Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Iron Dome: Τι είναι το κορυφαίο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας - Γιατί ο Ζελένσκι το ζητάει από το Ισραήλ

Τι είναι και πώς λειτουργεί το Iron Dome - Τι ζήτησε ο Ζελένσκι από το Ισραήλ - Πώς αντέδρασαν ισραηλινή κυβέρνηση και Κνεσέτ

Το απόγευμα της Κυριακής 20 Μαρτίου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθηνε δραματική έκκληση για βοήθεια προς τα μέλη της Κνεσέτ αλλά και τους Ισραηλινούς συνολικά ρωτώντας τους γιατί, ενώ διαθέτουν το κορυφαίο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome, δεν το δίνουν στην Ουκρανία ώστε να σωθούν ζωές.

Τι είναι το Iron Dome

Πρόκειται για τη ναυαρχίδα του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας που διαθέτει ο ισραηλινός στρατός.

Το Iron Dome σχεδιάστηκε ειδικά για να προστατεύει από σειρά εισερχόμενων απειλών μικρής εμβέλειας που δέχεται το Ισραήλ.

Το σύστημα έχει τις ρίζες του στον πόλεμο του Ισραήλ με την λιβανέζικη Χεζμπολάχ το 2006, όταν χιλιάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ - προκαλώντας τεράστιες ζημιές, μαζικές εκκενώσεις και δεκάδες θανάτους, ενώ απ' όταν τέθηκε σε λειτουργία εξουδετερώνει συστηματικά το οπλοστάσιο της Χαμάς.

Iron Dome: Τι είναι το κορυφαίο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας - Γιατί ο Ζελένσκι το ζητάει από το Ισραήλ
Αναχαίτιση πυραύλου από το σύστημα Iron Dome.

Τότε ήταν που το Ισραήλ δεσμεύθηκε να αναπτύξει μια νέα αντιπυραυλική ασπίδα.

Iron Dome graphic BBC
Γράφημα του BBC στο οποίο φαίνεται πώς λειτουργεί το σύστημα αντιπυραυλικής αεράμυνας του Ισραήλ.

Το Iron Dome σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τις ισραηλινές εταιρείες Rafael Advanced Defense Systems και Israel Aerospace Industries με την συμμετοχή και υποστήριξη των ΗΠΑ. Πρώτη φορά τέθηκε σε λειτουργία το 2011.

Θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα αμυντικά συστήματα που χρησιμοποιεί ραντάρ για να εντοπίσει και να καταστρέψει τις εισερχόμενες απειλές προτού προκαλέσουν ζημιά. Στατικές και κινητές μονάδες που περιλαμβάνονται στο Iron Dome εκτοξεύουν μόνο πυραύλους αναχαίτισης για να καταρρίψουν οτιδήποτε ερμηνεύεται ως επικίνδυνο.

Το σύστημα παντός καιρού σχεδιάστηκε ειδικά για να βοηθήσει στην καταπολέμηση όπλων μικρότερης εμβέλειας, όπως οι πύραυλοι που εκτοξεύονται από τη Γάζα.

Η ανάπτυξη του Iron Dome ήταν δαπανηρή, αλλά οι κατασκευαστές του υποστηρίζουν ότι η εξελιγμένη τεχνολογία και αποδοτικότητά του το καθιστούν οικονομικά συμφέρον καθώς κάνει τη διαφορά ειδικά στην προστασία κατοικημένων περιοχών.

Μια δεκαετία από τότε που τέθηκε σε λειτουργία ο Iron Dome, το Ισραήλ έχει αναπτύξει δέκα κινητές μονάδες σε όλη τη χώρα, η καθεμία με τρεις έως τέσσερις εκτοξευτές που μπορούν να εκτοξεύουν 20 πυραύλους αναχαίτισης.

"Ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν θα ήταν πολύ μεγαλύτερος αν δεν υπήρχε το σύστημα Iron Dome, το οποίο σώζει ζωές όπως πάντα", έχει δηλώσει ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόρνικους.

Ζελένσκι στην Κνεσέτ: "Η διαμεσολάβηση μπορεί να είναι μεταξύ δύο πλευρών, αλλά όχι μεταξύ καλού και κακού"

"Στρέφομαι σε εσάς και ρωτώ εάν είναι καλύτερο να παρέχουμε βοήθεια ή μεσολάβηση χωρίς να διαλέγουμε πλευρά. Θα σας αφήσω να αποφασίσετε την απάντηση στην ερώτηση, αλλά θέλω να επισημάνω ότι η αδιαφορία σκοτώνει".

Συγκρίνοντας αυτό που υφίσταται η χώρα του με το Ολοκαύτωμα, ο Ζελένσκι είπε ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν όρους όπως "η τελική λύση" κατά της Ουκρανίας.

Επικρίνοντας τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος μεσολάβησε μεταξύ του ίδιου και του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ζελένσκι είπε ότι η διαμεσολάβηση μπορεί να είναι μεταξύ δύο πλευρών, αλλά όχι μεταξύ καλού και κακού.

Τι απαντά το Ισραήλ: "Εξοργιστική και γελοία η σύγκριση με το Ολοκαύτωμα"

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post, πηγές κοντά στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ και τον υπουργό ΕξωτερικώνΓιαΐρ Λαπίντ "εμφανίζονται έκπληκτοι από το πόσο επικριτικός ήταν ο Ζελένσκι στην ομιλία του".

Σημειώνουν ωστόσο ότι παρά τους οξείς τόνους που χρησιμοποίησε στην ομιλία του "η διαμεσολάβηση θα συνεχιστεί και το Ισραήλ δεν θα παράσχει όπλα στην Ουκρανία", ανέφεραν οι πηγές αυτές στην ισραηλινή εφημερίδα. 


Μέλη του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου και βουλευτές εμφανίστηκαν μάλιστα προσβεβλημένοι από τις συγκρίσεις που έκανε ο Ζελένσκι με το Ολοκαύτωμα. "Η κριτική του προς το Ισραήλ ήταν θεμιτή, όπως και οι αυξανόμενες προσδοκίες του από εμάς, αλλά όχι η εξοργιστική και γελοία σύγκριση με το Ολοκαύτωμα και την προσπάθειά του να ξαναγράψει την Iστορία και να διαγράψει τον ρόλο του ουκρανικού λαού στις προσπάθειες εξόντωσης του εβραϊκού λαού", δήλωσε ο επικεφαλής του σιωνιστικού σόμματος Tkuma, Bezalel Smotrich. 

ΠΗΓΗ thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου