Η Ουκρανία κατάφερε να μειώσει τις απώλειες μεταξύ των στρατιωτικών κατά 30% λόγω της χρήσης ρομποτικών συγκροτημάτων σε στρατιωτικές μονάδες. Μάλιστα κατασκεύασε και αυτοκινούμενα ρομπότ που ενεργούν από κοινού με drones που χειρίζονται στρατιώτες επί του πεδίου.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Στοιχεία από το Κεντρικό Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών των Ένοπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας πραγματοποίησε προσομοίωση, σύμφωνα με την οποία η χρήση ρομποτικών συγκροτημάτων σε μονάδες εξασφαλίζει μείωση των απωλειών προσωπικού έως και 30%. Αυτό έχει ήδη επιβεβαιωθεί επί του πεδίου κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τις ρωσικές δυνάμεις.
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ουκρανίας έδωσε ένα παράδειγμα: μικρά ρομποτικά τροχοφόρα αναγνώρισης πραγματοποιούν σχεδόν εξ ολοκλήρου την εποπτεία σε απόσταση έως και 5 km, με πολλαπλές δυνατότητες. Συγκεκριμένα, καθιστά δυνατή την παροχή τροφής και πυρομαχικών στο προσωπικό, καθώς και την εκκένωση των τραυματιών. Ο έλεγχος πραγματοποιείται με τηλεχειριζόμενο τρόπο και δεν επιτρέπει στον εχθρό να προκαλέσει απώλειες στους Ουκρανούς στρατιώτες.
Μάλιστα, όπως επισημαίνουν από την ηγεσία του ουκρανικού στρατού, βρίσκονται σε εξέλιξη κι άλλες παρόμοιες έρευνες για την υιοθέτηση κι άλλων καινοτόμων τεχνολογιών.
Ήδη, κάθε στρατιώτης έχει μαζί του και από ένα kamikaze drone (drone αυτοκτονίας) με το οποίο επιχειρεί εναντίον αυτοκινούμενων μονάδων του ρωσικού στρατού.
Τα περιφερόμενα πυρομαχικά – loitering munitions έχουν αποδείξει επί του πεδίου την αξίας τους. Ως επί το πλείστον σχετικά φθηνές κατασκευές, έχουν επιφέρει πλήγματα σε πανάκριβα άρματα μάχης, επιφέροντας δυσανάλογη οικονομική αιμορραγία στις ρωσικές δυνάμεις.
Όπως δημοσιεύσαμε με λεπτομέρειες στο enikos.gr από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ελλάδα προχωρά στην προμήθεια εκατοντάδων kamikaze drones από τις ΗΠΑ.
Πρόκειται για drones αυτοκτονίας που μπορεί να εκτοξεύσει μόνος του ο κάθε μαχητής και να τα χειρίζεται επί ώρες, μέχρι που θα εντοπίσει μέσω της κάμερας τον στόχο του και θα τα κατευθύνει σε αυτόν.
Μπορούν να εξολοθρεύσουν μικρές ομάδες στρατιωτών μέχρι και άρμα μάχης, κάτι που είδαμε να συμβαίνει στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η Ελλάδα θα προμηθευτεί περισσότερα από 600 τέτοια drones εμβέλειας 20 και 40 χιλιομέτρων, με διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ, οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν τα 50 από τα συνολικά 75 εκατ. ευρώ που κοστίζουν.
Μάλιστα ο σχεδιασμός, κατά πληροφορίες του enikos.gr, αναφέρει ότι θα τα έχουν προμηθευτεί οι Ένοπλες Δυνάμεις μέσα σε 6 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Τα Περιπλανώμενα Πυρομαχικά (ΠΠ) θα αποτελέσουν έναν σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης της μαχητικής ισχύος των τμημάτων Ειδικών Δυνάμεων, των «Σκιών του Αιγαίου» και των Πεζοναυτών σε επίπεδα επιχειρήσεων (κυρίως στο επιχειρησιακό – τακτικό), διότι παρέχουν εικόνα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο από το πεδίο της μάχης (near real time) και ταυτόχρονα τη δυνατότητα προσβολής στόχων ευκαιρίας ή υψηλής αξίας (High Value Targets) από την κορυφή (top attack), όπως κρίσιμες εγκαταστάσεις, οπλικά συστήματα κλπ.
Κατόπιν επιχειρησιακών και τεχνικοοικονομικών κριτηρίων έχουν επιλεγεί δύο τύποι ΠΠ. Πρόκειται για ΠΠ με βεληνεκές έως 20 χλμ, καθώς και για το ΠΠ με βεληνεκές έως 40 χλμ.
Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ) του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) και κατόπιν το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) ενέκριναν την εν λόγω μελέτη και κατόπιν προχώρησαν στην ενεργοποίηση του προγράμματος (που αφορά τόσο στην απόκτηση όσο και στην εν συνεχεία υποστήριξη περιπλανώμενων πυρομαχικών με σκοπό την κάλυψη επιτακτικών αναγκών των Μονάδων Ε.Δ – ΔΕΕ & Πεζικού), βάσει των προβλέψεων της κείμενης νομοθεσίας ( Ν. 3883/2010, Ν. 3978/2011 και Ν.3433/2006).
Έχει προταθεί η σύναψη διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, διότι επιτυγχάνεται το μέγιστο της διαφάνειας, εξοικονομούνται σημαντικοί οικονομικοί πόροι από τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ (δεν θα καταβληθεί ΦΠΑ), ενώ δεν υφίστανται έξοδα έρευνας, ανάπτυξης και τεχνολογίας. Το συνολικό κόστος του προγράμματος εκτιμάται στο ποσό των 75.200.000€ (χωρίς κρατήσεις και λοιπά έξοδα), εκ των οποίων πλέον των 2/3 θα καλυφθούν από τις ΗΠΑ, μέσω πιστώσεων Foreign Military Financing (FMF). Επομένως καθίσταται φανερό ότι αντί για 75 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό για τα εξοπλιστικά προγράμματα, θα απαιτηθούν μόνο 25 εκατομμύρια ευρώ.
Το πρόγραμμα αναμένεται να εγκριθεί στο ΚΥΣΕΑ στις αρχές Δεκεμβρίου και η ολοκλήρωσή του αναμένεται να έχει πραγματοποιηθεί 6 μήνες μετά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου