Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Περιορισμένη χρεοκοπία, επιλεκτικά χαρούμενη ΟΙ ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙΣ

Από το ιστολόγιο http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=295731

    Πριν αλέκτορα φωνήσαι οι οίκοι αξιολόγησης εκδήλωσαν τις διαθέσεις τους στη συμφωνία της Ε.Ε. Ακόμη δεν είχε στεγνώσει το μελάνι στο κείμενο της συμφωνίας με την οποία η Ε.Ε. αποφάσισε να χορηγήσει ένα νέο δάνειο 109 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας, όταν ο οίκος Fitch εκδήλωσε την πρόθεσή του να υποβαθμίσει την Ελλάδα στην κατηγορία της «περιορισμένης χρεοκοπίας», ενώ τα ομόλογα που λήγουν έως το 2020 θα υπαχθούν στην ακόμη χειρότερη κατηγορία της χρεοκοπίας (Default).
Πάρτι τραπεζικών μετοχών στο ΧΑ, λόγω ελαφρού κουρέματος Πάρτι τραπεζικών μετοχών στο ΧΑ, λόγω ελαφρού κουρέματος Παρά ταύτα, το ξέσπασμα των αγορών αλλά και γενικότερα οι αντιδράσεις ξύπνησαν μνήμες από τον Μάρτιο του 1999. Την επαύριο της τελευταίας υποτίμησης της δραχμής, στην οποία προχώρησε τότε η κυβέρνηση Σημίτη προκειμένου το εθνικό μας νόμισμα να εισαχθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών. Τότε η δραχμή, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση, άρχισε να ενισχύεται θεαματικά, με αποτέλεσμα το ποσοστό της υποτίμησης από 15% που είχε ανακοινωθεί να περιοριστεί αισθητά, ενώ το Χρηματιστήριο άρχισε μία τρελή πορεία που κατέληξε στη μετέπειτα οδυνηρή φούσκα.



Κατ' αναλογία, το ίδιο σκηνικό στήθηκε και χθες, μία μέρα μετά την επίτευξη της νέας συμφωνίας της κυβέρνησης Παπανδρέου αυτή τη φορά, με την οποία η Ε.Ε. αναλαμβάνει να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας, τουλάχιστον μέχρι το 2014, ενώ ο μηχανισμός για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους είναι εξασφαλισμένος μέχρι το 2020.
Restrictive
Παρ' όλο που η συμφωνία αποτελεί παραδοχή ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει στις αγορές πριν από το 2014, οι επενδυτές φαίνεται ότι δεν πτοήθηκαν από τον ιδιότυπο αυτό αποκλεισμό. Ούτε η προαναγγελθείσα υποβάθμιση της χώρας από τη Fitch στην κατηγορία της περιορισμένης χρεοκοπίας (restrictive default) κατόρθωσε να τους πτοήσει. Ετσι, μέσα σε λίγες ώρες η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κατρακύλησε στο 13,3% από 18% που ήταν στις αρχές της εβδομάδας, ενώ η υποχώρηση αυτή συμπαρέσυρε και το περιθώριο δανεισμού για τη χώρα στο 10,51%. Το κλίμα ευφορίας μεταφέρθηκε και στο Χρηματιστήριο, όπου λίγες ώρες πριν από το κλείσιμο του ο Γενικός Δείκτης κατέγραφε κέρδη άνω του 4%.
Οι τράπεζες, παρά την παραδοχή του ίδιου του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου για την ανάγκη ενίσχυσης των κεφαλαίων τους προκειμένου ο σχετικός δείκτης να παραμείνει στο 10%, πρωτοστάτησαν στη χθεσινή κούρσα ανόδου. Οι τιμές των μετοχών τους κατέγραφαν κέρδη της τάξεως του 7% με 10%, παρ' όλο που το «κούρεμα των κρατικών ομολόγων» που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους θα προκαλέσει απώλειες και στα αποτελέσματά τους.
Στο σημείο αυτό φαίνεται να κρύβεται και το χθεσινό μυστικό των «πανηγυρισμών». Οι αναλυτές εντός και εκτός Ελλάδος υπολόγιζαν ότι το κούρεμα που θα υποστούν τα ελληνικά ομόλογα θα είναι πολύ μεγαλύτερο, κάνοντας λόγο για 30% έως και 50% της ονομαστικής τους αξίας. Ετσι η ανακοίνωση της συμφωνίας, η οποία περιόριζε την απομείωση της καθαρής αξίας των κρατικών ομολόγων που λήγουν ώς το 2020 στο 20%, έγινε δεκτή με ανακούφιση.
Γλίτωσαν CDS
Ανακούφιση όμως προκάλεσε η συμφωνία και στις τράπεζες που είχαν εκδώσει τα περίφημα CDS (ασφάλιστρα κινδύνου), εισπράττοντας όλο αυτό το διάστημα παχυλές αποδόσεις. Τελεσίδικα όσοι στοιχημάτισαν στη χρεοκοπία της χώρας έκαψαν τα χέρια τους, καθώς, σύμφωνα με τη ρητή διαβεβαίωση την οποία παρείχε ο εκπρόσωπος του φορέα που διαχειρίζεται διεθνώς τα παράγωγα προϊόντα (ISDA), η συμφωνία συμμετοχής των ιδιωτών είναι εθελοντική και δεν εκλαμβάνεται ως «πιστωτικό γεγονός». Επομένως, τα ασφάλιστρα κινδύνου δεν ενεργοποιούνται και όσοι είχαν επενδύσει σ' αυτά δεν πρόκειται να αποζημιωθούν για την όποια απώλεια θα υποστούν από την ανταλλαγή των ομολόγων τους.
Πάντως, ακόμη και ο οίκος Fitch σε ανακοίνωσή του, παρά την υποβάθμιση, εκτιμά ότι η συμφωνία αποτελεί «σημαντικό και θετικό βήμα στην κατεύθυνση της διασφάλισης της σταθερότητας της ευρωζώνης».
Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι «η συμμετοχή των ιδιωτών σε ένα νέο πρόγραμμα των Ε.Ε.-ΔΝΤ για τη στήριξη της Ελλάδας, όπως περιγράφεται στην πρόταση του Institute for International Finance (IIF), αποτελεί εξέλιξη που συνιστά "Restricted Default" (RD)», καθώς υποδηλώνει μια ζημία 20% στην καθαρή παρούσα αξία για όσους μετάσχουν.
Πάντως, από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής, είχε ξεκαθαρίσει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δέχεται τα ομόλογα της Ελλάδας για τις πράξεις αναχρηματοδότησης, μετά την εγγύηση - κάλυψη των 35 δισ. ευρώ που θα προσφέρουν οι άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου