Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Πατριάρχης Μόσχας από Αμμόχωστο: "Η Ρωσία θα βοηθήσει ενεργά την Κύπρο"...



Επίσκεψη με ιδιαίτερη σημασία στην Κύπρο πραγματοποιεί ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσίων Κύριλλος, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’. Ο Πατριάρχης διαβεβαίωσε πως "Η Ρωσία θα συνεχίσει να βοηθά ώστε το πρόβλημα των προσφύγων της Κύπρου να επιλυθεί και να επιστρέψουν στα σπίτια και στις περιουσίες τους", ενώ στο Παραλίμνι, στρατιωτικό απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς απέδωσε τιμές αρχηγού κράτους και οι πάντες ζητούσαν από τη Ρωσία να επέμβει.επίσης δήλωσε ότι "Η Ρωσία είναι εδώ για την Κύπρο"...
Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, του ζήτησε "Να σταθεί η Ρωσία στο πλάι των Κυπρίων ορθόδοξων Χριστιανών, και κυρίως των κατοίκων Αμμοχώστου, οι οποίοι αναμένουν να επιστρέψουν στα κατεχόμενα σπίτια και περιουσίες τους".

Σε ομιλία του στην επίσημη υποδοχή του στην πλατεία του Δήμου Παραλιμνίου, ο Πατριάρχης εξέφρασε λύπη για την εγκαταλελειμμένη πόλη της Αμμοχώστου, η οποία όπως είπε, αποτελεί ανοικτή πληγή για την Κύπρο.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ αναφερόμενος στην τουρκική κατοχή και στην καταστροφή της εκκλησιαστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα κάλεσε την Ρωσία να ενεργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να του δοθεί η ευκαιρία, την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί την Κύπρο ο Πατριάρχης, να τον φιλοξενήσει στη φυσική έδρα της Μητρόπολης, στην Αμμόχωστο.

Στην αντιφώνησή του, ο Πατριάρχης Κύριλλος είπε ότι το 1970, όταν επισκέφθηκε την Κύπρο συνοδεύοντας τον τότε Πατριάρχη, είδε μια Αμμόχωστο όμορφη, με ωραία τείχη και έζησε από κοντά τη φιλοξενία των Κυπρίων.
Ο Πατριάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ιερά Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα, την οποία επισκέφθηκε τότε, και στους τρεις μοναχούς της Μονής, τους περίφημους, όπως είπε, αγιογράφους. Ευχήθηκε ακόμη όπως στην επόμενη του επίσκεψη στην Κύπρο, λειτουργήσει στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου σε μια ελεύθερη Αμμόχωστο, ευχή που έγραψε και στο Βιβλίο Επισκεπτών του Πολιτιστικού Κέντρου της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Ο Πατριάρχης επισκέφθηκε το πρωί το Πολιτιστικό Κέντρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου στη Δερύνεια, από όπου ατένισε την σκλαβωμένη πόλη της Αμμοχώστου.
Σύμφωνα με αναλύσεις των μεγαλύτερων δυτικών think tanks, η Ρωσία είναι έτοιμη σε περίπτωση που αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα η Κύπρος να βοηθήσει οικονομικά και στρατιωτικά.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΠΗΓΗ defencenet.

Ολοκληρώθηκε η ιστορική επίσκεψη του Πατριάρχη Κύριλλου στην Κύπρο
 
 
Λευκωσία: Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, ο οποίος πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Κύπρο και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, προέστησαν το πρωί της Δευτέρας αρχιερατικού συλλείτουργου στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στη Δασούπολη, με την ευκαιρία της γιορτής του ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου, Αποστόλου Βαρνάβα.

Στη 1:30 μετά το μεσημέρι, ο Πατριάρχης Κύριλλος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Χριστόφια και ακολούθως μετέβη στη Λάρνακα, όπου επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου.

Στις 4 το απόγευμα ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας αναχώρησε από την Κύπρο.

Τι προηγήθηκε την Κυριακή

Δύο εκφωνήσεις στην ελληνική γλώσσα, το «λάβετε φάγετε…» και το «τα σα εκ των σων» έκανε ο πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος κατά τον καθαγιασμό των τιμίων δώρων στο χθεσινό συλλειτουργό με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο στο ναό της του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο. Με τους δύο προκαθημένους συλλειτούργησαν επίσης αρχιερείς και ιερείς από τις δύο Εκκλησίες και έψαλαν οι βυζαντινοί χοροί της Ιεράς Μονής Κύκκου.

Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τόνισε ότι η «ιστορική επίσκεψη του πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου στην Κύπρο συνιστά νέο ορόσημο στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών».

Επίσης, κατήγγειλε την Τουρκία ότι παγιώνει τα τελεσμένα και στοχεύει στην κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου εφαρμόζοντας τη μέθοδο του εθνικού ξεκαθαρίσματος.

Ο αρχιεπίσκοπος τίμησε τον πατριάρχη με την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Κύπρου, το παράσημο του ιδρυτή και προστάτη της Αποστόλου Βαρνάβα και τον κάλεσε να θυμάται ότι ο τάφος του Αποστόλου Βαρνάβα, η μορφή του οποίου εικονίζεται στο παράσημο, βρίσκεται υπό κατοχή και «δεν μπορεί να τον επισκεφθεί κανένας, αν δεν προσκυνήσει την κατοχή».

Ο πατριάρχης Κύριλλος ευχήθηκε ο Κύριος να δώσει την προ πολλού αναμενόμενη ειρήνη στο νησί, να αποκαταστήσει το ενωμένο κυπριακό κράτος και να επαναφέρει στην κυπριακή Εκκλησία όλους τους ιερούς ναούς και τα σεβάσματα, τα οποία είναι προς το παρόν απροσπέλαστα.

Ο πατριάχης Μόσχας προσέφερε στον αρχιεπίσκοπο Κύπρου βαρύτιμο αρτοφόριο, φιλοτεχημένο από Ρώσους καλλιτέχνες.

Στο συλλείτουργο παρέστησαν και Ρώσοι που ζουν στην Κύπρο, και ο πατριάρχης είπε ότι η ενότητα των πιστών θα βοηθήσει στην περαιτέρω ενότητα και συνεργασία των φιλικών λαών και κρατών της Κύπρου και της Ρωσίας.

Λαμπρή υποδοχή στη Μονή Κύκκου

Θερμότατης και λαμπρής υποδοχής έτυχε χθες το απόγευμα στην Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Κύκκου ο πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος. Εκατοντάδες πιστοί προσήλθαν να πάρουν την ευλογία του και τον επευφήμησαν με χειροκροτήματα αναφωνώντας «Άξιος πατριάρχης». Νέες και νέοι με τοπικές ενδυμασίες τον έραναν με άνθη. Στο καθολικό της μονής τελέστηκε δοξολογία.

Σε προσφώνηση του ο μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος, ανάμεσα σε άλλα τόνισε ότι η μονή για εννέα και πλέον αιώνες «αποτελεί έπαλξη κορυφαία του κυπριακού μοναχισμού» και τη χαρακτήρισε «τον χρυσό κρίκο, ο οποίος ενώνει άρρηκτα τη Ρωσική και την Κυπριακή Εκκλησία».

Επίσης, αναφέρθηκε στη σεπτή εικόνα της Παναγίας της Κυκκώτισας, την καλλιτεχνηθείσα από τον Απόστολο Λουκά. Η πανορθόδοξη φήμη της εικόνας έφθασε και στη Ρωσία και, όπως είπε ο κ. Νικηφόρος, αντίγραφά της εμφανίστηκαν σε πολλούς ναούς της Ρωσίας με πιο αξιόλογη, τόνισε, εκείνη που βρίσκεται σήμερα στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ και είναι έργο του ζωγράφου Σίμωνα Ουσιακόφ του 1668.

Ο πατριάρχης Κύριλλος ευχήθηκε σύντομα να πέσουν τα συρματομπλέγματα, να επανενωθεί το νησί και να ζήσουν ειρηνικά οι κάτοικοί του. Προηγουμένως, ο πατριάρχης Κύριλλος τέλεσε τρισάγιο και κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του Μακαρίου στο Θρονί.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου