Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Τουλάχιστον 91 οι νεκροί από τη διπλή επίθεση στη Νορβηγία

Από το ιστολόγιο http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=82018&catID=14


Η αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες για τη βομβιστική επίθεση αλλά και για την επίθεση στο νησί Ουτοέγια στον 32χρονο συλληφθέντα Νορβηγό Anders Behring Breivik.

Στο διπλό μακελειό στη Νορβηγία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 91 άνθρωποι… Η βομβιστική επίθεση στην «καρδιά» της πρωτεύουσας στοίχισε τη ζωή σε 7 ανθρώπους και τραυμάτισε σοβαρά ακόμη 90, ενώ δύο ώρες μετά ακολούθησε η επίθεση του ενόπλου στο νησί Ουτοέγια, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 84 ακόμη άνθρωποι, σύμφωνα με πληροφορίες από τη νορβηγική αστυνομία. Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση στη Νορβηγία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο αρχηγός της αστυνομίας σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι οι επιθέσεις έχουν λάβει «καταστροφικές διαστάσεις» όπως μεταδίδει το Sky News, ενώ ο  υπουργός Δικαιοσύνης Κνουτ Στόρμπεργκετ είπε ότι η Νορβηγία δεν έχει αυξήσει το επίπεδο εθνικής απειλής μετά τις χθεσινές επιθέσεις.

Ως ύποπτος και για τις δύο επιθέσεις είναι ο Anders Behring Breivik. Σύμφωνα με ανώνυμη αστυνομική πηγή, ο άνδρας φέρεται να ενήργησε μόνος του, ενώ οι επιθέσεις δεν αποδίδονται σε τρομοκρατική οργάνωση αλλά στις ενέργειες ενός «τρελού».



Τα χτυπήματα φέρονται να είναι μία συντονισμένη επίθεση εναντίον της Νορβηγίας, καθώς στόχοι ήταν κυβερνητικά κτίρια και εκδήλωση νεολαίας του Εργατικού κόμματος, στην οποία σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θα παρευρισκόταν ο πρωθυπουργός.

Όπως μετέδωσε ο νορβηγικός τηλεοπτικός σταθμός TV2, ο συλληφθείς φημολογείται ότι έχει επαφές με ακροδεξιές οργανώσεις. Σε σελίδα του στο Facebook δηλώνει «ελεύθερος», «χριστιανός», ενώ στις πολιτικές πεποιθήσεις «συντηρητικός», σύμφωνα με τη βρετανική Sun.



Αγαπημένες του ταινίες είναι «Ο Μονομάχος» και οι «300». Στο όνομά του είναι καταχωρημένα δύο όπλα ένα αυτόματο κι ένα Glock. Σύμφωνα με φίλο του, επισκέπτεται συχνά αντι-ισλαμιστικές ιστοσελίδες και είναι αντίθετος σε κάθε μορφή πολυπολιτισμικότητας.



Πώς έγινε η επίθεση στο νησί Ουτοέγια

Ο Anders Behring Breivik έφτασε στο νησί Ουτοέγια με πλοίο ντυμένος με στολή αστυνομικού. Εκεί βρίσκονταν περίπου 600-700 άτομα, τα οποία λαμβάνουν μέρος στην καλοκαιρινή κατασκήνωση, ενώ είχαν προσέλθει και για την εκδήλωση της Νεολαίας του Εργατικού κόμματος κι είναι κυρίως ηλικίας 14 έως 18. Ο άνδρας φέρεται να συγκέντρωσε γύρω του αρκετά νεαρά άτομα φωνάζοντας "ελάτε εδώ" κι ύστερα άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως. Κάποιοι αυτόπτες τον άκουσαν να λέει "Αυτή είναι μόνο η αρχή".

Τα παιδιά έντρομα έτρεχαν να ξεφύγουν από τα πυρά του, ενώ αρκετά έπεσαν στο νερό προσπαθώντας να σωθούν. Εκείνος όμως συνέχισε να πυροβολεί ακόμη και όσους κολυμπούσαν. Πίσω από θάμνους, δέντρα και ξύλινα καταφύγια βρήκαν σωτηρία αρκετά άτομα, ενώ κάποιοι πρόλαβαν να αναρτήσουν tweet καλώντας απεγνωσμένα σε βοήθεια.



Αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στο νησί και ελικόπτερα προσγειώθηκαν, ενώ τα ασθενοφόρα δεν είχαν πρόσβαση να προσεγγίσουν το σημείο της επίθεσης, καθώς οι πυροβολισμοί συνεχίζονταν, όπως περιγράφει η Daily Mail. Αυτόπτες δήλωσαν ότι οι πυροβολισμοί φαινόταν ότι έρχονταν από όλες τις κατευθύνσεις καθώς όλοι έτρεχαν για να σώσουν τη ζωή τους. Κραυγές αγωνίας και τρόμου ακούγονταν σε ολόκληρο το νησί, ενώ οι κάτοικοι στις γύρω ακτές του νησιού προσπαθούσαν να βοηθήσουν όσους κολυμπούσαν προς το μέρος τους.

Ο Νορβηγός υπουργός Δικαιοσύνης Κνουτ Στορμπέργκετ, επιβεβαίωσε τη σύλληψη, ενώ ανέφερε ότι ο άνδρας που βρίσκεται στα «χέρια» των αρχών είναι Νορβηγός. «Ένας άνθρωπος συνελήφθη. Με ενημέρωσαν ότι πρόκειται για έναν Νορβηγό», δήλωσε ο Στορμπέργκετ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Γενς Στόλτενμπεργκ. «Δεν ξέρω πολλά για αυτόν», πρόσθεσε.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού των ανθρώπων, που ήταν στα κτίρια τη στιγμή της έκρηξης. Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των τραυματιών θα αυξηθεί, καθώς δεν γνωρίζουν πόσοι παραμένουν παγιδευμένοι.



Οι New York Times δημοσίευσαν ότι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πίσω από την επίθεση βρισκόταν η τρομοκρατική οργάνωση, Ansar al-Jihad al-Alami ή «Βοηθοί της παγκόσμιας τζιχάντ», που εξέδωσε ανακοίνωση και ανέλαβε την ευθύνη. Το μήνυμα ανέφερε ότι η επίθεση αποτελεί απάντηση στην παρουσία των νορβηγικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και σε προσβολές στον προφήτη Μωάμεθ. «Αυτό που βλέπετε είναι μόνο η αρχή και θα έρθουν ακόμη περισσότερα» υπογραμμιζόταν στο μήνυμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της νεοϋορκέζικης εφημερίδας.



Η οργάνωση είναι άγνωστη και μπορεί και να μην υπάρχει σύμφωνα με τις αναφορές των Αμερικανών αρμοδίων, ενώ ο συσχετισμός έγινε γιατί ο διάδοχος του Οσάμα Μπιν Λάντεν, αλ Ζαουάχρι είχε απειλήσει τη Νορβηγία λόγω της στήριξης της χώρας στις αμερικανικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, όπως γράφουν χαρακτηριστικά οι New York Times.



Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Τζενς Στόλτεμπεργκ ανέφερε ότι «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Ακόμη κι αν είμαστε καλά προετοιμασμένοι, είναι πάντα αρκετά δραματικό όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο».

«Είναι σημαντικό να μην αφήσουμε τους εαυτούς μας να φοβηθούν. Γιατί σκοπός αυτού του είδους της βίας είναι να δημιουργήσει φόβο» κατέληξε ο πρωθυπουργός, που δεν έχει αποκαλύψει την τοποθεσία που βρίσκεται.



Σε συνέντευξη Τύπου  ο Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε "εθνική τραγωδία" τη διπλή δολοφονική επίθεση στο Οσλο και στα περίχωρά του: "Ποτέ άλλοτε μετά τον΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχει πληγεί η χώρα μας από ένα έγκλημα τέτοιας έκτασης".

Καταδίκη από ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στη Νορβηγία, που επλήγη από φονικές επιθέσεις, καλώντας συγχρόνως τη διεθνή κοινότητα σε «συνεργασία κατά της τρομοκρατίας.

«Θέλω να εκφράσω τα προσωπικά συλλυπητήριά μου στους Νορβηγούς» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, υποδεχόμενος στο οβάλ γραφείο τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Τζον Κέι.

Αυτές οι επιθέσεις ήλθαν να θυμίσουν σε όλη τη διεθνή κοινότητα το διακύβευμα, να εμποδίζονται τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά και την ανάγκη συνεργασίας στον τομέα των πληροφοριών, σημείωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.



Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί χαρακτήρισε τη φονική επίθεση μέσα στο Όσλο «πράξη αποκρουστική και απαράδεκτη», με επιστολή, που απέστειλε στον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Μόλις πληροφορούμαι, με βαθιά συγκίνηση, τη φονική έκρηξη σήμερα το απόγευμα στο κέντρο του Όσλο, την καταδικάζω με το μεγαλύτερο σθένος, την κρίνω αποκρουστική και απαράδεκτη» ανέφερε στην επιστολή του ο πρόεδρος της Γαλλίας.Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ εξέφρασε με γραπτή δήλωσή του τα συλλυπητήριά του «σε όσους έχασαν συγγενείς, ή τραυματίστηκαν στη βομβιστική επίθεση η οποία έγινε στο Όσλο».



«Η Βρετανία καταδικάζει όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες, συμπαραστέκεται στη Νορβηγία και τους συμμάχους μας απέναντι σε παρόμοιες ωμότητες. Δεσμευόμαστε χωρίς ανάπαυλα να εργαζόμαστε με τους συμμάχους μας ώστε να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία με όλες τις μορφές της» κατέληξε ο Ουίλιαμ Χέιγκ.



Σοβαρές καταστροφές έγιναν στο 17 ορόφων συγκρότημα κτιρίων στο Όσλο που στεγάζεται το γραφείο του πρωθυπουργού.





Η έκρηξη κατέστρεψε τα περισσότερα παράθυρα και κομμάτια μετάλλου έχουν πέσει στον δρόμο. Ζημιές υπάρχουν και σε κυβερνητικά κτίρια, όπως το υπουργείο Ενέργειας.





Δείτε τι ακολούθησε μετά την έκρηξη στο Όσλο







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου