύο για κάθε ένα θύμα από την έκρηξη των εμπορευματοκιβωτίων στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Όλοι αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες, ωστόσο διαφοροποιούνται τα γεγονότα,αναλόγως του πόστου και των καθηκόντων που είχε ο κάθε ένας. Η μια κατηγορία, που επαναλαμβάνεται 13 φορές, όσα και τα θύματα, βασίζεται στο άρθρο 205 του Ποινικού Κώδικα για ανθρωποκτονία και η δεύτερη βασίζεται στο άρθρο 210 που αναφέρεται σε πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης. Αναμένεται ότι όλοι θα αρνηθούν τις κατηγορίες, οπόταν και θα διεξαχθεί ακρόαση.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι λεπτομέρειες των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν οι δύο τέως υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας.

Στα κατηγορητήρια που επιδόθηκαν την Τετάρτη, για τον Μάρκο Κυπριανού αναφέρεται ότι ενώ ως υπουργός Εξωτερικών διαχειριζόταν τα θέματα που αφορούσαν το φορτίο του πλοίου «Μόντσιεγκορσκ», παρέλειψε να δώσει οδηγίες για αποτροπή της έκρηξης. Για τον Κώστα Παπακώστα καταλογίζεται ευθύνη επειδή ενώ είχε την εποπτεία της Εθνικής Φρουράς δεν έδωσε οδηγίες για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού της Ναυτικής Βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» όπου φυλασσόταν το επικίνδυνο φορτίο.
ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου