Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Παραλήρημα Ερντογάν: «Δεν υπάρχει χώρα με το όνομα Κύπρος»

Σάλο έχει δημιουργήσει -ακόμα και στο εσωτερικό της Τουρκίας- η δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν, στα πλαίσια συνεδρίου για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία, ότι «δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος».
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τόνισε ειδικότερα ότι «δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος» και ισχυρίστηκε ότι η «Ελληνοκυπριακή διοίκηση έγινε δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πολιτικούς λόγους και όχι επειδή ήταν εναρμονισμένη με τους ευρωπαϊκούς νόμους».

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις» (που αναδημοσιεύει ο «Φιλελεύθερος»), ο Ερντογάν υποστήριξε ότι αυτό που υπάρχει είναι η τοπική διοίκηση της νότιας Κύπρου.
«Υπάρχει βόρεια Κύπρος και μια πράσινη γραμμή μεταξύ της βόρειας και της νότιας Κύπρου», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν για να προσθέσει ότι στην πράσινη γραμμή υπάρχουν μονάδες ασφαλείας του ΟΗΕ.
Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού προκάλεσαν τις αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Τουρκίας και μάλιστα η δημοσιογράφος κ. Τουμάϊ Τουγιάν έγραψε στην εφημερίδα «Γενίν Ντουζέν»: «Ο κ. πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχει μια χώρα που ονομάζεται Κύπρος. Σε μια χώρα που λέγεται Κύπρος τι δουλειά έχουν 40.000 δικοί σου στρατιώτες; Γιατί η σημαία του κυματίζει σε κάθε γωνιά; Ποιος είσαι εσύ και όταν το θέμα των Βαρωσίων έρχεται στην ημερήσια διάταξη μπορείς να πεις σαν να ήταν ιδιοκτησία σου ότι "εγώ δεν θα δώσω σπιθαμή γης στην Κύπρο ακόμη και για την πλήρη ένταξη"».
Η τουρκάλα αρθρογράφος γράφει επίσης ότι δεν γνωρίζει αν στη Νέα Υόρκη Γκιουλ, Νταβούτογλου και Έρογλου καθόρισαν ένα νέο οδικό χάρτη που πρέπει να ακολουθηθεί στο κυπριακό, σημειώνοντας ότι λέγεται ότι αυτός θα μπει σε εφαρμογή στο τέλος αυτής της διαδικασίας για την οποία δίνουν προθεσμία έως τον Μάρτιο.
«Δώρο» στην Τουρκία η Κύπρος
Πρόσφατη έκθεση μιας  δεξαμενής σκέψης των ΗΠΑ, με συντάκτες  Αμερικανούς πρώην πρέσβεις στην Άγκυρα, αφού αναλύει τον τουρκικό παράγοντα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ να κατανοήσουν τη στρατηγική της Άγκυρας, καταλήγει στην πρόταση να  παραδοθεί η Κύπρος στην Τουρκία ως καροτάκι κατευνασμού του Ερντογάν, έναντι της μεγαλοϊδεατικής του πολιτικής που τους ανησυχεί τα μέγιστα. Η έκθεση εκδόθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2013 από το Bipartisan Policy Center υπό τον τίτλο «From Rhetoric to Reality: Reframing US Turkey Policy» (Από την ρητορική στην πραγματικότητα: Επανασύνταξη της πολιτικής των ΗΠΑ σχετικά με την Τουρκία). Οι συντάκτες του κειμένου της έκθεσης είναι δύο τέως πρέσβεις των ΗΠΑ στην Τουρκία, οι Morton Abramowitz και Eric Edelman. Το Bipartisan Policy Center (BPC) υποστηρίζεται από ένα πολύ ευρύ φάσμα του αμερικανικού κατεστημένου.

ΠΗΓΗ spirospero

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου