Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Νέα από τη Σερβία

 Aπό το glassrbije.org


ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΟΥ ΖΒΕΤΣΑΝ
25.11.2011
Ο Δήμαρχος του Zvečan, κ. Dragisa Milovic, είπε ότι οι δηλώσεις του διοικητή της KFOR, Έρχαρντ Ντρεύς σχετικά για πιθανή κλιμάκωση της βίας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο είναι ανησυχητικές για όλους όσοι ζουν στην εν λόγω Επαρχία. Επιπλέον, ο κ. Milovic για το ραδιόφωνο από τη Caglavica δήλωσε ότι η KFOR ενεργεί σύμφωνα με τις αποφάσεις της Πρίστινα, και ότι οι Σέρβοι από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο δεν πρόκειται να επιδεινώσουν την ασφάλεια και να υπονομεύσουν την ήδη δύσκολη κατάσταση. Είναι προφανές ότι οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται από την Πρίστινα. «Όπως λέει ο ίδιος ο Ντρεύς, παράγοντες της Πρίστινα έγιναν νευρικοί, και εμείς περιμένουμε από όλους τους εκπροσώπους της KFOR, σύμφωνα με την εντολή του ψηφίσματος 1244, να διατηρήσουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια όλων στο Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο δήμαρχος του Zvečan. «Παράγοντες της KFOR έχουν την πλήρη ελευθερία κυκλοφορίας και με εκπροσώπους της αποστολής αυτής συμφωνήσαμε ότι κάποιες μονομερείς κινήσεις δεν πρέπει να συμβούν. Από την άλλη πλευρά, ως την απάντηση έχουμε την απόπειρα βίαιης διάλυσης των οδοφραγμάτων στο Dudin Krs» είπε ο Μίλοβιτς.

 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΤΗΣ ΚΦΟΡ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
25.11.2011
Διοικητής της KFOR, κ. Έρχαρντ Ντρεύς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο. Ο ίδιος είπε ότι τη σύγκρουση θα μπορούσαν να προκαλέσουν προσωρινές Αρχές στην Πρίστινα, καθώς και, όπως ο ίδιος το έθεσε, μερικοί ενδιαφερόμενοι κύκλοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. «To σίγουρο είναι ότι αυτό δεν θα συμβεί λόγω της ανεπαρκούς δράσης της KFOR και θα έπρεπε να αποτραπεί», δήλωσε ο Drevs στη συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Bundeswehr. Ο Γερμανός στρατηγός τόνισε ότι συνηγορεί υπέρ μιας πολιτικής λύσης του προβλήματος στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, η οποία θα ικανοποιήσει όλες τις πλευρές. Επιπλέον, ο ίδιος σημείωσε ότι εκπρόσωποι της διοίκησης της KFOR είναι προσεκτικοί όσον αφορά το ζήτημα απομάκρυνσης των οδοφραγμάτων στη βόρεια σερβική Επαρχία, επειδή θεωρεί ότι μια τέτοια κίνηση χωρίς να υπάρχει ένας σαφής τακτικός στόχος δεν οδηγεί πουθενά. Τέλος, ο Ντρεύς απέρριψε εκτιμήσεις ότι η KFOR ενεργεί για το συμφέρον των θεσμικών οργάνων της Πρίστινα, προσθέτοντας ότι οι διεθνείς δυνάμεις ενεργούν στο πλαίσιο εντολής των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτικής που προέρχονται από τις Βρυξέλλες και, όπως είπε, από τα κατάλληλα γραφεία.
 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΑΝΤΙΤΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΕΣ
25.11.2011
Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Μπόρις Τάντιτς έλαβε μέρος στο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), στις Βρυξέλλες, υπό την ιδιότητα του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο είναι συνεργαζόμενο μέλος της εν λόγω πολιτικής ομάδας. Το PES αποτελείται από σοσιαλιστικά, σοσιαλδημοκρατικά και εργατικά κόμματα κυρίως από χώρες της ΕΕ, αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όλα τα μέλη του PES είναι επίσης μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΕΜΙΤΣ
25.11.2011
«Εκπρόσωποι των Αρχών του Βελιγραδίου παραμένουν προσηλωμένοι στο διάλογο με τους εκπροσώπους των προσωρινών θεσμών στην Πρίστινα, επειδή επιθυμούν να επιλύσουν τα εκκρεμή ζητήματα και να δημιουργήσουν δυνατότητα για την ομαλοποίηση ζωής στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και τη συνέχιση της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, διότι αυτό είναι κατ’ αρχάς προς το συμφέρον των πολιτών της Σερβίας», υπογράμμισε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών κ. Βουκ Γέρεμιτς. Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει μια καλή ευκαιρία για τη Σερβία να αποκτήσει, κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 9 Δεκεμβρίου, το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη, όμως ανέφερε ότι η εν λόγω απόφαση δεν είναι ακόμα βέβαιη επειδή απαιτείται συναίνεση και των 27 κρατών – μελών της ΕΕ. Στη συνέχεια, ο κ. Γέρεμιτς εκτίμησε ότι το καθεστώς υποψήφιας χώρας και συνέχιση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας δεν θα εξαρτηθούν κυρίως από την εξομάλυνση σχέσεων με την Πρίστινα, που ήταν η περίπτωση με τον άλλοτε όρο της πλήρους συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης - ICTY. «Ολοκλήρωση της συνεργασίας με το Δικαστήριο της Χάγης δεν βοήθησε στη Σερβία να κάνει κάποιο νέο βήμα στην ευψπαϊκή πορεία της, και έτσι δεν θα βοηθήσει ούτε αυτό», δήλωσε ο κ. Γέρεμιτς στη συνέντευξή του στην τηλεόραση «Pink» του Βελιγραδίου.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΑΝΤΙΤΣ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΕΡΒΙΑΣ
25.11.2011
Ο Σέρβος πρόεδρος κ. Μπόρις Τάντιτς δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι δεν θα μπορούσε να πει αν η Σερβία θα αποκτήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας στις 9 Δεκεμβρίου, όμως θα αγωνιστεί να το αποκτήσει. Επιπλέον, ο κ. Τάντις είπε, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy, ότι η Σερβία μέχρι εκείνη τη στιγμή πρόκειται να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις και πως αναμένει ότι ευρωπαϊκή συνεταίροι της θα το βλέπουν αυτό και θα έχουν μια εποικοδομητική προσέγγιση. Στη συνέχεια, ο κ. Τάντιτς τόνισε ότι είναι ικανοποιημένος με τις συνομιλίες που είχε με τον κ. Rompuy, και ανέφερε ότι το γενικότερο κλίμα στην ΕΕ σχετικά με την διεύρινσή της δεν είναι πολύ ευνοϊκό, και ότι για τη Σερβία δεν ευνοούν τα οικονομικά προβλήματα στην ΕΕ. Ομιλούμενος για για το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ο κ. Τάντιτς ανέφερε ότι κατέληξαν σε μερικές σημαντικές λύσεις και ότι παράγοντες της σερβικής κυβέρνησης πρόκειται να τις εφαρμόσουν. «Ελπίζουμε να βρούμε μια λύση για συμμετοχή της Πρίστινα σε περιφερειακά φόρουμ, και εκπρόσωποι του Βελιγραδίου έχουν προτείνει διάφορες λύσεις, σύμφωνα με το ψήφισμα 1244», πρόσθεσε ο πρόεδρος Τάντιτς. Ο ίδιος απήυθυνε έκκληση προς τους Σέρβους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και προς εκπροσώπους της KFOR, της EULEX και της Πρίστινα να μείνουν όσο δυνατόν γίνεται συγκρατημένοι. «Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση για την αλβανικό - σερβική σύγκρουση στο Κοσσυφοπέδιο, αν ασκήσουμε μια ορθολογική προσέγγιση και εξετάσουμε προσεκτικά τις ενδεχόμενες λύσεις με τις οποίες το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει μονόπλευρα ανακηρυγμένη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αλλά που είναι αποδεκτές για όλους», κατέληξε ο Σέρβος πρόεδρος.

 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΒΑΝ ΡΟΜΠΕΪ
25.11.2011
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy εξέφρασε την ικανοποίησή του, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας κ. Μπόρις Τάντιτς, στις Βρυξέλλες, λόγω της προόδου στο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, όμως τόνισε επίσης τη σημασία της εφαρμογής των συμφωνηθέντων. «Ενώ αναγνωρίζουμε τα τελευταία αποτελέσματα του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, παρακίνησα τον πρόεδρο Τάντιτς να κάνει επιπλέον βήματα ώστε να πείσει τα κράτη – μέλη της ΕΕ πως η Σερβία έχει αναλάβει σοβαρή δέσμευση για το διάλογο», δήλωσε ο κ. Rompuy. Επιπροσθέτως, ο ίδιος υπενθύμισε ότι η περιφερειακή συνεργασία και σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ, καθώς και ότι στις Βρυξέλλες κάθε χώρα που προσβλέπει στην ένταξη στην ΕΕ πρόκειται να αξιολογείται σύμφωνα με την εν λόγω προϋπόθεση. Τέλος, ο κ. Rompuy επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι προσηλωμένη στην ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με την επιθυμία να συμβάλει με αυτόν το τρόπο στην ενίσχυση ειρήνης, δημοκρατίας και σταθερότητας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου