Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Πρόταση Στουρνάρα: Φόρος για όλους σε αγροτεμάχια και ακίνητα. Δεν εξαιρούνται οι αγρότες

Διευρυμένο "χαράτσι" θα είναι ουσιαστικό ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων. Τι περιλαμβάνει η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών.
Τελικά η πρόταση του υπουργού Οικονομικών για το φόρο σε αγροτεμάχια, βοσκοτόπια και αγρούς θα αφορά όλους και δεν θα εξαιρούνται οι αγρότες.
Το απόγευμα της Τετάρτης ο κ. Στουρνάρας παρουσίασε  μαζί  με τον φορολογικό του σύμβουλος κ. Ν. Καραβίτης τη πρόταση  για τη φορολόγηση των αγρών και των ακινήτων
Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Στουρνάρα ο φόρος αγροτεμαχίων θα αφορά όλους και τους αγρότες στους οποίους θα ξεκινά από 1 ευρώ το στρέμμα στις  εκτάσεις γης που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων, θα  προβλέπονται μόνο οι εξαιρέσεις και οι απαλλαγές για τους ανέργους, τους πολυτέκνους και τους αναπήρους, που ισχύουν και με το «χαράτσι» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Ο πολύ χαμηλός συντελεστής του ενός ευρώ ανά στρέμμα,  θα ισχύει για τις εκτάσεις μονοετούς καλλιέργειας που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Ωστόσο το ποσό θα κλιμακώνεται και θα προσαυξάνεται με βάση 33 κριτήρια υπολογισμού της αξίας του, όπως είναι η γεωγραφική θέση, το αν είναι χέρσο, καλλιεργούμενο ή μισθωμένο, η απόσταση από τη θάλασσα, ενώ θα εκτινάσσεται «στα ύψη» για όσα αγροτεμάχια έχουν οικοπεδική αξία.
Παράλληλα ο νέος φόρος ακινήτων που θα επιβάλλεται από την 1η-1-2014 στις κατοικίες, τα λοιπά κτίσματα και τα εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα θα υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων κι όχι με βάση την αξία των συγκεκριμένων ακινήτων,  όπως ανκοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου οικονομικών, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για τη φορολογία ακινήτων.
Ο φόρος για τα ακίνητα αυτά θα ξεκινά από 1 ευρώ ανά τετραγωνικό για κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα, αλλά θα αυξάνεται κατά 1 ή 2 ευρώ με βάση δεκάδες κριτήρια όπως πχ η εμπορική αξία, ο όροφος, η οδός, το οικοδομικό τετράγωνο, αν βλέπει  θάλασσα κλπ.
Έτσι για ένα σπίτι 80 τμ (μαζί με βοηθητικούς χώρους κλπ) ο φόρος θεωρητικά ξεκινά από 80 ευρώ αλλά στη πράξη θα κυμαίνεται για τους περισσότερους ιδιοκτήτες από 160-320 ευρώ. Ο τελικός συντελεστής που θα διαπιστώνεται ότι αντιστοιχεί στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα κάθε ακινήτου θα πολλαπλασιάζεται στη συνέχεια με τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειάς του και έτσι θα προκύπτει ο τελικός φόρος
Ουσιαστικά, με βάση την πρόταση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων θα είναι μια παραλλαγή του γνωστού σε όλους μας "χαρατσιού".
Την πρόταση Στουρνάρα με όλες τις προτεινόμενες ρυθμίσεις θα λάβουν την Πέμπτη, οι εκπρόσωποι των τριών πολιτικών κομμάτων και σε επόμενη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί εντός των προσεχών ημερών, θα παρουσιάσουν τις δικές τους αντιπροτάσεις.
Πάντως τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ, ζητούν απαλλαγή των αγροτών από το φόρο αγροτεμαχίων αλλά θέσπισή αφορολόγητου στις 50.000 ευρώ για το χαράτσι της πρώτης κατοικίας.
 
 
ΠΗΓΗ news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου