Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Ρεσιτάλ πρόκλησης Ερντογάν και... μπανάνες Μπαγίς

Από το ιστολόγιο http://www.nooz.gr/world/erntogan-mas-ksegelase-i-ee-me-to-sxedio-anan

"Η ΕΕ αδίκησε τους Τουρκοκύπριους και ξεγέλασε την Τουρκία", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Τ. Ερντογάν, ενώ - από συνέδριο μπανανοπαραγωγών - ο υπ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς προειδοποίησε την ΕΕ να μην "πατήσει την μπανάνα" (σ.σ. ανάληψη προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο).

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την επιστροφή του από την Κύπρο, ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι "ενώ το 75% των Ελληνοκύπριων είπαν όχι στο σχέδιο Ανάν, η ΕΕ τιμώρησε την τουρκοκυπριακή πλευρά".

Ο τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι η Έκθεση του τότε γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για το δημοψήφισμα στην Κύπρο δεν παρουσιάσθηκε πότε στο Συμβούλιο Ασφαλείας. "Αυτό μας βάζει σε σκέψεις" πρόσθεσε.

Πρόσθεσε, δε ότι "ο σημερινός Γενικός Γραμματέας δεν διαθέτει κάποιο νέο σχέδιο ενώ δεν υπάρχει καμιά νέα πρόταση ούτε από τους Τουρκοκύπριους ούτε από την Τουρκία, ούτε από την εγγυήτρια Ελλάδα". "Υπό αυτές τις συνθήκες δεν γνωρίζω αν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί η 19η Συνάντηση υπό την εποπτεία του ΟΗΕ". 

"Εμείς θα παράσχουμε κάθε βοήθεια στον Έρογλου στις συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού. Αν επιτευχθεί λύση, έχει καλώς. Αν όχι; Δεν έγινε..."

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τα όσα είπε περί μη επιστροφής της Μόρφου στην ελληνική πλευρά ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε: "Οι Ελληνοκύπριοι λένε ότι πέταξαν στα σκουπίδια το σχέδιο Ανάν. Γιατί λοιπόν το επαναφέρουν στο τραπέζι των συνομιλιών;"

"Προσέξτε" λέει στην ΕΕ ο Μπαγίς

Στο μεταξύ, ο αρμόδιος υπουργός για την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, μιλώντας σε συνέδριο μπανανοπαραγωγών στην Αττάλεια είπε ότι η ανάληψη της προεδρίας από την Κυπριακή Δημοκρατία πριν λυθεί το Κυπριακό θα είναι η στιγμή που η ΕΕ θα έχει "πατήσει την μπανανόφλουδα.

"Την ημέρα που ο Ελληνοκυπριακός τομέας θα αναλάβει την προεδρία, η ΕΕ θα έχει ως θεσμός πατήσει την μπανανόφλουδα". "Εμείς, πάντως τους προειδοποιούμε και λέμε: "Εκεί υπάρχει μπανανόφλουδα. Προσέξτε μην τη πατήσετε". "Όλη η ενέργειά μας θα πρέπει να εστιαστεί στην επίλυση του Κυπριακού, μέχρι του τέλους του έτους ή και την αρχή του 2012. Τώρα όλοι πρέπει να ασχοληθούμε με το πρόβλημα αυτό» κατέληξε ο Τούρκος υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου