Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Ο Βούτσιτς ισχυρίζεται ότι το Κοσσυφοπέδιο προβαίνει σε εθνοκάθαρση των Σέρβων

 

Οι συλλήψεις δύο Σέρβων αξιωματούχων του Κοσσυφοπεδίου για κατηγορίες διαφθοράς ώθησαν τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου προβαίνει σε εθνοκάθαρση των Σέρβων από τη χώρα.

Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου συνέλαβε έναν τελωνειακό υπάλληλο και έναν πρώην αστυνομικό, ως ύποπτους ότι βοήθησαν τον πρώην δήμαρχο να δεχτεί δωροδοκίες για την έκδοση παράνομων οικοδομικών αδειών στο βουνό Sharr στο νότιο δήμο με σερβική πλειοψηφία.

Οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2021 με τη σύλληψη δέκα ατόμων αλβανικής και σερβικής εθνικότητας, μεταξύ των οποίων και ο πρώην δήμαρχος Μπράτισλαβ Νίκολιτς. Ο Νίκολιτς αντιμετωπίζει κατηγορίες για αποδοχή δωροδοκιών ύψους άνω του 1,3 εκατ. ευρώ σε αντάλλαγμα για τουλάχιστον 22 παράνομες οικοδομικές άδειες.

Οι συλλήψεις αυτή την εβδομάδα δύο ακόμη πρώην αξιωματούχων που θεωρούνται ύποπτοι για διαφθορά σε σχέση με την ίδια υπόθεση ώθησαν τον Βούτσιτς να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου διεξάγει εθνοκάθαρση των Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο.

«Ο στόχος τους είναι να καθαρίσουν την ενορία Sirinić ώστε οι Σέρβοι να μην μπορούν να παραμείνουν στο νότιο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. Και όλα αυτά κρύβονται πίσω από την ψεύτικη ανησυχία για ειλικρίνεια στη διαχείριση της Μπρέζοβιτσα», δήλωσε ο Βούτσιτς στους δημοσιογράφους.

Κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα ότι δεν υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο: «Θα έπρεπε να περιμένουμε από κάποιον να πει κάτι για την υπεράσπιση των Σέρβων; Μην είστε αφελείς και περιμένετε κάτι τέτοιο».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Σερβία κατηγορεί την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου για εθνοκάθαρση. Παρόμοιες κατηγορίες διατυπώνονται μετά από κάθε αστυνομική επιχείρηση που περιλαμβάνει Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου ως υπόπτους.

ΠΗΓΗ https://www.euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου