Εικόνα διάλυσης διαμορφώνεται στο εσωτερικό χιλιάδων πολυκατοικιών τόσο στην Αθήνα όσο και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, καθώς πλήθος νοικοκυριών αδυνατούν να καταβάλουν τα κοινόχρηστα που τους αναλογούν.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) είναι αποκαλυπτικός, υπογραμμίζοντας πως η… κατάργηση της κεντρικής θέρμανσης λόγω υψηλής φορολόγησης του πετρελαίου ήταν μόνο η αρχή. Κομμένο ηλεκτρικό ρεύμα στους κοινόχρηστους χώρους, απλήρωτα συνεργεία καθαρισμού, βρόμικες σκάλες και… κλειδωμένοι ανελκυστήρες είναι ορισμένα από τα αποτελέσματα της συσσώρευσης χρεών από ιδιοκτήτες και ενοικιαστές ακινήτων. Σε αρκετές περιπτώσεις η διαχείριση έχει διακόψει τη συνεργασία με τις εταιρείες που αναλαμβάνουν να… τρέξουν όλα τα ζητήματα της πολυκατοικίας (π.χ. καθαρισμός, απεντομώσεις), καθώς ούτε το... απόθεμα δεν μπορεί να καλύψει την αδυναμία συγκέντρωσης των απαιτούμενων χρημάτων για τα κοινόχρηστα.
Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι αρκετές πολυκατοικίες να μοιάζουν με καζάνι έτοιμο να εκραγεί, καθώς διαχειριστές κυνηγούν στους διαδρόμους τους κακοπληρωτές και μετατρέπουν σε… πίνακα ανακοινώσεων τον ανελκυστήρα και τους κοινόχρηστους χώρους της εισόδου. Παράλληλα, ο διαχειριστής τείνει να μετατραπεί σε είδος προς… εξαφάνιση, καθώς οι αρνήσεις πέφτουν βροχή για έναν ρόλο που γίνεται με το πέρασμα του χρόνου όλο και πιο άβολος.
«Η πολυκατοικία έχει τελειώσει»
Όπως καταγγέλλει ο Στρ. Παραδιάς, η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο, με τους διαχειριστές να βρίσκονται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με ιδιοκτήτες και ενοικιαστές ακινήτων.
«Η
πολυκατοικία έχει ήδη τελειώσει. Επικρατεί το απόλυτο χάος, καθώς, μετά
το ''κλείδωμα'' της κεντρικής θέρμανσης λόγω αδυναμίας πληρωμής
πετρελαίου, τώρα κλειδώνουν και τα ασανσέρ, ενώ δεν υπάρχει ρεύμα σε
κοινόχρηστους χώρους εξαιτίας των χρεών προς τη ΔΕΗ. Το αποθεματικό των
διαχειριστών δεν φτάνει. Μεγάλο μέρος των ενοικιαστών ή ιδιοκτητών δεν
πληρώνουν κοινόχρηστα και το πρόβλημα έχει γίνει τσουνάμι» εξηγεί.
Εκτιμάται πως στο κέντρο της Αθήνας το φαινόμενο των απλήρωτων
κοινοχρήστων είναι έντονο κυρίως στις πολυκατοικίες όπου στεγάζονται
κτήρια γραφείων. Περίπου το 30-50% των γραφείων παραμένει κενό επί
χρόνια.
«Επί έξι μήνες δεκάδες γραφεία δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν με τον ανελκυστήρα εξαιτίας των απλήρωτων κοινοχρήστων» προσθέτει ο κ. Παραδιάς.
Στο στόχαστρο της εφορίας ιδιοκτήτες ακινήτων
Εν τω μεταξύ ο εφιάλτης της εφορίας πλανάται απειλητικά πάνω από ιδιοκτήτες και διαχειριστές. Στην περίπτωση των ιδιοκτητών, οι ενοικιαστές αφήνουν απλήρωτα μισθώματα και κοινόχρηστα, εξαφανίζονται, και τα… φέσια ακολουθούν τους ιδιοκτήτες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην «Ημερησία», ενοικιαστής διαμερίσματος στην Αθήνα εγκατέλειψε το ακίνητο έχοντας φεσώσει τον ιδιοκτήτη με 6 ενοίκια αλλά και με κοινόχρηστα ύψους 1.200 ευρώ. Τελικά αναγκάστηκαν να πληρώσουν οι συνιδιοκτήτες, αφού έμεινε η πολυκατοικία από ασανσέρ και καθαριότητα. Παράλληλα, ιδιοκτήτης επιχείρησης με γραφεία στο κέντρο έχει να πληρώσει πάνω από έναν χρόνο κοινόχρηστα (ένα ποσό κοντά στα 2.000 ευρώ). Η υπόθεση εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια στις δικαστικές αίθουσες.
Επιπλέον, ιδιοκτήτης καταστήματος και τρεις άλλοι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων χρωστούν κοινόχρηστα πάνω από 4.000 ευρώ. Ο διαχειριστής δεν έχει αποθεματικό και κόπηκε επί μήνες το ρεύμα στους κοινόχρηστους χώρους.
Απειλή κατάσχεσης του ακινήτου
Οι απλήρωτοι λογαριασμοί κοινοχρήστων έχουν μετατραπεί σε… βραχνά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, από τη στιγμή μάλιστα που ο νομοθέτης δίνει τη δυνατότητα στον διαχειριστή, έπειτα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, να κινεί άμεσα όλες τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της οικοδομής και να επιτύχει την απρόσκοπτη λειτουργία της.
Ειδικότερα, μέσα σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων μπορεί να καταθέσει και να πετύχει την έκδοση διαταγής πληρωμής για οφειλές κοινοχρήστων σε βάρος όλων των συνιδιοκτητών που έχουν απλήρωτους λογαριασμούς. Η διαταγή πληρωμής εκδίδεται χωρίς την κλήτευση του οφειλέτη-ιδιοκτήτη στο δικαστήριο, ενώ ο διαχειριστής προσκομίζει τα παραστατικά των χρεών, όπως και αντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας.
Η διαταγή πληρωμής εκδίδεται σε βάρος του ιδιοκτήτη, ο οποίος καλείται να πληρώσει τα χρέη και στη συνέχεια να κινηθεί δικαστικά κατά του μισθωτή που του χρωστάει. Σε αντίθετη περίπτωση, το ακίνητο που έχει στην κατοχή του κινδυνεύει ακόμα και με κατάσχεση!
Διαβάστε επίσης:
Κατασχέσεις για τα... φέσια των κοινοχρήστων, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Μαΐου 2014, 10:35
Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014, 18:42
ΠΗΓΗ zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου