Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024

To Ισραήλ ετοιμάζει νέο όπλο αναχαίτισης με λέιζερ -Πώς το «Iron Beam» μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα του πολέμου


Το Ισραήλ δεν έχει θέσει σε λειτουργία ακόμα ένα από τα πιο φιλόδοξα στρατιωτικά του προγράμματα, ένα σύστημα αναχαίτισης με λέιζερ.

Πρόκειται για το «Iron Beam» («Σιδηρά Ακτίνα»), το οποίο προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2025.

Το υπό ανάπτυξη σύστημα αναχαίτισης λέιζερ υψηλής ισχύος του Ισραήλ αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το επόμενο έτος, δήλωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Άμυνας.

«Η πρώτη ικανότητα του επίγειου συστήματος λέιζερ… αναμένεται να τεθεί σε επιχειρησιακή υπηρεσία σε ένα χρόνο από σήμερα» δήλωσε ο Eyal Zamir, γενικός διευθυντής του υπουργείου, κατά τη διάρκεια της υπογραφής σύμβασης ύψους 535 εκατομμυρίων δολαρίων με τις κατασκευάστριες εταιρείες Rafael και Elbit, επισημαίνουν οι «Times of Israel».

Σύστημα αναχαίτισης με λέιζερ
Η συμφωνία μεταξύ του υπουργείου και των εργολάβων θα αυξήσει σημαντικά τον ρυθμό παραγωγής, «προκειμένου να προμηθεύονται τα συστήματα λέιζερ εγκαίρως και με υψηλό ρυθμό», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Το «Iron Beam» δεν προορίζεται να αντικαταστήσει το «Iron Dome» ή τα άλλα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ, αλλά να τα συμπληρώσει, καταρρίπτοντας μικρότερα βλήματα και αφήνοντας τα μεγαλύτερα για τις πιο ισχυρές συστοιχίες πυραύλων, όπως τα συστήματα David's Sling και Arrow.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, εφόσον υπάρχει μια σταθερή πηγή ενέργειας για το λέιζερ, δεν υπάρχει κίνδυνος να ξεμείνει ποτέ από πυρομαχικά. Οι αξιωματούχοι το έχουν χαιρετίσει ως πιθανό «game-changer» στη μάχη κατά των επιθέσεων με βλήματα.

Το υπουργείο δήλωσε ότι το σύστημα είναι ένα «αποτελεσματικό, ακριβές, εύχρηστο εργαλείο που είναι σημαντικά φθηνότερο από οποιοδήποτε άλλο υφιστάμενο μέσο προστασίας» έναντι των απειλών που αντιμετωπίζει το Ισραήλ.

Από τότε που ξεκίνησε ο νέος γύρος συγκρούσεων στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους με την αιματηρή επίθεση της Χαμάς, περισσότερες από 26.000 ρουκέτες, πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν εκτοξευθεί στο Ισραήλ από πολλαπλά μέτωπα.

Ο αριθμός περιλαμβάνει 13.200 βλήματα που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα -τουλάχιστον 5.000 μόνο στις 7 Οκτωβρίου-, 12.400 από τον Λίβανο, περίπου 60 από τη Συρία, 180 από την Υεμένη και 400 από το Ιράν στις δύο άμεσες επιθέσεις του στο Ισραήλ στις 13 Απριλίου και την 1η Οκτωβρίου.
Το Ισραήλ θέλει να αναβαθμίσει την αεράμυνά του
Η πλειονότητα των ρουκετών που εκτοξεύτηκαν κατά του Ισραήλ είτε αναχαιτίστηκαν από το σύστημα «Iron Dome» είτε έπεσαν σε έρημες περιοχές.

Κάθε πύραυλος αναχαίτισης κοστίζει περίπου 40.000 έως 50.000 δολάρια, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας, μια δεξαμενή σκέψης του Τελ Αβίβ.

Το σύστημα «Iron Beam» θα είναι σε θέση να αναχαιτίζει πυραύλους με ένα κλάσμα του κόστους.

Το κύριο μειονέκτημα ενός συστήματος λέιζερ είναι ότι δεν λειτουργεί καλά σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας, συμπεριλαμβανομένης της πυκνής νεφοκάλυψης ή άλλων δυσμενών καιρικών συνθηκών. Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο σκοπεύει να τοποθετήσει το σύστημα και σε αεροπλάνα, τα οποία θα βοηθήσουν να παρακαμφθεί αυτός ο περιορισμός, αν και μια τέτοια εξέλιξη απέχει ακόμη μερικά χρόνια, δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου.

Το 2022, η αμερικανική Lockheed Martin υπέγραψε συμφωνία με τη Rafael για να συμμετάσχει στη διαδικασία ανάπτυξης του «Iron Beam» με στόχο την κατασκευή μιας παραλλαγής του συστήματος για την αμερικανική αγορά.

Το Ισραήλ είχε αρχικά προγραμματίσει να αναπτύξει το αντιπυραυλικό σύστημα μέχρι τις αρχές του 2024, αλλά η δήλωση της Δευτέρας δείχνει ότι η επιχειρησιακή ανάπτυξη του «Iron Beam» δεν θα έρθει πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2025 το νωρίτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου