Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Διαπραγμάτευση Κύπρου - Βρετανίας για τις Βάσεις

Στις 11 Οκτωβρίου αρχίζουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Βρετανίας σε ότι αφορά τις Βρετανικές Βάσεις μετά από την αποχώρηση της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ενημέρωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης την Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

Επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, όπως είπε ο κ. Κασουλίδης μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, έχει τεθεί ο Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ.
Ο Υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμφωνήσει ότι δεν θα γίνει τίποτε χωρίς τη συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανέθεσε στην Κύπρο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις διμερείς.

Πρόκειται για την μόνη εξαίρεση που γίνεται σε θέματα διμερούς διαπραγμάτευσης με την Βρετανία, πάντοτε με διαβούλευση με την διαπραγματευτική ομάδα του Ευρωπαίου Διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ. Όταν υπάρξει κατάληξη, η συμφωνία για τις βρετανικές βάσεις θα ενσωματωθεί στην Συνθήκη Αποχώρησης, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη εκείνο το οποίο επιδιώκεται εδώ είναι η διασφάλιση των ιδίων δικαιωμάτων που είχαν οι Κύπριοι υπήκοοι επί του παρόντος καθεστώτος, όπου το κεκτημένο ίσχυε και μέσα στις ΒΒ, διασφάλιση, η οποία διέπεται από το Πρωτόκολλο 3 που συνόδευε την Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ.

Αν και ακόμη, λόγω και της μη επίτευξης επαρκούς προόδου στις διαπραγματεύσεις, δεν μπορούν να προσδιοριστούν επαρκώς οι επιπτώσεις του Brexit για την Κύπρο, εντούτοις είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει την Κύπρο, μαζί με την Ιρλανδία, τη Μάλτα και ίσως την Ολλανδία περισσότερο από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Το Brexit είναι ένα σημαντικό θέμα, είπε ο κ. Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι μας επηρεάζει συγκριτικά με πολλά άλλα κράτη μέλη περισσότερο. Η Ιρλανδία, η Μάλτα, εμείς, ίσως και η Ολλανδία θεωρούνται από τα κράτη που επηρεάζονται περισσότερο, σημείωσε.

Αναφορικά με την Κύπρο θετικό θα είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, για το Κυπριακό η απουσία της Βρετανίας από την ΕΕ, καθώς και για τα ευρωτουρκικά.

Η μελλοντική σχέση Βρετανίας – ΕΕ αφορά την Κύπρο ιδιαίτερα αφού, η Βρετανία είναι ο 2ος εμπορικός εταίρος της Κύπρου συνολικά και ο 1ος σε θέματα υπηρεσιών και σε θέματα επενδύσεων. Μας ενδιαφέρει επίσης λόγω της ειδικής σχέσης που έχουμε, σημείωσε.

Παράλληλα, όπως είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, σημαντικός είναι ο ρόλος που διαδραματίζει η Βρετανία σε σχέση με θέματα όπου τα συμφέροντα μας συνδέουν, όπως τα θέματα ναυτιλίας.

Ενημέρωσε ότι οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν πρώτα για να ασχοληθούν με τα θέματα ευθύνης αποχώρησης της Βρετανίας και σε δεύτερο στάδιο θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι και τα 27 κράτη μέλη έχουν συμφωνήσει και είμαστε ενωμένοι ότι η διαπραγμάτευση της ειδικής σχέσης μπορεί να ξεκινήσει μόνο αν ικανοποιητικά έχει προχωρήσει πρώτα η διαπραγμάτευση για τη Συνθήκη Αποχώρησης.

Αυτή έχει να χειριστεί κυρίως το θέμα των Ευρωπαίων πολιτών που κατοικούν και εργάζονται στο ΗΒ περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων τους, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα αφορά και το καθεστώς των Βρετανών πολιτών οι οποίοι κατοικούν σε κράτη μέλη της ΕΕ. Αναλογικά ίσως έχουμε τους μεγαλύτερους αριθμούς, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρόλο που φαίνεται να σημειώθηκε πρόσφατα κάποια πρόοδος, φαίνεται ρεαλιστικά δεν μπορεί να φτάσει σε εκείνο το σημείο που μπορούν να πάρουν απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, επομένως η επόμενη απόφαση μετατίθεται το Δεκέμβριο όταν θα ξανασυνέλθει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αναφορικά με την προσπάθεια προσέλκυσης επιχειρήσεων από την Κύπρο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι διενεργείται σχετική εκστρατεία, στο πλαίσιο συνεργασίας του Υπουργείου Οικονομικών και του CIPA και γίνονται παρουσιάσεις στη Βρετανία.

Ασφαλώς, πρόσθεσε, η Κύπρος δεν θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τη Φρανκφούρτη ή την Ολλανδία αλλά θα είναι θετικό για εκείνη ακόμη και η προσέλκυση μικρότερου αριθμού επιχειρήσεων.

Σε ερώτηση που έθεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Λιλλήκας για το θέμα των Βρετανικών Βάσεων και το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα αποχώρησής τους από την Κύπρο, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι το θέμα συνδέεται και με την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία αποκτά τη διεθνή υπόσταση της από τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης.


ΠΗΓΗ philenews/KYΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου