Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Mensur Akgün: Ο Ερντογάν στέλνει τα μηνύματά του!

Από το ιστολόγιο http://gdailynews.wordpress.com/


Συνέντευξη στη τουρκική HURRIYET έδωσε ο ακαδημαϊκός Mensur Akgün και μέσα σε όλα σχολίασε και τη στάση του Ερντογάν στο θέμα της Κύπρου. Σύμφωνα με τον ίδιο τον ακαδημαϊκό υπάρχει κάτι που πρέπει να διευκρινιστεί. Ο Ερντογάν δεν σημαίνει, όπως τόνισε, πως επειδή έλαβε περίπου το 50% των ψήφων του εκλογικού σώματος είναι εξουσιοδοτημένος να λέει και να κάνει ότι ο ίδιος θέλει. Και αυτό γιατί υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας που ονομάζεται κοινή γνώμη.



Ο Ερντογάν, όπως εξηγεί ο Mensur Akgün δεν είναι άλλος από εκείνον του 2000. Είναι ο ίδιος και παραμένει πιστός στις αρχές του. Ωστόσο είναι ανώφελο ουσιαστικά εξηγεί ο τούρκος ακαδημαϊκός να πιστεύουν ορισμένοι πως επειδή ο Ερντογάν εκλέχθηκε άνετα στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές έχει και την άνεση να ανοίξει τα σύνορα με την Αρμενία, να τα βρει με το Ισραήλ ή και να κάνει υποχωρήσεις στο θέμα της Κύπρου.

Σύμφωνα πάντα με τον Mensur Akgün, οι Ελληνοκύπριοι είναι ξεκάθαρο πως δεν επιθυμούν τη συνύπαρξη με τους τουρκοκύπριους. Την ίδια ώρα τονίζει πως η λάμψη της Ευρωπαϊκήςε προοπτικής δεν είναι το ίδιο ενδιαφέρουσα όσο παλιότερα μιας και η Ε.Ε αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα. Το σίγουρο εξηγεί, είναι πως όταν εκλέχθηκε για πρώτη φορά ο Ερντογάν εν έτη 2000 είχε να αντιμετωπίσει πολλές περισσότερες προκλήσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας από ότι έχει σήμερα. Και αυτό γιατί το 2000 ο Στρατός της Τουρκίας είχε ένα πολύ πιο αναβαθμισμένο ρόλο σε σχέση με αυτόν που έχει σήμερα.
Οι τουρκοκύπριοι δεν επιθυμούν ουσιαστικά την ένωση με τη Τουρκία επισημαίνει ο Mensur Akgün, ενώ συμπληρώνει λέγοντας πως υπάρχουν τρεις κατηγορίες ανθρώπων στη Τουρκία σχετικά με το τι πιστεύουν στο θέμα της Κύπρου. Η πρώτη κατηγορία είναι όσοι θεωρούν πως η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας θα γίνει και η αιτία να σταματήσει η Τουρκία ουσιαστικά να ασχολείται με το θέμα της Κύπρου. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι υπέρμαχοι της Ένωσης μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων έστω και υπό το καθεστώς συμφωνιών του 1960, ενώ στη τρίτη κατηγορία ανήκουν όσοι δεν επιθυμούν τις όποιες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ουσιαστικά διαφοροποιούνται στο τρόπο που η Τουρκία επεμβαίνει στα εσωτερικά των τουρκοκυπρίων.
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη τόνισε πως η δήλωση Ερντογάν πως η Τουρκία “ταίζει” τους τουρκοκύπριους ήταν τουλάχιστον ατυχής ενώ απαντώντας για τις θέσεις Νταβούτογλου σχετικά με το άνοιγμα των λιμανιών δήλωσε πως σαν ακτιβιστής θα έλεγα ναι στο άνοιγμα τους ενώ σαν πολιτικός επιστήμων θα έλεγα πως και να τα ανοίξουμε δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα ουσιαστικό στο όλο θέμα.
GEOPOLITICS & DAILY NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου