Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Ακυρώνονται τα συνέδρια στην χώρα μας και «ταξιδεύουν» προς Τουρκία


Από το  real.gr


Με τα συνέδρια να ακυρώνονται το ένα μετά το άλλο και τη χώρα μας να αποκλείεται επί της ουσίας από τον χάρτη του συνεδριακού τουρισμού, η Ελλάδα μοιάζει ανήμπορη να ανακτήσει τη διεθνώς χαμένη αξιοπιστία της.

Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, η πολιτική αστάθεια σε συνδυασμό με τις κοινωνικές εκρήξεις που οδηγούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και επεισόδια στο κέντρο της πρωτεύουσας συνιστούν μεγάλο πλήγμα για το συνεδριακό τουρισμό, αφού μόλις το τελευταίο τετράμηνο έχουν ακυρωθεί 25 συνέδρια σε όλη τη χώρα, ενώ για το 2011 ο αριθμός των συνεδρίων ίσως ξεπεράσει τα 90.

Πιο πρόσφατο «χτύπημα» αποτελεί η ματαίωση ιατρικού συνεδρίου 20.000 μελών σε μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα στα νότια προάστια των Αθηνών, ενώ ένα ακόμη πενθήμερο ιατρικό συνέδριο στο Μέγαρο Μουσικής έχει ανακληθεί για το 2013. Η αβεβαιότητα έχει ζημιώσει και μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα εκτός Αθηνών, στην Πελοπόννησο αλλά και τη Χαλκιδική, απ’ όπου δύο προγραμματισμένα διεθνή συνέδρια έβαλαν... πλώρη για γειτονικές χώρες.

Η Τουρκία, η Κροατία και η Ιταλία είναι οι τρεις χώρες, οι οποίες καλούνται να φιλοξενήσουν τα συνέδρια που ανακαλούνται από τους διοργανωτές, ενώ όσα δεν μπορούν πλέον να ακυρωθούν, συρρικνώνονται σε διάρκεια, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τόσο το κόστος όσο και την πιθανότητα ύπαρξης απρόβλεπτων γεγονότων που μπορούν να διαταράξουν τη διεξαγωγή τους.

Ζοφερό το 2012

Τροχιά ελεύθερης πτώσης ακολουθούν τα έσοδα των διοργανωτών συνεδρίων για το 2011, υποδιπλασιαζόμενα συγκριτικά με το 2010, ενώ το 2012 προμηνύεται πολύ χειρότερο, αφού η Ελλάδα δεν υπάρχει καν στις λίστες για τις υποψήφιες διοργανώτριες χώρες ανά τον κόσμο. Η ζημιά που υφίσταται ο ελληνικός τουρισμός εν γένη αλλά και οι επί μέρους διοργανωτές γίνεται αντιληπτή μόνο αν αναλογιστεί κανείς πως τα μέλη ενός συνεδρίου ξοδεύουν πέντε με επτά φορές περισσότερα απ’ όσα ξοδεύουν οι μεμονωμένοι ταξιδιώτες.

«Αποκαρδιωτικά» χαρακτήρισε τα πρώτα στοιχεία για το 2012 ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO), Παναγιώτης Ποδηματάς, επισημαίνοντας πως «μεγάλα ξενοδοχεία που έκλειναν 10 συνέδρια κάθε χρόνο, πλέον αρκούνται στο ένα με δύο». Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του ο HAPCO επεσήμανε πως ο αριθμός των διοργανώσεων που προγραμματίζονται για το 2012 καταγράφει ήδη μείωση της τάξης του 50% σε σχέση με το 2011, όταν ο αριθμός συνεδρίων του 2011 καταγράφει μείωση 20-30%, συγκρινόμενος με τον αριθμό των ετών 2008 και 2009. Παράλληλα, η μείωση τζίρου στα μέχρι τώρα ανατεθειμένα συνέδρια για το έτος 2012 προβλέπεται να φτάσει το 50%.

Την ανησυχία του για την προσεχή χρονιά εξέφρασε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος τόνισε πως πρόκειται «για μια πολύ δύσκολη χρονιά», ενώ με επιστολή του στα υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού και Τουρισμού, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη σταδιακή «ερήμωση» της πρωτεύουσας.

Ευθεία βολή στη λειτουργία και την φερεγγυότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος αποτελεί παράλληλα το γεγονός πως οι ξένοι πελάτες ζητούν από τους διοργανωτές να πραγματοποιούν τις μεταξύ τους συναλλαγές μέσω τραπεζικών λογαριασμών που δεν ανήκουν σε ελληνικές τράπεζες.
Την ίδια στιγμή, την αβεβαιότητα έρχονται να εντείνουν οι μειωμένες προκρατήσεις, οι οποίες από τη βρετανική αγορά φτάνουν έως και το 9% για τη χώρα μας, αλλά και το γεγονός πως μεγάλοι tour operators έχουν ήδη καθυστερήσει τις προκαταβολές για τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου