Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

"Πράσινο φως" από Ερντογάν για ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ - Καθυστερεί την απόφασή της η Ουγγαρία

"Πράσινο φως" φαίνεται πως άναψε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως προς το θέμα της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους για την αίτηση της Φινλανδίας την ημέρα πριν από την αναμενόμενη επίσκεψη του Φινλανδού προέδρου στην Τουρκία, ο Ερντογάν είπε: "θα τρέξουμε τη διαδικασία, όποια κι αν είναι η διαδικασία. Θα τηρήσουμε την υπόσχεση που δώσαμε την Παρασκευή".

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ulf Kristersson, ο οποίος έχει υποβάλει αίτηση για  ένταξη στο ΝΑΤΟ μαζί με τη Φινλανδία  , δήλωσε σε χθεσινή δήλωση  ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα μπορούσαν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ σε διαφορετικά στάδια.

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο θα επισκεφθεί την Τουρκία  στις 16-17 Μαρτίου για να συζητήσει την προσπάθεια της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε την Τετάρτη η τουρκική προεδρία. "Οι διμερείς σχέσεις καθώς και η αίτηση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα συζητηθούν στις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη", αναφέρεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Φινλανδός πρόεδρος δήλωσε πως: "γνωρίζαμε ότι ο Ερντογάν έχει αποφασίσει να επικυρώσει την υποψηφιότητα στο ΝΑΤΟ. Θέλει να συναντηθούμε και να εκπληρώσει την υπόσχεση πρόεδρος προς πρόεδρο" και προσέθεσε ότι "οι Τούρκοι ήθελαν να είμαι εκεί όταν θα ανακοίνωναν την απόφαση για το ΝΑΤΟ".

Όσο για τη Σουηδία, ο Νιινίστο είπε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Πριν τις εκλογές η έγκριση της υποψηφιότητας

Η Τουρκία σχεδιάζει να εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ανεξάρτητα από τη Σουηδία, ενόψει των κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, δήλωσαν δύο Τούρκοι αξιωματούχοι στο Reuters την Τετάρτη. 

Το τουρκικό κοινοβούλιο είναι πολύ πιθανό να επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πριν κλείσει στα μέσα Απριλίου για εκλογές, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Καθυστερεί η Ουγγαρία

Η Ουγγαρία, μία από τις δύο χώρες που είναι αναποφάσιστες για τις προσπάθειες ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, πιθανότατα θα αναβάλει την ψηφοφορία για το θέμα που έχει καθυστερήσει πολύ στο κοινοβούλιο της. Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος πρότεινε την καθυστέρηση της επικύρωσης.

Σε επιστολή που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από τον ουγγρικό ειδησεογραφικό ιστότοπο hvg.hu, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Zsolt Semjen ζήτησε να αναβληθεί μια κοινοβουλευτική συνεδρίαση που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 20 Μαρτίου - κατά την οποία οι βουλευτές αναμένονταν να ψηφίσουν για τις δύο σκανδιναβικές χώρες που θα ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία. Ο Semjen επικαλέστηκε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της Ουγγαρίας με την εκτελεστική εξουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις υποτιθέμενες παραβιάσεις της Βουδαπέστης των απαιτήσεων κράτους δικαίου του μπλοκ ως τον λόγο για την καθυστέρηση. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουγγαρίας, ο οποίος είναι και ο ίδιος μέλος του κυβερνώντος συνασπισμού του Semjen, πρέπει να εγκρίνει το αίτημα για αναβολή.

Αναλυτές θεωρούν ότι μόλις η Τουρκία δώσει το πράσινο φως, θα καμφθεί και η αντίσταση της Ουγγαρίας.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι. Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μόνες δύο χώρες του ΝΑΤΟ που δεν έχουν επικυρώσει τις προσφορές, οι οποίες απαιτούν έγκριση και των 30 μελών. Η Ουγγαρία καθυστέρησε την ψηφοφορία επικύρωσης.

Άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις είπαν στο Bloomberg τον Φεβρουάριο ότι η Τουρκία πλησιάζει σε απόφαση να επιτρέψει την ένταξη της Φινλανδίας. Η είσοδος της Σουηδίας θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο δεδομένου ότι ο Ερντογάν έχει επικρίνει τη στάση της απέναντι στους Κούρδους μαχητές, τους οποίους η Τουρκία βλέπει ως τρομοκράτες.

Η πιο σκληρή προσέγγιση του Ερντογάν προς τη Σουηδία μπορεί να βοηθήσει να συγκεντρώσει υποστήριξη από συντηρητικούς και εθνικιστές ψηφοφόρους εν όψει των εκλογών τον Μάιο. Αλλά πρέπει να εξισορροπήσει αυτή τη ρητορική με την ανάγκη να λάβει υποστήριξη από το Κογκρέσο των ΗΠΑ για την αγορά από την Τουρκία αμερικανικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών F-16. 

ΠΗΓΗ capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου