Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Ρόδος:Λαθροθηρία ελαφιών με στημένα τροχαία!!!

 ΕΝΕΔΡΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «RealsNews» μετά το αποκλειστικό δημοσίευμα του «Rodosalarm». Δήλωση καταπέλτης από θηροφύλακα!
Το ρεπορτάζ του «Rodosalarm» για «στημένα» τα τροχαία «ατυχήματα» με θύματα ελάφια, που δημοσιεύθηκε στις 19 Ιουνίου, έγινε πρωτοσέλιδο στο ειδικό ένθετο «realplanet», της Real News στη σημερινή έκδοσή της. Το ρεπορτάζ καλύπτει δύο ολόκληρες σελίδες και κάνει εμβόλιμη αναφορά στον υπεύθυνο του site Θανάση Μαρασιώτη, αλλά όχι και στο «Rodosalarm»! Τίτλος του ρεπορτάζ: «ΡΟΔΟΣ: Ενέδρες θανάτου στα ελάφια. Συναγερμός στις Αρχές για τα «στημένα τροχαία»από λαθροκυνηγούς».

Το ρεπορτάζ της RealNews επιβεβαιώνει απόλυτα τις αποκαλύψεις του «Rodosalarm», παραθέτοντας πρόσθετα στοιχεία, πέρα απ’ όσα είπε ο Θανάσης Μαρασιώτης στην εφημερίδα η οποία επικοινώνησε μαζί του. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο…
Τα πρόσθετα στοιχεία του ρεπορτάζ της Real News περιλαμβάνουν δηλώσεις του Γενικού Δ/ντή Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων Νίκου Θεοδωρίδη, του Αστυνομικού Δ/ντή Αδάμ Δαλάκα και του θηροφύλακα Νίκου Τσούλου. Ειδικά ο θηροφύλακας είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός, οργισμένος και κατηγορηματικός.
Λέει , συγκεκριμένα ο θηροφύλακας στη Real News:
Το περιβαλλοντικό έγκλημα κατά της βιοποικιλότητας συντελείται στις περιοχές της νότιας Ρόδου καθώς και στην περιοχή της Ατταβύρου, όπου υπάρχουν οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί του είδους».
Και συνεχίζει: «Οι αδίστακτοι λαθροθήρες, γνωρίζοντας καλά τις συνήθειες των ζώων, στήνουν παγάνα σε δύσβατος δασικούς δρόμου και περιμένουν τα ελάφια την ώρα που θα βγούν στον χρόνο. Έπειτα, επιταχύνουν και τραυματίζουν το ελάφι, τα πόδια ή στην κοιλιά. Αφού το χτυπήσουν, βγαίνουν από το αυτοκίνητο με έναν μπαλτά ή με κάποιο κυνηγετικό όπλο με σιγαστήρα και το σκοτώνουν». Τα πιο πρόσφατα στοιχεία των δασικών υπηρεσιών δείχνουν ότι ο πληθυσμός του  ελαφιού υπολογίζεται γύρω στα 1.500 άτομα, γεγονός που κάνει το νησί «έναν επίγειο κυνηγετικό παράδεισο» για τον λαθροθήρα. Τα τελευταία δύο χρόνια, 18 ελάφια έχουν βρει τραγικό θάνατο σε «στημένα τροχαία». Συγκεκριμένα, μόνο το 2011 θανατώθηκαν δώδεκα ελάφια, ενώ μόνο φέτος έχουν σκοτωθεί άλλα έξι.
ΑΚΟΜΗ γίνεται αναφορά στην Θηροφυλακή Δωδεκανήσου – Κρήτης. Σημειώνεται συγκεκριμένα ότι «εξετάσει σοβαρά, καταγγελίες που έχει δεχτεί ότι το κρέας των ελαφιών πωλείται πανάκριβα σε ταβέρνες  του νησιού!

«ΘΑ ΕΡΕΥΝΗΣΟΥΜΕ άμεσα τη σοβαρή καταγγελία, λέει ο Ν. Θεοδωρίδης, διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Νίκος Θεοδωρίδης. «Αυτοί οι ασυνείδητοι πρέπει να απομονωθούν. Το ελάφι της ρόδου, το σύμβολο του νησιού, πρέπει να παραμείνει κληρονομιά και στις νέες γενιές», επισημαίνει ο διευθυντής της υπηρεσίας, ο οποίος καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να αναγεννηθεί ο μοναδικός πληθυσμός του ελαφιού στο νησί των Δωδεκανήσων.
Σε συνεργασία με Ιταλούς καθηγητές, η Διεύθυνση Δασών ετοιμάζει ολοκληρωμένη μελέτη για να καταστεί ο πληθυσμός των ελαφιών βιώσιμος. «Έχει ήδη ξεκινήσει μία σημαντική προσπάθεια για να γίνει η καταγραφή των ελαφιών dama dama, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του ζώου που ζει στη Ρόδο», επισημαίνει.
•    Επί ποδός πολέμου, όμως, φαίνεται να είναι και η Α΄ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου. «Είμαστε στη διάθεση των δασικών υπηρεσιών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους περιστατικά. Από την πλευρά μας θα ερευνήσουμε τις καταγγελίες, καθώς και οποιεσδήποτε ύποπτες περιπτώσεις με αγροτικά αυτοκίνητα που στήνουν παγίδες στα ελάφια», δηλώνει ο αστυνομικός διευθυντής Δωδεκανήσου Αδάμ Δαλάκας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ύποπτα «τροχαία ατυχήματα» με θύματα τα σπάνια ελάφια έχουν αυξηθεί σημαντικά και, μάλιστα, τα τελευταία δύο χρόνια έφτασαν τα 18. Ωστόσο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, τα αδήλωτα περιστατικά θανάτωσης των ελαφιών είναι πολύ περισσότερα, σημειώνεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Το πρωτοσέλιδο του «Rodosalarm» στις 19 Ιουνίου 2012

ΠΗΓΗ rodosalarm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου