Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

"Δάση"... στην Αρκτική

Για πρώτη φορά επιστήμονες βρήκαν τεράστιους θύλακες φυτοπλαγκτού κάτω από τους πάγους του Αρκτικού Ωκεανού. Το εύρημά τους ανατρέπει την επικρατούσα θεωρία, ότι τέτοιες «οάσεις» δεν μπορούν να δημιουργηθούν κάτω από το θαλάσσιο πάγο, ο οποίος μπλοκάρει τις αχτίδες του ηλίου αποτρέποντας την ανάπτυξη βλάστησης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ίδιοι το χαρακτηρίζουν τόσο «απρόσμενο σαν να βρίσκει κανείς ένα τροπικό δάσος στη μέση της ερήμου».


Οι επιστήμονες ταξίδεψαν στον Αρκτικό Ωκεανό το καλοκαίρι του 2010 και του 2011, στο πλαίσιο αποστολής υπό την αιγίδα της NASA. Τρυπώντας στρώματα πάγου πάχους 90 εκατοστών, βρέθηκαν μπροστά σε έναν υδάτινο κόσμο πλουσιότερο σε βλάστηση από οποιαδήποτε άλλη ωκεάνια περιοχή στον κόσμο. Συνδέουν την ανακάλυψή τους με το γεγονός ότι ο πάγος λεπταίνει όλο και περισσότερο με την άνοδο της θερμοκρασίας επιτρέποντας στο ηλιακό φως να διεισδύσει. Δεν γνωρίζουν όμως ακόμη εάν η παρουσία των μονοκύτταρων οργανισμών θα μπορούσε να έχει δυσάρεστες συνέπειες για τη ζωή στην Αρκτική.

«Ως κάποιος που μελετά τα θαλάσσια οικοσυστήματα των πόλων τα τελευταία 25 χρόνια, πάντοτε πίστευα ότι η ιδέα οάσεων φυτοπλαγκτού κάτω από τον πάγο είναι μια ανοησία», λέει ο Κέβιν Αρίγκο, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. «Πολύ απλά, μέσω του πάγου δεν περνά αρκετό φως στον ωκεανό ώστε το φυτοπλαγκτό να αναπτυχθεί». Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι όχι απλώς αναπτύσσεται, αλλά είναι τετραπλάσιο κάτω από τον πάγο απ' ό, τι κάτω από το νερό.  


ΠΗΓΗ enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου