Ανησυχία στην Τουρκία αλλά αισιοδοξία στο Μέγαρο Μαξίμου προκαλεί η επικείμενη τοποθέτηση του Μάρκο Ρούμπιο, γερουσιαστή από τη Φλόριντα, στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ: είναι επιφυλακτικός ως προς τις τουρκικές θέσεις καθώς είχε εκφράσει δημόσια την υποστήριξή του στο κίνημα του πρώην ιμάμη, Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο ωστόσο ο Ερντογάν θεωρεί ακόμη ως απειλή ενώ είχε (σ.σ ο Ερντογάν) κατατάξει τον Γκιουλέν ως τον νούμερο ένα κίνδυνο για το καθεστώς του.
Συνεπώς, η επιλογή του Ρούμπιο ενδέχεται να επηρεάσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, καθώς ο ίδιος είναι γνωστός για τις αντι-τουρκικές του θέσεις ή τουλάχιστον να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ των δύο χωρών, μιας και η προσωπική σχέση που διατηρούσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ με τον Τούρκο ηγέτη και απρόβλεπτος χαρακτήρας του ανησυχούσε ιδιαίτερα τους διπλωματικούς κύκλους της Ελλάδας
Πώς επηρεάζει την Τουρκία η επιλογή του Μάρκο Ρούμπιο ως ΥΠΕΞ
Η επιλογή του Μάρκο Ρούμπιο ως νέου ΥΠΕΞ των ΗΠΑ από τον επανεκλεγέντα πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία γιατί ο Ρούμπιο θεωρείται σκληρός επικριτής του Ερντογάν και της τουρκικής κυβέρνησης. Έχει καταδικάσει επανειλημμένα τις αυταρχικές πρακτικές του Τούρκου προέδρου και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Έχει στενές σχέσεις με το κίνημα Γκιουλέν, το οποίο η Τουρκία θεωρεί υπεύθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Ακόμη, ο Ρούμπιο έχει αντιταχθεί στις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία κατά των Κούρδων μαχητών, ενώ ακόμη έχει ζητήσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις ενέργειές της στη βόρεια Συρία.Υποστηρίζει δε, την ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ με Ελλάδα και Κύπρο.
Ήταν συν-εισηγητής του νόμου East Med Act που αναβάθμισε τη στρατηγική συνεργασία με τις δύο χώρες.Θεωρείται «γεράκι» της εξωτερικής πολιτικής και υπέρμαχος μιας πιο δυναμικής αμερικανικής στάσης διεθνώς, κάτι που ανησυχεί την Άγκυρα.
Συνολικά, η επιλογή Ρούμπιο σηματοδοτεί πιθανά υιοθέτηση μιας σκληρής αμερικανικής στάσης απέναντι στην Τουρκία σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τις διμερείς σχέσεις. Αυτή την αίσθηση ενισχύουν και άλλα γεγονότα στο παρελθόν στα οποία πρωτοστάτησε ο μελλοντικός Αμερικανός ΥΠΕΞ. Επί παραδείγματι, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο Μπάιντεν ζητώντας την απελευθέρωση μελών της FETO που κρατούνται στην Τουρκία, ενώ ακόμη υποστήριξε την άρση της «κόκκινης προειδοποίησης» της Interpol για τον μπασκετμπολίστα Ενές Καντέρ, ο οποίος είναι γνωστός επικριτής του Ερντογάν και υποστηρικτής του Γκιουλέν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου