Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Ιταλία Παραιτήθηκε ο Μπερσάνι και η ηγεσία των Δημοκρατικών

«Θα προστατευθώ από αδικαιολόγητες πιέσεις, ιδίως από εκείνες ηθικής φύσεως, και θα σταματήσουν να μου αποδίδουν αξίες σωτήρα», είχε πει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρζο Ναπολιτάνο την περασμένη Κυριακή, πιστεύοντας ότι επρόκειτο για την τελευταία ημέρα του στο Κυρηνάλιο Μέγαρο.

Η ανάγκη του, όμως, για ηρεμία, ήσυχη ιδιωτική ζωή και οικογενειακές στιγμές, κράτησε μόλις πέντε ημέρες, καθώς την περασμένη Παρασκευή το τηλέφωνό του άρχισε να χτυπά επίμονα. Από την άλλη γραμμή ακούγονταν φωνές αγωνίας, με ένα μόνο αίτημα: «σώσε μας».


Παρότι εκείνος αντιστάθηκε σθεναρά, επιμένοντας στην αρχική του θέση πως δεν επιθυμεί να υποβάλει ξανά υποψηφιότητα για μια νέα θητεία στην προεδρία, τελικά, οι αντιστάσεις του έπεσαν.

Άλλωστε, οι επιλογές που είχε ήταν ελάχιστες. Είτε θα απαντούσε θετικά στις εκκλήσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, οι οποίοι δέχονταν διαρκώς «χαστούκια» με τους υποψήφιούς τους να αποτυγχάνουν παταγωδώς, είτε θα συνεχιζόταν ένα ακόμα πολιτικό «θρίλερ».

Καθώς, λοιπόν, ο μάστερ των ταινιών τρόμου, Ντάριο Αρτζέντο, έχει ήδη αρκετό υλικό για την επόμενη ταινία του εξαιτίας του χάους που επικρατεί, ο 87χρονος Ναπολιτάνο έπραξε σοφά, λέγοντας το πολυπόθητο «ναι».
Με ανάσες ανακούφισης και ελπίδα ότι θα δοθεί λύση στο αδιέξοδο υποδέχθηκαν οι επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος και του Λαού της Ελευθερίας την θετική απάντησή του και με χειροκροτήματα και επιφωνήματα ενθουσιασμού από μερίδα βουλευτών την επανεκλογή του, μετά τις πέντε ψηφοφορίες από τις οποίες προέκυψε «μαύρος καπνός».

Ωστόσο, δεν ήταν όλοι ικανοποιημένοι με την εξέλιξη αυτή, με πρώτο τον Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος έβγαλε μία ακόμα «φανφαρόνικη» κραυγή χαρακτηρίζοντας την ιστορική δεύτερη εκλογή του Ναπολιτάνο «πραξικόπημα».

Την ίδια στιγμή, ο επανεκλεγείς Ιταλός πρόεδρος πρόκειται να επιλέξει τον νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, πιθανώς ανάμεσα στον σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργό Τζουλιάνο Αμάτο, και τον μέχρι χθες δεύτερου γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος,  Ενρίκο Λέτα.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ποια «φόρμουλα» θα ακολουθηθεί για τον προσδιορισμό της νέας κυβερνητικής ομάδας, την ώρα που γίνεται λόγος για  «κυβέρνηση ειδικού σκοπού», αλλά και «κυβέρνηση του προέδρου», λόγω του καθοριστικού ρόλου που είναι βέβαιο ότι θα παίξει ο Τζόρτζο Ναπολιτάνο στην όλη σύνθεσή της.


Τα «δάκρυα» του Μπερσάνι
Μεγάλος χαμένος δεν είναι άλλος από τον γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ο οποίος μετά την ήττα που υπέστη με τον υποψήφιο που είχε συμφωνήσει με τον Μπερλουσκόνι, ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος δεν ήταν ευνοϊκό από την πρώτη ημέρα των εκλογών της περασμένης 25ης Φεβρουαρίου, καθώς τα αποτελέσματα διέψευσαν τους αισιόδοξους κεντροαριστερούς που έβλεπαν κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Έκτοτε, ο θόρυβος εντείνεται με πολλούς να υποστηρίζουν ανοιχτά την παραίτηση του Μπερσάνι και την ανάληψη της ηγεσίας από τον δήμαρχο της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντζι.

Η ημέρα της αποχώρησής του, λοιπόν, έφτασε εχθές με τον ίδιο αποκαμωμένο από μια σκληρή μάχη να εκφράζει την απογοήτευσή του, με σκυμμένο το κεφάλι και με το χέρι του να κρύβει τα μάτια του, σαν να θέλει να καλύψει τα δάκρυά του.

Επόμενος στόχος του βαθύτατα διχασμένου Δημοκρατικού Κόμματος, του οποίου σύσσωμη η ομάδα παραιτήθηκε, είναι να εντοπιστεί τρόπος να σταματήσει η αιμορραγία.

Ωστόσο, πολλοί είναι οι Ιταλοί αναλυτές, οι οποίοι μιλούν για εμφανή κίνδυνο διάσπασης, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι ενδέχεται το κόμμα να χωριστεί σε τρεις νέες πολιτικές δυνάμεις: μια προοδευτική -κεντρώα, μια σοσιαλδημοκρατική και μια ακραιφνώς αριστερή.

Ενώ, τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να διαπιστωθεί πως εννοεί να κινηθεί ο 38χρονος Ρέντσι, αλλά και κατά πόσο τελικά το σχήμα που θα προκύψει θα είναι διατεθειμένο να συγκυβερνήσει με τον «εφτάψυχο» Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προοπτική που βρίσκει αντίθετους πολλούς ψηφοφόρους.


«Συγχαρητήρια» από τον Ομπάμα
Αργά το βράδυ ο Ναπολιτάνο έλαβε τα συγχαρητήρια για την επανεκλογή του από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είπε: «Θαυμάζω την απόφαση του Ναπολιτάνο να υπηρετήσει ξανά τον ιταλικό λαό ως πρόεδρος της Δημοκρατίας». Στο ίδιο κλίμα και ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι με τον Ναπολιτάνο στο «τιμόνι» η Ιταλία προχωρήσει σύντομα στον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνηση.

Γκρίλο: «Στη Γαλλία υπάρχει ο Λε Πεν, στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή, εδώ οι γκριλίνοι»
«Ήταν χοντράδα αυτό που έκαναν!», με αυτά τα λόγια ο Μπέπε Γκρίλο εμφανίστηκε στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου έδωσε για μία ακόμα φορά ένα από τα προσφιλή του σόου.

Προσπαθώντας να ανασκευάσει τη χθεσινή δήλωσή του σχετικά με «πραξικόπημα», έπειτα από την ιστορική επανεκλογή του Τζόρτζο Ναπολιτάνο, ο αντισυστημικός επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, διευκρίνισε πως εννοούσε ότι αυτό που συνέβη ήταν «μικρό πονηρό πραξικόπημα».

Εξήγησε, μάλιστα, πως δεν μετέβη, όπως είχε ανακοινώσει, στην Ρώμη όπου θα διοργανωνόταν διαδήλωση διαμαρτυρίας, ώστε να αποφευχθούν τυχόν βίαια επεισόδια.

Όσο για τον Ναπολιτάνο, ο Γενοβέζος κωμικός τον χαρακτήρισε «αποκαρδιωμένο και κουρασμένο κύριο», υπενθυμίζοντας ότι ο Στέφανο Ροντοτά, υποψήφιος τον οποίο υποστήριζε, ήταν ο ιδανικός για όλους τους Ιταλούς.
Την ίδια στιγμή και όπως ήταν αναμενόμενο, αντέδρασε έντονα απέναντι στα ονόματα του Τζουλιάνο Αμάτο και του Ενρίκο Λέτα, τα οποία ακούγονται για την ανάληψη της πρωθυπουργίας.

«Αν οι υποψήφιοι είναι ο Αμάτο και ο Λέτα, δε θα υπάρξει περιθώριο συνεργασίας. Είναι σίγουρο ότι θα μας παραγκωνίσουν», είπε.

Παράλληλα, θέλησε να προλάβει όσους επιρρίψουν ευθύνες στο κίνημά του για την υπάρχουσα χαοτική πολιτική κατάσταση, λέγοντας πως είναι άδικο να κατηγορούνται εκείνοι, την ώρα που επί είκοσι χρόνια άλλοι κάνουν ύποπτες συμφωνίες.

«Προσπαθώ να διατηρήσω ψύχραιμο τον κόσμο και θα έπρεπε να με ευχαριστείτε για αυτό. Ο κόσμος είναι έτοιμος να πάρει τα όπλα και εγώ τους ηρεμώ. Στη Γαλλία υπάρχει ο Λε Πεν, στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή. Εδώ είμαστε εμείς, οι γκριλίνοι», είπε ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη.

Βέβαια, παρά το...ήρεμο κλίμα το οποίο υπερηφανευόταν ότι διατηρεί, εμφανίστηκε τελικά στην πλατεία Αγίων Αποστόλων, όπου είδε από κοντά την ομάδα των διαδηλωτών που υποστηρίζει το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Ανέβηκε, μάλιστα στο καπό του αυτοκινήτου του για να μπορέσει να τους μιλήσει, αλλά λίγο αργότερα εξαφανίστηκε οδηγώντας με μεγάλη ταχύτητα. Μέσα από το μπλογκ του απέδωσε την αποχώρησή του στους πολλούς δημοσιογράφους που είχαν συρρεύσει, με τους οποίους δεν δείχνει να έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις. Ωστόσο, μετά την...άτακτη φυγή του κάποιοι υποστήριξαν ότι απογοητεύτηκε διαπιστώνοντας πως στην πλατεία βρίσκονταν συγκεντρωμένοι μόνο λίγες χιλιάδες κόσμου, ενώ εκείνος ανέμενε ότι θα υπήρχαν εκατομμύρια πολιτών.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου