Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Ο γόρδιος δεσμός για την επόμενη μέρα

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης από το real.gr

Ελπίδες για σχηματισμό κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ γεννιούνται από τις προτάσεις που κατέθεσαν χθες Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, αν βεβαίως έρθει πρώτο το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά, ενώ αν αναδειχθεί πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ οι εξελίξεις για κυβερνητική λύση καθίστανται πιο περίπλοκες.

Οι προτάσεις Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, παρά τις διαφορές τους και τις σκοπιμότητες που προφανώς έχουν λόγω της προεκλογικής περιόδου, αποτελούν βάση συζήτησης για σχηματισμό κυβέρνησης την επόμενη ημέρα. Τα εμπόδια βεβαίως είναι πολλά, από το πρόγραμμα τόσο στην οικονομία όσο και στα υπόλοιπα θέματα (π.χ. μετανάστευση, εγκληματικότητα κ.λ.π.) έως τα πρόσωπα που θα αποτελούν την κυβέρνηση.

Η επιστολή Βενιζέλου στους πολιτικούς αρχηγούς


Την ίδια στιγμή το ενδεχόμενο μιας οικουμενικής κυβέρνησης καθίσταται αρκετά δύσκολο, από τη στιγμή που οι δυο πυλώνες του νέου δικομματισμού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτουν κατηγορηματικά τη μεταξύ τους συνεργασία. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι παρά τις συμφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των κομμάτων υπερτονίζονται οι διαφωνίες, λόγω προφανώς και της προεκλογικής περιόδου, γεγονός όμως που δυσκολεύει τις εξελίξεις την επομένη της 17ης Ιουνίου.

Σενάριο με πρώτη τη Νέα Δημοκρατία

Με πρώτη στις κάλπες τη ΝΔ και με το μπόνους των 50 εδρών που δίνει ο νόμος Παυλόπουλου στο νικητή των εκλογών (ανεξαρτήτως ύψους ποσοστού και ανεξαρτήτως της διαφοράς από το δεύτερο κόμμα, αφού το μπόνους δίνεται ακόμα και στην ακραία περίπτωση η διαφορά να είναι… μια ψήφος!), είναι σαφές πως θα συγκροτηθεί κυβέρνηση με τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ και μικρότερων κομμάτων.

Όπως π.χ. της "Δράσης - Δημιουργία Ξανά", αν το κόμμα των Στέφανου Μάνου και Θάνου Τζήμερου εισέλθει στη Βουλή, πιθανότατα της Δημοκρατικής Αριστεράς με τον Φώτη Κουβέλη πάντως να θέτει δύσκολους όρους και εν ανάγκη με τους Ανεξάρτητους Έλληνες κάτι που θα ήθελε να αποφύγει ο Πρόεδρος της ΝΔ, καθώς, μεταξύ άλλων, ο Πάνος Καμμένος θέτει ως όρο να μην συμμετάσχουν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος. Μπροστά σε τυχόν αδιέξοδο, μάλιστα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, βουλευτές μικρότερων κομμάτων να κινηθούν διαφορετικά από τις ηγεσίες τους, αν δεν σχηματίζεται κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ.

Είναι, πάντως, σαφές σε όλους πως μια τέτοια κυβέρνηση πολύ πιθανόν να είναι ασταθής, όχι μόνο γιατί η κρίση που καλείται να διαχειριστεί είναι τεράστια (η πραγματική οικονομία της χώρας είναι υπό κατάρρευση και εντός του καλοκαιριού δεν αποκλείεται μεγάλες επιχειρήσεις να βαρέσουν κανόνι), αλλά και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, θα εντείνει τις κοινωνικές κινητοποιήσεις.

Οι στόχοι του Βενιζέλου

Υπό το πρίσμα αυτό, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ζητά «κυβέρνηση συνευθύνης», ουσιαστικά οικουμενική κυβέρνηση, με μόνη εξαίρεση την «Χρυσή Αυγή» και το ΚΚΕ, βεβαίως, που αρνείται κατηγορηματικά τη συμμετοχή του. Ο Ευ. Βενιζέλος, ζητά οικουμενική κυβέρνηση και για εσωκομματικούς λόγους, αφού δεν μπορεί να ομολογήσει προεκλογικά δημοσίως ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, γνωρίζει πως με την έως τώρα στάση του δεν διαθέτει νομιμοποιητική βάση να αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη, αφού έως τις κάλπες του Μαΐου ζητούσε ουσιαστικά συγκυβέρνηση με τη ΝΔ. Το θέμα της απάντησης που θα δώσει στο θέμα της διακυβέρνησης, πάντως, διχάζει το ΠΑΣΟΚ και τα κορυφαία στελέχη του, ενώ θα αποτελέσει το πρώτο μέτωπο για αντιπαράθεση του Ευ. Βενιζέλου μαζί τους από το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής, όταν θα κλείσουν οι κάλπες.

Κυρίως δε με τους Ανδρέα Λοβέρδο και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που επιμένουν πως το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση με κορυφαία στελέχη του. Ο Ευ. Βενιζέλος, μάλιστα, μπροστά στο ενδεχόμενο ακυβερνησίας, μάλλον δεν διαθέτει και την «πολυτέλεια» της ψήφου ανοχής, καθώς, σύμφωνα με τους συνταγματολόγους, για την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές απαιτούνται 151 ψήφοι και όχι 120. Πολύ περισσότερο, βεβαίως, που χωρίς το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμμετάσχει και η ΔΗΜΑΡ.

Σενάριο με πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ

Δύσκολη θα είναι και η συγκρότηση κυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα. Παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, σε μια τέτοια περίπτωση και η Δημοκρατική Αριστερά (με τους όρους της) και το ΠΑΣΟΚ (με τις «κόκκινες γραμμές» του) θα στηρίξουν κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ για δυο κυρίως λόγους: Πρώτον, γιατί αν πραγματοποιηθούν και νέες εκλογές, πέραν των επιπτώσεων στη χώρα, κατά πάσα πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερον, γιατί η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ και η στήριξη ή ανοχή του ΠΑΣΟΚ θα επιτρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ να δικαιολογήσει τυχόν αλλαγές θέσεών του, αλλά και θα τον αποτρέπουν από την υιοθέτηση ριζοσπαστικών (σύμφωνα με την Κουμουνδούρου) ή ακραίων (κατά άλλους) μέτρων και νομοσχεδίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, απειλείται από το γεγονός ότι «δεν υπάρχει σάλιο στα ταμεία» για παροχές, γεγονός που δεν τον διευκολύνει για τυχόν «κωλοτούμπες» στην πολιτική του.

Ήδη η Κουμουνδούρου αν συγκροτήσει κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει ως πρώτο νομοσχέδιο στη Βουλή την κατάργηση της μετενέργειας, εκτιμώντας προφανώς πως κάτι τέτοιο θα τους νομιμοποιήσει πολιτικά απέναντι στους ψηφοφόρους της για επώδυνους συμβιβασμούς στη συνέχεια.


Οι προτάσεις του Φώτη Κουβέλη





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου