Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Ποιοι δεν λένε την αλήθεια; Μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση το κρυφτούλι με τους πλειστηριασμούς

Έπειτα από τον θόρυβο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Θανάση Σκορδά σχετικά με την πρόθεση του υπουργείου να αναστείλει το «πάγωμα» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), Χρήστος Γκόρτζος, μιλώντας στη Βουλή, επιχείρησε να ξεκαθαρίσει πως η Ελληνική Ένωση Τραπεζών «δεν άσκησε πιέσεις στην κυβέρνηση για το θέμα».

Παρά τις πολλές ερωτήσεις που δέχθηκε από βουλευτές για τους πλειστηριασμούς, ο κ. Χρήστος Γκόρτσος, ξεκαθάρισε πως «αφού η κυβέρνηση άνοιξε και αμέσως έκλεισε το θέμα, δεν βλέπει τον λόγο να το ξανανοίξει η Ένωση» και όπως είπε «οι τράπεζες δεν θέλουν να μαζέψουν σπίτια και αυτοκίνητα».


Μιλώντας στην συνεδρίαση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής που συνεδριάζει για το νομοσχέδιο  για την ευνοϊκή μεταχείριση δανειοληπτών με ενήμερα δάνεια, είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πίεση από τις τράπεζες για αναστολή του παγώματος των πλειστηριασμών, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θέλει να κάνει καμία δήλωση.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος των τραπεζών ζήτησε να καταργηθούν οι προσωρινές δικαστικές διαταγές που προστατεύουν τους δανειολήπτες από κατασχέσεις έως ότου εκδοθεί η τελική δικαστική απόφαση. Όπως ανέφερε, αυτή η διάταξη είναι μια διαδικασία δικαστική η οποία είναι «εξαιρετικά πρόχειρη και εξαιρετικά έωλη» που προκαταλαμβάνει «την τελική δικαστική απόφαση και θα θέλαμε να εξαλειφθεί».

Πάντως, νωρίς το πρωί ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου (ΠΑΣΟΚ) και η Ασημίνα Ξηροτύρη ( ΔΗΜΑΡ) μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 επισήμαναν ότι θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να συμπεριλάβει στο συζητούμενο νομοσχέδιο ρητή διάταξη για το πάγωμα των πλειστηριασμών έως το τέλος του 2014 ή το τέλος του 2015.


Ο Σκορδάς τα «μαζεύει»
Έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωσή του, ο κ. Σκορδάς προχώρησε σε στρατηγική αναδίπλωση υπογραμμίζοντας πως «για την κυβέρνηση και ειδικότερα για το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα αλλαγής της υφιστάμενης απόφασης για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας».

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες Σκοδρά να καθησυχάσει, για όσους γνωρίζουν καλά το θέμα, από τεχνικής πλευράς, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει νομοθέτημα προστασίας των δανειοληπτών από πλειστηριασμούς από το 2014, αλλά σταδιακά θα οδηγηθούμε σε νέα νομοθετήματα που θα επιτρέπουν πλειστηριασμούς υπό όρους.

Μάλιστα, σχετικά νομοθετήματα αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση τους επόμενους μήνες, ενώ ήδη διαφαίνεται μεγάλη διάσταση μέσα στους κυβερνητικούς κόλπους, καθώς το ΠΑΣΟΚ κυκλοφορεί ενημερωτικό σημείωμα που παίρνει αντίθετη θέση από την κυβερνητική, όσον αφορά στους πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο της Τρόικας εδώ και καιρό έχει απαιτήσει να υπάρξει εκπόνηση σχεδίου από τη μεριά του υπουργείου Ανάπτυξης για τον τερματισμό στις 31/12/2013 του καθεστώτος προστασίας των πολιτών από τους πλειστηριασμούς ακόμα και της πρώτης κατοικίας. Ήδη η γενική γραμματεία Καταναλωτή μάλιστα κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση προσπαθώντας να μειώσει τους κοινωνικούς κραδασμούς, ενώ και στο υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζονται για σκληρή διαπραγμάτευση μέσα στο επόμενο διάστημα.
«Πάγωμα» πλειστηριασμών και το 2014 ζητούν οι βουλευτές
Παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και για το 2014 ζητούν βουλευτές όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, μετά το θόρυβο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης, Θανάση Σκορδά, ενώ και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης  Ελληνικών Τραπεζών, Χρήστος Γκόρτζος, επισήμανε ότι «οι τράπεζες δεν πιέζουν την κυβέρνηση για το θέμα, καθώς δεν θέλουν να μαζέψουν σπίτια και αυτοκίνητα».

Ειδικότερα, ο βουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Γιώργος Βλάχος, ανέφερε ότι «μετά και την απάντηση του κ. Γκόρτζου, καλό θα ήταν να υπάρξει μια ξεκάθαρη ρύθμιση για το τι θα γίνει και την επόμενη χρονιά. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί ένα τέλος στην κουβέντα που ξεκίνησε χθες και στην ανησυχία του κόσμου».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «πρέπει επίσης να ξεκινήσει διάλογος με όλα τα κόμματα για εφικτή λύση και για τους δανειστές και για τα νοικοκυριά».
Το σχέδιο της κυβέρνησης
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον κυβερνητικό σχεδιασμό μελετώνται είτε η αρχική πρόταση μείωσης του ποσού της αντικειμενικής αξίας για τα προς αποφυγή των πλειστηριασμών ακινήτων στα 120.000 ευρώ, είτε η υιοθέτηση μιας σειρά εισοδηματικών κριτηρίων.

Η πρώτη λύση φαντάζει απίθανη καθώς η Τρόικα δεν θέλει οριζόντιες λύσεις ενώ γνωρίζει πολύ καλά πως μπορεί μια κατοικία να έχει χαμηλή αντικειμενική αξία, όμως η πραγματική της φθάνει πολλές φορές στα διπλάσια ή ακόμα και παραπάνω χρήματα. Η συζήτηση για τα εισοδηματικά κριτήρια μοιάζει πιο φυσιολογική καθώς και η Τρόικα όπως διαμήνυσε στο υπουργείο Ανάπτυξης πως «επ’ ουδενί δεν θέλει να υπάρξει κύμα αυτοκτονιών ή ανθρώπων που θα βγουν στο δρόμο». Κάπως έτσι, το υπουργείο Ανάπτυξης ψάχνει δίχτυ ασφαλείας για όσους θα βρεθούν σε αδυναμία αξιοποιώντας την εμπειρία του ισπανικού παραδείγματος όπου το πρόβλημα της στέγασης υπήρξε τεράστιο.

Μια πρόταση που ήδη έχει πέσει στο τραπέζι είναι η σταδιακή απεμπλοκή των πλειστηριασμών. Δηλαδή να δίδεται περιθώριο κάποιων μηνών μέχρι την εκκίνηση των πλειστηριασμών ώστε οι δανειολήπτες να μπορέσουν με κάποιον τρόπο να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να δώσουν κάποια χρήματα στις τράπεζες. Αυτό το όριο συζητιέται να είναι από 12 έως 18 μήνες.

Η αρχή των πλειστηριασμών θα γίνει από το έτος 2009 οπότε υπήρξε και η πρώτη ρύθμιση απαγόρευσης, άρα μέσα σε ένα διάστημα ενός ή ενάμιση έτους θα προχωρήσει η διαδικασία και για τους πλειστηριασμούς του 2010, κατόπιν του 2011 και μετά του 2012. Βοήθεια για να μην υπάρξει κύμα «ξεσπιτωμάτων» δίνει και η πρόσφατη ρύθμιση για τους δανειολήπτες η οποία δημιουργήθηκε με την λογική να αποτελέσει «προετοιμασία» για το τι θα ακολουθήσει στην πορεία με τις κατοικίες.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου