Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΒΑΛΚΑΝΙΑ / 25 Οκτ. 2011

Aπό το drougos.gr
ΝΕΑ ΑΠΟ ΒΑΛΚΑΝΙΑ / 25 Οκτ. 2011
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ


Εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο

Ο Δκτης της KFOR, Στρατηγός Drews ανέβαλε τις προθεσμίες για την άρση των οδοφραγμάτων τρείς φορές, αναμένοντας και τις επίσημες αποφάσεις των Σέρβων δημάρχων της περιοχής. Οι Δήμαρχοι αφού πραγματοποίησαν συνεδρίαση για αυτό το σκοπό αποφάσισαν να επιτραπεί στην KFOR ελευθερία κινήσεων μέσα από τα οδοφράγματα, για να καταστεί δυνατός ο εφοδιασμός των στρατευμάτων. Αλλά όταν η KFOR ζήτησε το ίδιο να ισχύσει και για την EULEX, οι Σέρβοι εκπρόσωποι δήλωσαν ότι δεν είχαν τέτοια εξουσιοδότηση και υπενθύμισαν ότι δεν θέλουν Αλβανούς τελωνειακούς υπαλλήλους στις διαβάσεις  Brnjak και Jarinje. Μετά από αυτή την αστοχία συνεννόησης η KFOR ξεκίνησε την άρση των οδοφραγμάτων. Όπως ήταν φυσικό ήρθαν σε σύγκρουση με τους Σέρβους οι οποίοι αντιστεκόντουσαν επί των οδοφραγμάτων. Αποτέλεσμα ήταν ο τραυματισμός 22 Σέρβων και 8 στρατιωτών της KFOR. Την ίδια στιγμή στη Νότιο Κοσσυφοπέδιο, ένας Σέρβος δολοφονήθηκε και δύο ακόμη πυροβολήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες ενός Αλβανού που επρόκειτο να αγοράσει κάποια  έκταση από αυτούς. Ο τύπος σχολίασε ότι αυτού του είδους τα περιστατικά είναι συνηθισμένα στο Νότιο Κοσσυφοπέδιο, όποτε ξεσπούν αναταραχές στο Βορρά. Εντωμεταξύ ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας στο Βελιγράδι Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς δήλωσε ότι η Σερβία είναι έτοιμη να συνεχίσει το διάλογο το συντομότερο, όταν κάποια λύση για τα σημεία ελέγχου είναι ορατή. Σχολιάζοντας το αίτημα του Κοινοβουλίου της Σερβίας να επιστρέψει το Βελιγράδι και η Πρίστινα στο διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ο επικεφαλής της ομάδας του Βελιγραδίου τόνισε ότι στην πραγματικότητα δεν αναμένεται να ληφθεί καμία απόφαση εκεί που να τροποποιεί το υφιστάμενο ψήφισμα, καθόσον θα τεθεί βέτο από τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσόβου.


Η βία γεννά βία και δυστυχώς βλέπουμε η KFOR και οι Σέρβοι ηγέτες της περιοχής, να βαδίζουν το ίδιο μονοπάτι. Απ’ότι φαίνεται η αδιαλλαξία θα αιματοκυλίσει την περιοχή και είναι πλέον επείγον δυνάμεις της σύνεσης και της λογικής να συγκρατήσουν τα πράγματα και να δώσουν δίκαιες λύσεις.

Συμφωνίες Σερβικών ΕΔ με Θρησκευτικές Κοινότητες.
Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Sutanovac και έξι εκπρόσωποι των εκκλησιών και των θρησκευτικών κοινοτήτων στη Σερβία, ο Αρχιεπίσκοπος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο Βελιγράδι, Stanislav Hocevar, ο Επίσκοπος της Σλοβακικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Samuel Vrbovsky, ο Επίσκοπος της Μεταρρυθμισμένης Χριστιανικής Εκκλησίας Istvan Cete Shemeshi, ο Επιστάτης από την Ευαγγελική χριστιανική Εκκλησία Arpad Dolinski, ο Μουφτής της Ισλαμικής Κοινότητας της Σερβίας, Adem Efendi Zilkic, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Εβραϊκών Κοινοτήτων στη Σερβία Αλεξάνταρ Necak και ο Ραβίνος Ισαάκ Asiel, υπέγραψαν συμφωνίες που ρυθμίζουν την λειτουργία των θρησκευτικών υπηρεσιών στις Ένοπλες Δυνάμεις. Προβλέπεται ότι 100 – 500 ιερείς και εφημέριοι θα προσληφθούν. Δεν θα φέρουν όπλα, και θα υπηρετούν ως σύμβουλοι του διοικητή.

Νέα ήθη και έθιμα που αποτελούν προϋποθέσεις για την τροποποίηση των Σερβικών ΕΔ. Ίσως προκαλούν κάποιο σοκ, αλλά τα πράγματα συνεχώς αλλάζουν. Το ζήτημα είναι να παραδεχθείς ότι δεν μπορείς να τα αποτρέψεις και να προσπαθήσεις να τα ενσωματώσεις έτσι ώστε να λειτουργούν εποικοδομητικά και όχι ανταγωνιστικά. Βέβαια αποτελεί ταξίδι με βάρκα την ελπίδα, ο καιρός θα δείξει.

Υπογραφή Συμφωνιών μεταξύ Σερβίας-Ρωσίας και Μαυροβουνίου-Ρωσίας

Συμφωνίες υπογράφηκαν μεταξύ Σερβίας – Ρωσίας σχετικά με επενδυτικά σχέδια στον τομέα του αερίου, του πετρελαίου και των υποδομών, προμήθειας εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας και απελευθέρωση των διμερών εμπορικών συναλλαγών εντός της ρωσο-σερβικής Ελεύθερης Ζώνης Εμπορίου. Εν τω μεταξύ προετοιμάζεται επίσκεψη του Σέρβου Προέδρου στη Ρωσία, κατά την οποία θα επισημοποιηθεί Στρατηγική εταιρική σχέση.

Σε ότι αφορά το Μαυροβούνιο, σε συνάντηση του υπουργού Πολιτικής Άμυνας και καταστάσεων έκτακτης της Ρωσίας Shoigu, με τον υπουργό Εξωτερικών Milan Rocen, συζητήθηκαν οι δυνατότητες για την αναβάθμιση της τουριστικής και ενεργειακής συνεργασίας. Επίσης ο Μαυροβούνιος υπουργός ενδιαφέρθηκε για τη δυνατότητα να  συμπεριληφθεί η χώρα του, στο δίκτυο αγωγών του South Stream. Ο Shoigu δήλωσε ότι ρωσικές εταιρείες ενέργειας επιθυμούν να επενδύσουν στην  κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών μονάδων, αλλά και στον ενεργειακό τομέα εν γένει. Εάν αυτά τα έργα υλοποιηθούν, με το παρόν σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτο ενεργειακό δυναμικό, το Μαυροβούνιο θα μπορούσε να καταστεί ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενέργειας της περιοχής.

Ο Shoigu δήλωσε επίσης ότι η τελωνειακή ένωση της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και του Καζακστάν θα επεκταθεί για να συμπεριλάβει το Μαυροβούνιο και τη Σερβία, το δύο μόνο κράτη της περιοχής, με τα οποία η Μόσχα έχει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.
Η Ρωσία προχωρά με σχέδιο στην σύναψη συνεργασιών με τις Βαλκανικές χώρες, σε μια περίοδο θα λέγαμε ευνοϊκή, καθόσον η Ευρωπαϊκή κρίση ανοίγει την σκέψη και την επιθυμία των χωρών και για άλλες εναλλακτικές συνεργασίες πέραν της ΕΕ.

Δωρεά της Δανίας στη Σερβική Πολεμική Αεροπορία
Ο Πρέσβης του Βασιλείου της Δανίας Mette Nielsen Kewell και ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της Σερβίας Ταξίαρχος Ranko Zivak, υπέγραψαν πρωτόκολλο σχετικά με δωρεά, που αφορά τον εξοπλισμό του αερολιμένα του αεροδρομίου της Batajnica, που χρησιμοποιείται από πληρώματα ελικοπτέρων. Ο Πρέσβης Nielsen εξέφρασε ικανοποίηση για το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο Πολεμικών Αεροποριών, δηλώνοντας ότι η Δανία θα συνεχίσει να στηρίζει σχέδια συνεργασίας αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Επενδύσεις του Κατάρ στη FYROM
Ο Εμίρης Χαμάντ μπιν Χαλιφά αλ Θάνι του Κατάρ επισκέφθηκε την πΓΔΜ συνοδευόμενος από 100-μελή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών και πολιτικών βοηθών.
Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Άραβα μονάρχη στην πΓΔΜ από τη διακήρυξη ανεξαρτησίας της χώρας το 1991 και αποτελεί στρατηγικό άνοιγμα στον Αραβικό κόσμο.
Η πΓΔΜ δεν αποφάσισε τυχαία να λειτουργήσει πρεσβεία στη Ντόχα ως διπλωματικό κέντρο στο συγκεκριμένο σημείο του κόσμου.
‘’Η ανακοίνωση για λειτουργία Πρεσβείας του Κατάρ στα Σκόπια αποτελεί ευπρόσδεκτη κίνηση και θα καταστήσει την περαιτέρω συνεργασία πολύ πιο εύκολη», ανέφερε ο Ντάρκο Κοσταντινόβσκι, σύμβουλος εξωτερικών σχέσεων στον Πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ.
Το Κατάρ αποτελεί μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου με υψηλότερο ΑΕΠ κατά κεφαλήν. Η πΓΔΜ βλέπει πως υπάρχουν πολλές υποσχέσεις για μεγαλύτερη οικονομική σχέση η οποία θα βασίζεται σε επενδύσεις.
Οι δυο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για ενθάρρυνση των επενδύσεων, καθώς επίσης σύμφωνα για τον πολιτισμό, την παιδεία, την απελευθέρωση στις βίζες, την υγειονομική περίθαλψη, τον τουρισμό και την απασχόληση των πολιτών της πΓΔΜ στο Κατάρ. Συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν τις σχέσεις μεταξύ των εμπορικών επιμελητηρίων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου