Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

"Τα μάρμαρα ανήκουν στους Έλληνες"



«Για πολλά χρόνια ήμουν αντίθετος στις διακοπές στην Ελλάδα και στην επιστροφή των Ελγινείων Mαρμάρων. Έκανα λάθος και για τα δύο». Αυτή η φράση ανήκει στον βραβευμένο Βρετανό συγγραφέα και δημοσιογράφο Χάουαρντ Τζέικομπσον. Πρόκειται για τον τίτλο άρθρου του στην αγγλική εφημερίδα «The Independent», στο οποίο περιγράφει την εμπειρία του από πρόσφατο ταξίδι στην Ελλάδα.
Ο Χάουαρντ Τζέικομπσον
Ο Χάουαρντ Τζέικομπσον
Το άρθρο περιγράφει την επίσκεψη του συγγραφέα στην Αθήνα και στην Κρήτη, και ουσιαστικά αποτελεί ένα εγκώμιο για τις ομορφιές της χώρας μας και τους Έλληνες.  Όπως αναφέρει ο Βρετανός συγγραφέας, κατά την επίσκεψή του στο Μουσείο της Ακρόπολης συνειδητοποίησε ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δεν ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, αλλά στους Έλληνες. «Θέλω να φωνάξω στους Έλληνες πως θα τους φέρω εγώ προσωπικά πίσω τα μάρμαρα» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο Τζέικομπσον ξεκινά το κείμενό του με την παραδοχή ότι ήταν ενδεχομένως ο μοναδικός Βρετανός συγγραφέας που δεν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα. «Ήμουν ένα παιδί του Μάντσεστερ. Και δεν είχα καμία προκατάληψη για τον ελληνικό λαό, αλλά αυτές οι εικόνες με τον Ζορμπά και τον Άντονι Κουίν να χορεύει συρτάκι στην παραλία ήταν κάτι που με απωθούσε». Όπως αναφέρει στο άρθρο του, ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζε, ακόμα και στο πανεπιστήμιο όπου δίδασκε, ήταν η συνήθης συζήτηση αναφορικά με τα μάρμαρα του Παρθενώνα. «Αυτά τα μάρμαρα είναι πλέον δικά μας. Μας ανήκουν. Και αν αρχίζαμε να επιστρέφουμε μουσειακά εκθέματα, θα έπρεπε να κλείσουμε όλα τα μουσεία» ήταν η ακλόνητη, όπως τη χαρακτηρίζει, πεποίθησή του μέχρι πρότινος.

Οι απόψεις του αυτές ωστόσο άλλαξαν μετά το πρόσφατο ταξίδι του στην Ελλάδα. «Έπειτα από 10 μέρες στην Αθήνα και στην Κρήτη, τις οποίες επισκέφτηκα για πρώτη φορά, επιστρέφω σε μια κατάσταση ψυχικού αναβρασμού. Αναθεωρώ πολλές από τις απόψεις μου. Ένας θεός ξέρει τι θα συνέβαινε εάν είχα μείνει (στην Ελλάδα) έναν χρόνο: σίγουρα θα μάθαινα τη γλώσσα (κάτι που δεν θα έκανα για άλλη χώρα), θα πάχαινα τρώγοντας συνέχεια αρνί και θα χόρευα συρτάκι στην παραλία αγκαλιά με τον Άντονι Κουίν» παραδέχεται.

Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Η αναθεώρηση της αρχικής θέσης του Τζέικομπσον για την παραμονή των γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο προέκυψε όταν επισκέφτηκε ο ίδιος το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. «Όταν περιδιαβάζεις στο εκπληκτικό Μουσείο της Ακρόπολης και παίρνεις το δείπνο σου σε ένα εστιατόριο με θέα τον ίδιο τον Παρθενώνα, όλα αλλάζουν. Ξαφνικά συνειδητοποιείς το κενό. Την απουσία των Μαρμάρων. Ξαφνικά καταλαβαίνεις πως τα Μάρμαρα δεν ανήκουν σ' εμάς. Μια τρελή παρόρμηση με καταλαμβάνει. Θέλω να φωνάξω στους Έλληνες πως θα τους φέρω εγώ προσωπικά πίσω τα Μάρμαρα. Κοιτάζω το απαλό καστανό χρώμα των ματιών τους όπως θα έκανε ο Λόρδος Μπάιρον πριν από χρόνια και με κυριεύει μια έκσταση συντροφικότητας. Όχι μόνο θα φέρω πίσω τα Μάρμαρα, αλλά θα γκρεμίσω ακόμα και τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου» γράφει χαρακτηριστικά στο άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα.

Ο Τζέικομπσον μίλησε και για το ταξίδι του στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά. «Μια όμορφη πόλη. Με ωραία εστιατόρια και φιλόξενους ανθρώπους και μια ανακαινισμένη Συναγωγή» αναφέρει μεταξύ άλλων για τα Χανιά ο Βρετανός συγγραφέας. «Εδώ στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου μου ακούω τέσσερις Ελληνίδες να μιλούν με μια φωνή που θα έκανε ακόμα και τον Οδυσσέα να λησμονήσει για πάντα το σπίτι του» συνεχίζει ο συγγραφέας και καταλήγει: «Να ταξιδεύεις, αναγνώστη. Χαλαρώνει το μυαλό».

Αυτή η φωτογραφία από τη νότια Κρήτη συνοδεύει το άρθρο του Βρετανού συγγραφέα
Αυτή η φωτογραφία από τη νότια Κρήτη συνοδεύει το άρθρο του Βρετανού συγγραφέα
 
ΠΗΓΗ zougla.gr

1 σχόλιο:

  1. Το έφερε από εδώ, το έφερε από εκεί, στην Συναγωγή των Χανίων κατέληξε ο... Ιακωβος Σον......

    ΑπάντησηΔιαγραφή