Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Το φυσικό αέριο «λύνει» το Κυπριακό;

Αποστολή στη Λευκωσία: Αλεξία Τασούλη
Από το real.gr

Το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για την επίλυση του Κυπριακού, εκτιμά η κυπριακή κυβέρνηση και δεν απορρίπτει την προοπτική κατασκευής ενός αγωγού που θα συνδέει την Κύπρο με την Τουρκία.

Παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα κοιτάσματα στα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ και έχουν επίγνωση της θαλάσσιας περιοχής στην Ανατολική Μεσόγειο, θεωρούν ότι δεν είναι τεχνικά εύκολο η κατασκευή αγωγού στα κατεχόμενα, ( έχει πολλές χαράδρες ο βυθός) εντούτοις το υπουργείο εξωτερικών θεωρεί ότι μπορεί να αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων.


Σε κάθε περίπτωση από το φθινόπωρο θα αναμένουμε εξελίξεις στο Κυπριακό, αφού λήγει η διορία που ζήτησε από τα Ηνωμένα Εθνη ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης όταν εξελέγη τον περασμένο Φεβρουάριο, προκειμένου να επικεντρωθεί στα οικονομικά προβλήματα του νησιού.

Για την κυπριακή κυβέρνηση η οικονομική κρίση, το φυσικό αέριο και η επίλυση του Κυπριακού είναι δρόμοι παράλληλοι και υπάρχει αλληλεπίδραση. Θεωρεί δηλαδή ότι εφόσον εφαρμόσει χωρίς παρεκκλίσεις το μνημόνιο και ενισχύσει την αξιοπιστία της στο ευρωπαικό σκηνικό, αυτό θα της επιτρέψει να της γίνουν και «πολιτικά χατήρια» στο εθνικό ζήτημα.

Το σχέδιον Αναν αποτελεί παρελθόν αφού είναι σεβαστή η ετυμηγορία του κυπριακού λαού που με δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2004 συντριπτικά το καταψήφισε. Ομως η λύση «δεν θα έρθει από τον Αρη» όπως είπε χαρακτηριστικά υψηλή κυπριακή κυβερνητική πηγή και το βασικό σκεπτικό της λύσης δεν μπορεί να απέχει πολύ από το σχέδιο Αναν.

Η Κύπρος δείχνει να γνωρίζει ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η επίλυση του Κυπριακού θα την βοηθήσει και οικονομικά αφού η βεβαιότητα που θα επικρατήσει θα προσελκύσει επενδύσεις και ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκαναν Κύπριοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε Ελληνες δημοσιογράφους θα συζητηθεί απο τον Οκτώβριο παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις, το θέμα του ανοίγματος της Αμμοχώστου στην οποία προβλέπεται ότι θα επαναλειτουργήσει υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών και θα κατοικηθεί από τους νόμιμους κατοίκους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου