Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Μέσω EFSF ενίσχυση της Ιταλίας στις αγορές Αδιέξοδο στη συνεδρίαση του ιταλικού Υπουργικού Συμβουλίου

Από το protothema

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με κύριο θέμα την αύξηση της συντάξιμης ηλικίας, που πραγματοποιήθηκε στη σκιά του γαλλογερμανικού «τελεσίγραφου» προς την Ιταλία για την άμεση υιοθέτηση μέτρων με στόχο τη μείωση του δυσθεώρητου χρέους της χώρας (πάνω από το 120% επί του ΑΕΠ της) και την προώθηση της ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, έντονη ήταν η αντίδραση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο γαλλογερμανικό "τελεσίγραφο".  Με ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, τόνισε ότι «Κανένας, στο εσωτερικό της Ένωσης, δεν μπορεί να βαπτισθεί επίτροπος και να μιλά εξ ονόματος των εκλεγμένων κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών λαών. Κανείς δεν μπορεί να δώσει μαθήματα στους εταίρους», τονίζει ο Καβαλιέρε.


Όσον αφορά στη συνεργασία με την Γερμανίδα καγκελάριο, προσθέτει: «Κάνουμε κάποια μικρά βήματα προόδου προς μια κυβέρνηση της ζώνης του Ευρώ, πρέπει, όμως, να δουλέψουμε ακόμη πολύ. Η Γερμανία της 'Αγκελα Μέρκελ έχει την σχετική επίγνωση και η προσπάθειά της, θα μπορεί να βασισθεί στην ειλικρινή μας συνεργασία».

Ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός, υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι «η Ιταλία έπραξε και ετοιμάζεται να ολοκληρώσει όλα όσα είναι προς συμφέρον της Ιταλίας και της Ευρώπης, όλα όσα ανταποκρίνονται στην αίσθηση κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης».

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τονίζει ακόμη ότι «ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις του χρέους μας, το έλλειμμά μας είναι πιο περιορισμένο από εκείνο των εταίρων μας, θα πετύχουμε τον μηδενισμό της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ εντός του 2013. Κανένας δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την Τρίτη ευρωπαϊκή οικονομία, από αυτή την εξαιρετική χώρα που συμμετείχε στην ίδρυση της Ενωμένης Ευρώπης και που θεωρεί πολύτιμη την διακρατική συνεργασία, τουλάχιστον, όσο και την υπερήφανη ανεξαρτησία της».

Νωρίτερα το φως της δημοσιότητας είδαν σενάρια για πιθανή ενεργοποίηση ενός νέου εργαλείου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να υποστηριχθεί η Ιταλία στις αγορές ώστε η χώρα να μπορέσει να αναχρηματοδοτηθεί με λογικούς όρους.

Συγκεκριμένα, φαίνεται πως μελετάται από υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωζώνης, τα οποία μετέχουν στην ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής της Τετάρτης, το ενδεχόμενο μιας «ήπιας εισαγωγής» της Ιταλίας σε μια μορφή Μηχανισμού Διάσωσης. Χαρακτηριστικά πηγές της Κομισιόν φέρονται να δήλωσαν στο γαλλικό πρακτορείο πως «είναι σαφές ότι υπάρχουν κάποιοι εντός της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης που αναρωτιούνται μήπως ήρθε η ώρα να προταθεί ένα σχέδιο στήριξης για την Ιταλία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου